Elon Musk'ın geçtiğimiz haftalarda ilk denemesini yaptığı Neuralink projesi yavaş yavaş şekilleniyor. Bilgisayar ile insan beynini bir araya getirmeyi amaçlayan ve domuz testi başarılı olan Neuralink gerçekten de insanlık için çığır açacak bir gelişme mi? Yoksa insanlık için yeni bir tehdit mi?
#NeuralinkŞizofreni kelimesi çoğunlukla ‘şiddet içeren, korku veren, ağır hastalık’ gibi terimleri akla getiriyor. Peki hastalığın isminin insanlarda bu düşünceleri uyandıran bir kelime olması şizofreni teşhisi konan kişileri nasıl etkiliyor?
#SağlıkYapay zekâ desteğiyle sürekli gelişen Microsoft Translator, işitme engelli öğrencilere yardımcı olurken Helptico uygulaması otizmlilerin yaşamını kolaylaştırıyor. Türkiye’de ise YGA (Young Guru Academy) ve Vestel mühendisleri tarafından görme engelliler için tasarlanan ve gücünü yapay zekâdan alan dünyanın en akıllı bastonu WeWALK, görme engellilerin en büyük yardımcısı olmaya aday.
#MicrosoftDünyanın en erişebilir şirketi olmak için ‘Erişilebilirlik Projesi’ni hayata geçiren Zorlu Holding bünyesindeki Vestel, kullanıcılarına sunduğu ürünlerden çalışma ortamına kadar engellileri odağına aldı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, “Yeni Venus 5045 modeli, kutudan çıktığında görme engelliler için hazır olacak. Beyaz eşyalar braille alfabeli çıkarmalarla teslim edilecek. Bu proje kıvılcımı tüm şirketi sardı” dedi.
#Vestel‘Erişilebilirlik Projesi’ni hayata geçiren Vestel, ürünlerinden çalışma ortamına kadar engellileri odağına aldı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, “Venus 5045 modeli, ilk açılışta engelliler için hazır olacak. Beyaz eşyalar braille alfabesiyle teslim edilecek. Bu proje kıvılcımı tüm şirkete sıçradı” dedi.
#VestelEskişehir'de doğuştan işitme ve yüzde 95 görme engeli olan Özge bebeğin hayatı, koruyucu aile ile tamamen değişti. Koruyucu aileye bir yaşında verildiğinde işitme ve görme engelli olduğu ortaya çıkan ve bugün 3 yaşında olan Özge, gösterilen ilginin de etkisiyle konuşmaya başladı.
#ESKİŞEHİR2005 yılında çıkarılan Engelliler Yasası'nda kamuya açık alanların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için 7 yıllık süre tanınmıştı. Verilen zamanda kamuya açık alanlarda engelliler için gerekli tedbirlerin alınamadığından süre 3 yıl daha uzatılarak 7 Temmuz 2015’de yürürlüğe girecek. Yasanın öngördüğü sürenin yaklaşması ile birlikte engellilere yönelik ürün ve hizmet pazarı yatırımcının iştahını kabartıyor. Kanunun öngördüğü cezalar ise engellilere yönelik ürün sektörünü maalesef şimdi büyütüyor.
Ömer Selman: SAĞ kulağım duymadığı ve sol kulağımda da işitme kaybım (toplam yüzde 70) olduğu için televizyon vergisini ödemek istemediğimi yazılı olarak verginin ödendiği merkeze (Gebühreneinzugszentrale- GEZ) bildirdim. Engelli biri olarak televizyon vergisi ödememe gerek olmadığını okumuştum. Ama talebim reddedildi. Böyle bir hakkım var mı? Ömer Selman
30 Ağustos’ta öpüşen kadın fotoğrafı kullanmışız – Bu Şişli ilçesinde bir düztabanlık var ama... – en de büyüyünce fotoğraflarım dünya böyyüklerinin duvarlarını süsleyecek inşallah – Kemal Derviş’i İstanbul’da yeme taktiği – Engin Ardıç’ın Tuğrul Şavkay’a veda yazısından – İşçi Bulma Kurumu’na niye sövdünüz ki? – Ağrılı Şükran’ın hicran dolu mektubu – Okuma engellilerin dergisi vs...