Güncelleme Tarihi:
Teknoloji herkes için fırsat eşitliği yaratıyor. Bunun başında da engelli kullanıcılar geliyor. Yerli teknoloji şirketi Vestel ise buradan yola çıkarak projeler geliştirmeye devam ediyor. Bunun son örneği ise ‘Erişilebilirlik Projesi’ oldu. Bu kapsamda Vestel ürünlerden fabrikaya, web sitesinden müşteri hizmetlerine kadar 360 derece bir proje olarak yürütülmeye başlandı. Üretilen cihazlardan, Vestel’in fabrikasındaki tüm çalışma ortamı ve iletişim kanalları engellilere uygun hale getiriliyor. Bunun son örneklerinden biri geçtiğimiz haftasonu Young Guru Academy (YGA) ile birlikte gerçekleştirildi. ‘Engelsiz Hackhaton’u adındaki proje geliştirme yarışması düzenleyen Vestel, engellilerin günlük ihtiyaçlarına cevap veren projeleri Vestel City’de üretmeye de hazırlanıyor.
BEYAZ EŞYA ETİKETİ
Düzenlenen yarışmada bir araya geldiğimiz Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, dünyanın en erişebilir şirketi hayalinden yola çıktıklarını ve bu kapsamda projeler ürettiklerini belirtti. Zorlu, “Hayalimizin bir adımı bile Vestel’in içinde bir kıvılcım yarattı ve tüm şirkete sıçradı. Ürünlerimizden servis hizmetlerimize kadar 7-8 proje çerçevesinde ilerliyoruz. Modüllerini yavaş yavaş hayata geçiriyoruz. Sırf görme engelliler değil her türlü görme engellilerin sorunlarını çözeceğiz. Fikirler geriştirmeye çalışıyoruz” dedi. Engelli kullanıcılara beyaz eşyaları braille alfabeli çıkarmalarla teslim ettiklerini ifade eden Zorlu şunları söyledi: “Servis hizmetinde kullanıcının görme engeli var mı diye soruyoruz. Varsa bu çıkarmaları beyaz eşya kurulumda ekliyoruz. Bayilerimizi engelli kullanıcılarımıza yönelik sunduğumuz kolaylıklar için teşvik ediyoruz. Çağrı merkezlerimizde duyma engellilerin de bizimle irtibata geçmesini sağlamak için çalışmalarımız sürüyor. Engelli çalışanlarımız için ofislerimiz de daha uygun hale getirilecek. Bu ve buna benzer çalışmalarımızdan sonraki 4-5 yıldaki hedefimiz dünyanın en erişilebilir şirketi olmak.”
DÜNYADA İLK OLDU
Bu hayallerine ulaşabilmek için proje fikirlerinin sadece Vestel içinden gelmeyeceğinin altını çizen Zorlu, “Sosyal inovasyon ile toplumdaki herkesin fikrini almamız gerekiyor. YGA ile gerçekleştirdiğimiz proje yarışması hackaton bunun bir parçası. Burada çıkan ürünleri nasıl Vestel’e entegre edebiliriz onu düşünüyoruz. Bu hackathon beni çok heyecanlandırıyor. 250-300 kişilik bir katılım bekledik. YGA’nın ağı ile 3 haftada 668 başvuru geldi” diye konuştu. Zorlu ayrıca, sadece görme engellilerle ilgili düzenledikleri yarışmanın dünyada ilk olduğunu belirterek, “Herhangi bir şekilde ödül vermiyoruz. Bir ödül için yarışmaya katılmalarını istemedik. Bir farklılık yaratılsın istedik. Hangi projeler Vestel ile büyüyebilir diye bakıyoruz. Hızlı ayağa kaldırılabilir projelerle ‘evet’ demek istiyoruz. Tamamen fayda üzerine kurgulanmış bir yarışma bu. Tüm projeler yapılabilir olursa hepsini kucaklayacağız” diye konuştu.
VENUS İLE DUYACAKLAR
EMRE Zorlu, ‘Erişilebilirlik Projesi’ kapsamında görme engelli Kürşat Ceylan’ın başında olduğu proje ile bir akıllı telefon geliştirdiklerini ifade etti. Zorlu, “Vestel markalı akıllı telefonları görme engelli arkadaşlarımız için nasıl erişilebilir hale getiririz diye düşündük. Maalesef belli bir fiyatın altındaki Android işletim sistemli akıllı telefonlar, görme engelli kullanımını desteklemiyor. YGA ile birlikte Vestel grubumuz 4-5 aylık çalışma yaptı. Kürşat da o projenin başındaydı. Vestel Venus 5045 modelimiz bir ay içerisinde çıkıyor. En büyük özelliği görme engellilere hazır bir halde kutudan çıkıyor. Başkasının bir uygulama veya yazılım yüklemesine gerek yok. Telefonunuzu açıyorsunuz. Kutudan çıkardığınız anda hazır” dedi.
PROJELER
lTC - Sensörlü gözlük
Görme engelliler için sensörlü gözlük projesi. Görme engellilerin önlerine çıkan nesnelerle ilgili mesafe ve çarpma uyarısı vererek sorun yaşamadan yürümelerini sağlıyor.
Yadotek - Akıllı kalem
Marker’a elektronik giydirme yaparak, bluetooth teknolojisinden faydalanarak tahtaya yazılanı bilgisayar veya telefonlara aktarabiliyor.
Surf with us - Tarayıcı eklentisi
Tüm web sitelerini erişilebilir hale getirmek için arada erişilebilirliğe uygun olmayan kısımları da kapsayacak olan tarayıcı eklentisi.
Engelsizsiniz - Yazıyı sese aktaran mekanizm
Toplu eğitimde görme engelli ve engelli olmayanların aynı sınıfta eşit şekilde eğitim almasını sağlamak amacıyla öğretmenin yazdıklarını sesli aktarıma dönüştürüyor.
Happy Studio - Fotoğraftan sese dönüştüren mekanizma
Fotoğrafı çekilen metni sesli okuyabiliyor. Örnek; restaurant menüsü, kitap sayfası.
Lemniscate - VOILOVE
Görme engellilerin sosyal medyayı etkin ve kısıtlama olmadan kullanmasını sağlıyor.
Mandalina - Alışverişte yardımcı yönlendirici
Reyonlarda markaları image ekranından tanıyarak okuyup alışverişte kolaylık sağlıyor.
Beti - Betim.co
İnternetteki bütün resimleri database’de tutup betimlenmesi ve sesli anlatılması mantığıyla çalışıyor.
Üçnokta - Ev Aletleri Arayüzü
Sistem sayesinde, beyaz eşyalar sesli yönlendirme ve uzaktan görüntüleme ile yönlendirilebiliyor.
Rengarenk - Rengarenk
Yüzük sayesinde, renkler sese dönüştürebiliyor.
Forama - Forama
Kulaklıktan gelen seslerin yorumlanması ile, ekranı hareket ettirerek mobil oyun oynanabiliyor.
WowTeam - Engelsiz Menü
Belleğinde menüleri tutarak okunmalarını sağlıyor. Fotoğraf çekme maliyetinden kurtarıyor.
AFB - Gören Gözüm Olur musun?
Ürün katalogları ya da ilaç prospektüslerindeki barkod okutularak içeriğinde yer alan bilgilerin sesli olarak dinlenilmesini sağlıyor.