Ne kadar göz kırpma aşırı ve önemli kabul edilir?

Güncelleme Tarihi:

Ne kadar göz kırpma aşırı ve önemli kabul edilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2024 02:19

Özel Alfa Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Adalıoğlu, göz kırpmanın doğal ve fizyolojik tepki olduğunu belirterek özellikle çocuklarda daha çok karşılaşılan aşı göz kırpmanın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.Özel Alfa Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Adalıoğlu, göz kırpmanın doğal ve fizyolojik tepki olduğunu belirterek özellikle çocuklarda daha çok karşılaşılan aşı göz kırpmanın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

 

 

Çocukların yetişkinlerden daha fazla göz kırptığını söyleyen Dr. Erdem Adalıoğlu, “Kendi göz kırpma sıklığınızla çocuğunuzunkini bir tutmayın. Yeni yürümeye başlayan çocuklar için dakikada 15'ten fazla göz kırpma çok fazla kabul edilir. Araştırmalar yetişkinlerin dakikada yaklaşık 12 kez göz kırpma eğiliminde olduğunu gösteriyor” dedi.

 

AŞIRI GÖZ KIRPMANIN NEDENLERİ

 

- Gözlerde bir yabancı cisim: Aniden ortaya çıkan aşırı göz kırpma, örneğin bir kirpik, toz veya kum zerresi gibi gözümüze bir şey kaçtığında doğal bir tepki olabilir. Olası artıkları temizlemek için temiz su kullanarak evde gözlerinin yıkanmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

Haberin Devamı

- Alerjiler: Kuru gözler, gözlerinizi normalden daha fazla kırpmanıza veya ovuşturmanıza neden olabilir. Alerjilerin çocuğunuzun aşırı göz kırpmasına neden olabilir. Tıkalı, akıntılı burun veya hapşırma, gözlerde kırmızı, sulu ve kaşıntılar fazla göz kırpmaya sebep oluyorsa bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.

 

- Kuru gözler: Kuru göz rahatsızlıklarının hepsi alerjiye bağlı değildir. Kuru hava ve ortamdaki kirleticiler de çocuklarda kuru gözlere ve aşırı göz kırpmaya katkıda bulunabilir. Evinizdeki hava kuruysa, özellikle de dışarısı soğuksa, bir nemlendirici yardımcı olabilir.

 

- Görme sorunları: Çok fazla göz kırpmak, çocuğunuz için bir görme taraması gerektiğinin bir işareti de olabilir. Bazen çocuklar gözlerini odaklamaya çalışırken daha çok kırparlar. Çocuğunuzda sık sık baş ağrısı oluyorsa, gözlerini kısıyorsa, odaklanmaya çalışırken başlarını eğiyorsa, gözlerini ovuşturuyorsa, kitapları yüzlerine yakın tutuyor veya televizyona çok yakın bakıyorsa bazı göz hastalıklarının habercisi olabilir.

 

Haberin Devamı

- Şaşılık: Şaşı olan çocuklar diğer çocuklara göre daha fazla göz kırpabilir. Şaşılık genellikle çocuk yaklaşık 3 yaşına geldiğinde ortaya çıkar. Yeni doğanların şaşı gözleri varmış gibi görünmesi yaygın bir durumdur. Birkaç aylık olduklarında gözleri düz ve hizalı olmalıdır.

 

- Göz kapağı tikleri: Hareket tikleri, aşırı göz kırpma ve çeneyi hareket ettirme, başı döndürme veya omuz silkme gibi diğer hareketleri de içerebilir. Tikler erkek çocuklarda daha yaygındır ve tipik olarak 5 yaş civarında başlar. Çoğu ergenlik döneminde kendiliğinden geçer. Tikin arkasında bir sebep olmadıkça, genellikle izlenecek yol, alışkanlığı göz ardı etmektir.

 

- Stres ve kaygı: Stres veya kaygı yaşayan bazı çocuklar daha fazla göz kırpabilir. Anksiyete, göz kapağı tikini şiddetlendirebilir. Alternatif olarak, stres ve kaygı ile yaşamak sizi ışığa ve göz yorgunluğuna karşı daha duyarlı hale getirerek aşırı göz kırpmaya neden olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!