Kulağa bir korku filminin başlangıcı gibi geliyor; yatağınızın ucunda gölgeli bir figür, göğsünüzün üzerinde oturan meçhul bir varlık… Derin bir uykudan uyandığınızda bu korkunç senaryolardan hangisinin gerçekleştiği önemli değildir ancak hepsinin de ortak bir yanı vardır; hareket edemez, kaçamaz veya yardım için bağıramazsınız. Tamamen bilinçli olmanıza rağmen olduğunuz yerde donup kalırsınız ve ‘uyku felci şeytanından’ kaçamazsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Uyku FelciHer üç ila beş saniyede bir göz kırpıyoruz ve günlük görsel girdimizin yüzde 10'una varan inanılmaz bir miktarını göz kırpma nedeniyle kaybetmemize rağmen genellikle bunun farkına bile varmıyoruz. Temel olarak göz kırpmak birkaç pratik amaca hizmet ediyor: Kornea yüzeyini ıslatıp temizliyor ve gözü hızla yaklaşan nesnelerden refleks olarak koruyabiliyor. Bazı durumlarda ise göz kırpmada meydana gelen gözle görülür bir değişiklik sağlık sorunlarının habercisi olabiliyor. Peki göz kırpma sıkılığınızın değişmesi hangi sorunlara işaret ediyor?
#Göz Kırpma SıklığıKulağa bir korku filminin başlangıcı gibi geliyor; yatağınızın ucunda gölgeli bir figür, göğsünüzün üzerinde oturan meçhul bir varlık… Derin bir uykudan uyandığınızda bu korkunç senaryolardan hangisinin gerçekleştiği önemli değildir ancak hepsinin de ortak bir yanı vardır; hareket edemez, kaçamaz veya yardım için bağıramazsınız. Tamamen bilinçli olmanıza rağmen olduğunuz yerde donup kalırsınız ve ‘uyku felci şeytanından’ kaçamazsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Uyku FelciÖzel Alfa Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Adalıoğlu, göz kırpmanın doğal ve fizyolojik tepki olduğunu belirterek özellikle çocuklarda daha çok karşılaşılan aşı göz kırpmanın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.Özel Alfa Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Adalıoğlu, göz kırpmanın doğal ve fizyolojik tepki olduğunu belirterek özellikle çocuklarda daha çok karşılaşılan aşı göz kırpmanın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
#1Sosyal medyada son günlerde yeni bir ‘makyaj hilesi’ popüler oldu: Göz kenarlarına vazelin sürmek. Dondurucu soğukları yaşadığımız şu günlerde ortaya çıkan bu yöntemin, gözlerin sulanmasını önlediği ve makyajın bozulmamasını sağladığı düşünülüyor. Uzmanlar ise bu yöntemin göründüğü kadar masum olmadığı konusunda uyarıyor.
#Göze Vazelin SürmekYolculuk yaparken yanınızda arabayı kullanan, yola dikkatlice baktığını ve iyi araba kullandığını düşündüğünüz kişinin o anda gözleri açık bir şekilde uyku haline geçtiğini, hipnotize olmuş gibi arabayı kullanmaya devam ettiğini söylesek ne yaparsınız? Gözünüzde canlanan bu sahnenin yaşanmış olma olasılığı çok yüksek ama çoğu kişi bunun farkında bile değil. ‘Yol hipnozu’ adı verilen bu durumu hem yaşayan birinin ağzından dinledik hem de uzmanlarla konuştuk.
#Trafik KazasıŞimdi şöyle bir düşünün... Ünlü birisiniz ve kalabalık bir ortamda ya da bir programda konuksunuz . Ya da diyelim ki ekranın ünlü yüzlerinden birisiniz. Ama büyük bir sorununuz var: Kimi zaman kamera karşısındayken ya da toplum içindeyken, üstelik hiçbir sebep yokken içinizden küfür etme isteği yükseliyor. Bunu yapmamak için olağanüstü bir çaba göstermek zorunda kalıyorsunuz... Korkunç bir durum, değil mi?
#Melanie SkyesHAZİNE ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşümle ilgili önemli bir paket açıkladı.Konut yapım kredisinde 120 ay vadeli yüzde 0.79 faizle 1 milyon 250 bin lira kredi verilecek. Konut güçlendirme kredisinde faiz oranı yüzde 0.99 ve 320 bin lira olacak. Krediye başvuru yıkımdan itibaren 3 yıl içinde yapılabilecek.
#1Tik bozuklukları olarak adlandırılan ve bir diğer adıyla Tourette Sendromu olarak bilinen bu hastalık, en yaygın olarak 3 ila 9 yaş aralığında olan çocuklarda görülen bir durumdur. Bu belirtiler ilk olarak genel olarak kafa ve boyun bölgelerinde görülmektedir. Göz kırpma, başı ileri ya da geri bir şekilde sallama da tik bozukluklarının gösterdiği belirtiler arasında yer almaktadır. Hastalığın tanısı çocuklarda hemen verilmemeli ve tanının kesin olarak koyulabilmesi için belirtileri görülen çocuk belli bir süre takip edilmesi gerekir. Herhangi bir tedavisi olduğu bilinmeyen bir durum olsa da hafifletmek adına bazı yöntemler kullanılmaktadır. Peki, tik bozuklukları nedir ve çocuklarda tik bozuklukları neden olduğu ve tedavisi nelerdir merak edilen tüm ayrıntıları sizler için derledik.
#ÇocukGöz kapaklarının açılıp kapanmasına göz kırpması denir. Göz kırpmasının iki farklı amacı vardır. Bunlardan birincisi kırpma sırasında göz küresi gözyaşıyla nemlenir ve bu sayede gözün kuruması da engellenmiş olur. İkincisi ise, gözü gelebilecek tahriş edici ve yabancı cisim maddelerden korur. Çocuklarda sık göz kırpma nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#ÇocukGenellikle saç derisinde ortaya çıkar diye bildiğimiz kepek, kaşlar için de bir sorun. Özellikle yaz aylarında daha sık yaşanan bu durum; kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülmelerle kişiye rahatsızlık veren ve görünümü olumsuz etkileyen bir sorun halini alıyor. Peki kaşlarda kepek neden oluşuyor? Ne gibi zararlara neden oluyor ve nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkLiselere Geçiş Sınavı’na (LGS) sayılı günler kaldı. Sınava hazırlanan öğrenciler heyecanla 5 Haziran’ı bekliyor. Öğrencilerin derslerine düzenli ve eksiksiz bir şekilde hazırlanması kadar bu emekleri sınava doğru bir şekilde yansıtması da önem taşıyor.
#Liselere Geçiş SınavıCiddi rahatsızlıklar arasında bulunan hastalıklardan biri epilepsi problemidir. Özellikle belli bir yaştan sonra ortaya çıkan önemli hastalıklar içerisinde yer alır. Peki, Epilepsi nedir? Nöbeti neden olur? Epilepsi hastalığı belirtileri nedir? Nasıl geçer tüm detayları ile derledik.
#EpilepsiYeşilçam’ın efsane isimlerinden Kemal Sunal’ın oğlu Ali Sunal ile dans ettiği video sosyal medyada büyük ilgi gördü. Videoyu ilk kez gördüğünü belirten kullanıcılar usta ismin neşeli halleri karşısında duygulandıklarını ifade etti.
#Kemal Sunakİnternetin gelecek versiyonu olarak tanımlanan “metavers” son günlerde sıkça konuşuluyor ve merak ediliyor. “Sanal evren” veya “evren ötesi” olarak Türkçeleştirebileceğimiz metavers’e, VR (virtual reality, sanal gerçeklik) gözlüklerle giriliyor. VR gözlükler; ekranın sınırlayıcılığı olmaksızın, gerçek boyutlarında ve 3 boyutlu sanal bir çevre deneyimi sağlıyor. VR gözlükler, 2 göze hafifçe farklı görüntüler sunarak, derinlik hissi sağlıyor. Ayrıca, aşağı-yukarı ve yanlara baktığınızda görüntüyü önünüzde kaydırıyorlar.
#VR GözlükHatay'ın Antakya ilçesinde evlerinde 8 Ekim 2020 günü cinayete kurban giden Hüseyin ve Mehmet Şen kardeşlerin soruşturmasını Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT) çözdü. Olayla ilgili soruşturma başlatan Hatay İl Jandarma Komutanlığının Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT) ile Antakya Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, cinayeti işledikleri belirlenen S.S. ile M.M.’yi yakaladı. Yapılan işlemlerin ardından iki zanlı cezaevine gönderildi.
#HATAYÖtanazi dünya çapında birçok ülkede yasallaşması hakkında tartışmalar yapılan, az sayıda yerde yasal olarak uygulanabilen ve kısaca umutsuz durumdaki hastaların ölme kararını almaları anlamına gelen bir kavram. İsviçre'de bir şirket tarafından geliştirilen bir ötanazi ya da 'intihar makinesi' ise yasal prosedürlerden onay alarak geçti...
#ÖtanaziPlüton, güneş sistemindeki en gizemli ve tartışmalı gök cisimlerinden biridir. Bilim adamlarını ve yıldız gözlemcilerini bu cüce gezegen hakkında daha köklü bir araştırma yapmak için kolları sıvamıştır. Peki, geçmişten günümüze Plüton hakkında neler keşfedildi ve neden gezegen statüsünden çıkarıldı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Plüton