'Gözlerinizi sürekli ovuşturuyor musunuz? Göz ovuşturmanın ne zararı olabilir ki?' diye düşünmeyin sakın. Gözün saydam tabakasını sürekli incelten ve tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına kadar gidebilen ‘Keratokonus’ hastalığına kelimenin tam anlamıyla “kendi ellerinizle” davetiye çıkarıyor olabilirsiniz! Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi
#GözBAHARIN gelmesiyle birlikte alerjik hastalıklarda artışların yaşanmaya başladığını belirten İzmir Özel Can Hastanesi Çocuk Göğüs, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özkan Karaman, halk arasında genel olarak ‘bahar alerjisi’ ya da ‘saman nezlesi’ olarak da bilinen çeşitli hastalıkların ortaya çıkabildiğini, ancak yaşam kalitesini düşüren bu durumun doğru yaklaşımla düzeltilebildiğini söyledi.
#1Göz kapaklarının açılıp kapanmasına göz kırpması denir. Göz kırpmasının iki farklı amacı vardır. Bunlardan birincisi kırpma sırasında göz küresi gözyaşıyla nemlenir ve bu sayede gözün kuruması da engellenmiş olur. İkincisi ise, gözü gelebilecek tahriş edici ve yabancı cisim maddelerden korur. Çocuklarda sık göz kırpma nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#ÇocukUzman Dr. Nuran Şık Küçük, karantina döneminde çocukların dijital göz yorgunluğu riskini azaltmak için alınabilecek önlemleri açıkladı. Uzm. Dr. Küçük, "Ekran süresinde net sınırlar belirleyin. Doğru bilgisayar ergonomisi sağlayın. Uygun aydınlatma kullanın. Mavi Işık filtreli gözlük camları kullandırın. Göz kırpmayı teşvik edin. Doğal gün ışığından faydalanın. Medyasız zamanlar oluşturun" dedi.
#ÇocukErken çocukluk döneminde ortaya çıkan savant otizmi sendromu nörogelişimsel bozuklukları içinde yer alan bir sağlık sorunudur. Doğru adı Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB), olan bu hastalık birçok farklı belirtilerle kendisini gösterebilmektedir. Hastalık hakkında bilgi edinmek isteyenler, savant sendromu belirtilerini araştırıyor. Peki, savant sendromu nedir? Savant otizmi belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Savant Sendromu Nedir?Otizm ve savant sendromu bir dizi projesiyle yeniden gündeme geldi. Erken çocukluk döneminde ortaya çıkan ve nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm, beyin gelişimi ve işleyişindeki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Peki, otizm nedir? Otizm ve savant sendromu arasında nasıl bir ilişki var? İşte, otizm ve savant sendromuyla ilgili detaylı bilgi...
#Otizm NedirGözün saydam tabakası korneanın incelerek sivrileşmesiyle ortaya çıkan keratokonus rahatsızlığı, gözleri ovuşturmak, sert baskı yapmak ve kaşımak ile tetikleniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Baha Toygar, keratokonus hastalığı hakkında bilinmeyenleri paylaşıyor.
#CcltedavisiGöz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Eroğlu: "Kar körlüğünden korunmak için mutlaka ultraviyole blokajlı koyu renkli güneş gözlükleri kullanın. Kışın kullanacağınız güneş gözlüğünü seçerken geniş çerçeveli, göz ve çevresini tamamen kaplayanları tercih edin"
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özlem Evren, bilgisayar başında çalışanlarda gözlerde yorgunluk hissi, yanma, batma, kızarıklık, bulanık görme ve baş ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkabildiğini belirterek, “Bilgisayarda 20 dakika çalıştıktan sonra, gözleri kapatarak ya da uzağa bakarak 20 saniye dinlenmek gözleri korur” uyarısında bulundu.