Göz tembelliği tedavisinde erken teşhis başarıyı artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Göz tembelliği tedavisinde erken teşhis başarıyı artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2024 15:50

Özel Atagöz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Aydın, göz tembelliğinin erken teşhis edilip tedavi edilmezse, kalıcı görme kaybına neden olabileceğini belirterek çocuklarda düzenli göz muayenelerinin küçük yaştan itibaren çok önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

 

 

Göz tembelliğinin tıbbi adıyla ambliyopinin bir gözün normal görme yeteneğini geliştirememesi durumu olarak tanımlandığını belirten Op. Dr. Onur Aydın, “Genellikle küçük çocukluk döneminde ortaya çıkar ve bir gözün beyin ile normal iletişimini kuramaması sonucu gelişir. Bu durum, görme keskinliğinde azalmaya ve o gözde zayıf görme yetisine neden olur” dedi.

 

EN YAYGIN NEDENİ ŞAŞILIK

 

Göz tembelliğinin en yaygın nedenlerinden birinin şaşılık olduğunu söyleyen Op. Dr. Onur Aydın, şu bilgileri verdi: “Bir gözün yanlış hizalanması, beyin tarafından o gözden gelen görüntünün göz ardı edilmesine, kullanılmamasına neden olabilir. Gözler arasında belirgin bir kırma kusuru farkı olduğunda (örneğin, bir gözde miyopi, diğerinde hipermetropi), beyin daha net olan gözden gelen görüntüyü tercih eder, diğerini kullanmaz. Tıpta bu duruma anizometropi adı verilmektedir. Doğumsal veya çocukluk döneminde gelişen katarakt, gözdeki bulanıklık nedeniyle görmeyi engelleyebilir. Küçük yaşta oluştuğu için tembellik kaçınılmazdır. Ayrıca Göz kapağının düşüklüğü, o gözde astigmat yaratarak, daha nadiren de görme aksını kapatarak tembellik oluşturabilir.”

 

Haberin Devamı

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

 

Op. Dr. Onur Aydın, bir gözle bakarken diğerini kapatma eğilimi olması, derinlik algısında zayıflık, çift görme, bir gözün normalden daha iyi görmesi ve gözlerde kayma durumu olmasının göz tembelliği belirtileri arasında yer aldığını söyledi.

 

GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİ

 

Göz tembelliği tedavisi için erken teşhisin çok önemli olduğunu söyleyen Op. Dr. Onur Aydın, göz tembelliğinin tedavi yöntemleri hakkında şunları söyledi: “Göz tembelliği tedavisinde ilk olarak gözlük veya kontakt lensten yararlanılır. Bu yöntemler anizometropi gibi kırma kusurlarını düzeltmek için kullanılır. Göz bandı kullanılması da göz tembelliği tedavisinde önemli yer tutan yöntemlerden biridir. Böylece sağlıklı gözü kapatarak tembel gözün çalışması teşvik edilir. Son olarak şaşılık veya katarakt gibi altta yatan nedenleri düzeltmek için ameliyat gerekebilir ve cerrahiden yararlanılır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!