Tatilciye TV vergisi yok

Güncelleme Tarihi:

Tatilciye TV vergisi yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2011 18:18

ALMANYA'da emeklilerden oluşan çok sayıda Türk vatandaşı yılın önemli bir bölümünü Türkiye'de geçiriyor. Türkiye'de uzun süre kalanlar, Almanya'da yayın alıcısı olan herkesin ödemek zorunda olduğu GEZ adı verilen yayın vergisini ödemek zorunda değil.

Haberin Devamı

"GEZ, 50656 Köln" adresine yazılı talepte bulunup evlerinde bir süre TV ve radyo kullanmayacakları için ücreti ödemek istemediklerini bildirenler, yayın vergisinden muaf tutuluyorlar. GEZ vergisini ödemeyeceğiniz dönemlerde, evinizdeki radyo ve TV gibi yayın alıcılarının evde bulundurulmaması gerekiyor. Muafiyet, geriye dönük uygulanmaz ve başvurunun yapıldığı tarihi takip eden aydan itibaren geçerlidir.

İSTİSNAİ DURUMLAR
GEZ vergisinden ayrıca istisnai durumlarda da muafiyet uygulanabiliyor. Vergi muafiyetinden yararlanmak için mutlaka "GEZ, 50656 Köln" adresine yazılı talepte bulunulması gerekiyor. Buna göre, Sosyal Yardım Parası, İşsizlik Parası II, Hartz IV, emekli veya malul aylığı yetmediği için Temel Güvence Yardımı (Grundsicherung) gibi ödenek alanlar, bakıma muhtaç yakını bulunanlar ile İltica Yasası'ndan yararlananlar, ailesinden ayrı oturan ve BAföG eğitim harcı olan öğrenciler, görme yeteğini yüzde 60 kaybedenler, işitme engelliler ve yüzde 80 beden bedensel engelliler (RF düzeyi) GEZ vergisinden muaf tutulur. 2013 senesinde yeni uygulamaya gidilecek GEZ'de, kaç tane televizyon ya da radyo olduğuna bakılmaksızın her haneden yaklaşık 18 Euro TV radyo vergisi kesilecek.

MUAFİYETTE RF DÜZEYİ NE DEMEK?
GÖRME ve işitme yeteğini kaybedenler de, yayın vergisini ödemek zorunda değil. Ancak bundan yararlanmak için görme ve işitme kaybının derecesi önemli. Yayın vergisinden ancak engelli kimliğinde "RF" ibaresi olan görme ve işitme engelliler yararlanabilir. GEZ vergisinden muafiyet bütün engellileri kapsamıyor. GEZ'in internet sayfasında yer alan bilgilere göre GEZ vergisinden muaf olan engelliler şu şekilde belirtilmiş: Görme engeli geçici olmayıp bu engeli yüzde 60 düzeyinde olanlar, duyma yeteneğini tamamen kaybetmiş olanlarla kulaklara takılan ve duymayı kolaylaştıran cihazlar sayesinde bile duyamayanlar ve geçici olmamak üzere yüzde 80 fiziksel engeli bulunanlar GEZ vergisinden muaf tutuluyor. Engelli kimliğinde (Schwerbehindertenausweis) televizyon radyo vergisi ödemesine gerek olmadığı 'RF' (Befreiung von der Rundfunkgebührenpflicht) ibaresi ile belirtiliyor. Eğer engelli kimliğinizde 'RF' ibaresi yoksa, GEZ vergisinden muaf olma şansınız yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!