Üniversitelerde zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ve üstün yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimlerinin birleştirilerek, "özel eğitim öğretmenliği" adı altında yeni bir lisans programı oluşturulması planlanıyor.
#Özel EğitimOtizm, doğuştan gelen ya da belirtileri yaşamın ilk üç yılında kendini gösteren karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor. Beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülüyor.
#OtizmÜniversiteye girişte bu yıldan itibaren uygulanacak sınavda, puan türleri yükseköğretim programlarının özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Adayların, sadece tercih etmek istedikleri bölümler için istenen soruları yanıtlamaları, yerleşmede avantaj sağlayacak.
Görme duyularını sonradan veya doğuştan tamamen kaybedenler, kendilerine has yöntemlerle, görenler kadar pek çok şeyi algılıyor. Fırını, marketi, eczaneyi kokularıyla algılayan görme engelliler, sesin geldiği yönü fark ederek insanların boyunu, ses tonlarına göre açık veya koyu tenli olduğunu anlayabiliyor.
Diyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde tarih öğretmeni olan Ferda Salık, önce her bir öğrencisini ‘kültür elçisi’ yaptı ardından birlikte pek çok projeye imza attı. Annelere de sıfır atık eğitimleri aldıran Salık ve öğrencileri, TEKNOFEST ile 3. Sıfır Atık ve Su Seferberliği zirvelerinde ödüle layık görüldü.
#Ferda SalıkSınır tanımıyorlar. Ezberleri bozup engelleri aşıyorlar. Kendilerine emanet edilen, ülkenin geleceği pırıl pırıl zihinlerini özenle ve özveriyle işliyorlar. 24 Kasım Öğretmenler Günü yaklaşırken Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan fedakâr öğretmenlerimize ulaşıp ilham veren hikâyelerini dinledik.
#ÖğretmenGörme Engelliler Halter Milli Takımı sporcusu Dursun Hayran, Gürcistan’da Dünya Şampiyonası’nda dünya rekoru kırarak şampiyon olmayı hedefliyor. Tecrübelerini öğrencileriyle de paylaşan Hayran, “Kimse ön yargılı yaklaşmasın, her bireyin içerisinde bir cevher vardır” diyor.
#Fatih ÇAKMAK/AAEğitmen Şafak Coştu, sınıfında disleksi tanılı öğrenci sayısının fazla olduğunu fark edince soruna değil çözüme odaklanmaya karar verdi. Öğrencileri için özel bir çalışma yürüterek öğrenmelerinde fark yarattı ve Türkiye’de ilk olan görsel disleksi alfabesini geliştirdi. Eğitimde fırsat eşitliği adına özel gereksinimli çocuklar için farkındalık çalışmalarına ağırlık veren Şafak Coştu, çalışma tekniğini bir eğitim seti eşliğinde tüm çocuklarla buluşturmak için de kolları sıvadı.
#Şafak CoştuGörme engelli öğretmen Ceyhun Demir, koronavirüs salgınının engellilerin yaşantılarına yeni zorluklar getirdiğini belirterek, “Yolun karşısına geçmek için yardım istediğimizde mecburen sosyal mesafe kuralına uymamış oluyoruz. Yardım istediğimiz kişinin koronavirüs taşıyıp taşımadığını, virüslü biriyle temas edip etmediğini bilmiyoruz” dedi.
#V AAHer bireyin hayatla ilgili aldığı kararlar, varmak istediği hedefler bulunur. Bu hedefler kişilere göre farklılık göstermektedir. Çeşitli öğrenim gruplarından birisi de çok yararlı, faydalı ve insancıl meslek hedefi olan, üniversitelerin zihinsel engelliler öğretmenliği bölümüdür. Cevabı merak edilen zihinsel engelliler öğretmenliği bölümü nedir, mezunu ne iş yapar, kaç yıllıktır, dersleri nelerdir gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bölümü Nedirİşitme engelliler öğretmenliği, işitme engeli bulunan öğrencilere özel yöntemler kullanarak bilgi ve beceri kazandıran eğitmenlerdir. İşitme engelliler öğretmenliği nedir? Mezunları ne iş yapar? Gibi bu Bölümü tercih etmek isteyen kişilerin merak ettiği pek çok sorunun cevabını sizler için derledik.
#İşitme Engelliler Öğretmenliği Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?COVID-19 enfeksiyonu başladıktan sonra bu yıl nisan mayıs aylarından itibaren 1-15 yaş çocuklarımızı virüsten korusak da neler olacağını birçok kere yazdım ve online anlattım… Eğer yaz aylarında önlem almaz isek eylül ekim kasımda neler oluşabileceği konusunda defalarca konuşma ve yazı ile katkıda bulunmaya gayret ettim. Özet olarak tekrarlayayım.
#KoronavirüsMicrosoft’un Türkiye’de kadınların teknolojide daha fazla söz sahibi olması için her yıl düzenlediği Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının 2020 kazananları belli oldu. Microsoft Teams üzerinden gerçekleşen aday sunumları ve jüri oylamaları sonucunda toplam 5 faklı kategoride yılın en iyi projeleri değerlendirildi.
#MicrosoftÇocukların öğretimlerini evlerde sürdürdüğü ve teknolojik iletişim aletlerinin önünde çok fazla zaman geçirdiği şu günlerde özellikle erken yaşlarda fiziksel aktivitenin çocuklar için çok önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.
#ÇocukBirçok ebeveyn günümüzde küçük çocuklarına yemek yedirebilmek ya da onları sakinleştirebilmek için televizyon, tablet gibi teknolojik aletler kullanıyor. Çoğu zaman ebeveynlerin yaşadığı günlük hayattaki sorunlar; yoğun iş yaşantısı, zaman yönetimi problemi, çocuğuyla kaliteli vakit geçirme konusunda az bilgiye sahip olması, sosyo-kültüler düzeyi farklı olan bakıcılar gibi sebeplerden dolayı çocuklar teknolojiyi kontrolsüz kullanabiliyor.
#Ekran Bağımlılğı