Güncelleme Tarihi:
TEKNOLOJİ herkes için fırsat eşitliği yaratıyor. Bunun başında da engelli kullanıcılar geliyor. Yerli teknoloji şirketi Vestel ise buradan yola çıkarak projeler geliştirmeye devam ediyor. Bunun son örneği ise ‘Erişilebilirlik Projesi’ oldu. Bu kapsamda Vestel ürünlerden fabrikaya, web sitesinden müşteri hizmetlerine kadar 360 derece bir proje olarak yürütülmeye başlandı. Üretilen cihazlardan, Vestel’in fabrikasındaki tüm çalışma ortamı ve iletişim kanalları engellilere uygun hale getiriliyor. Bunun son örneklerinden biri geçtiğimiz haftasonu Young Guru Academy (YGA) ile birlikte gerçekleştirildi. ‘Engelsiz Hackhaton’u adındaki proje geliştirme yarışması düzenleyen Vestel, engellilerin günlük ihtiyaçlarına cevap veren projeleri Vestel City’de üretmeye de hazırlanıyor.
BEYAZ EŞYA ETİKETİ
Düzenlenen yarışmada bir araya geldiğimiz Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, dünyanın en erişebilir şirketi hayalinden yola çıktıklarını ve bu kapsamda projeler ürettiklerini belirtti. Zorlu, “Hayalimizin bir adımı bile Vestel’in içinde bir kıvılcım yarattı ve tüm şirkete sıçradı. Ürünlerimizden servis hizmetlerimize kadar 7-8 proje çerçevesinde ilerliyoruz. Sırf görme engelliler değil tüm engellilerin sorunlarını çözecek fikirler geriştirmeye çalışıyoruz” dedi. Engelli kullanıcılara beyaz eşyaları braille alfabeli çıkarmalarla teslim ettiklerini ifade eden Zorlu şunları söyledi: “Servis hizmetinde kullanıcının görme engeli var mı diye soruyoruz. Varsa bu çıkarmaları beyaz eşya kurulumunda ekliyoruz. Bayilerimizi bu hizmete yönelik teşvik ediyoruz. Çağrı merkezlerimizde duyma engellilerin de bizimle irtibata geçmesini sağlamak için çalışmalarımız sürüyor. Engelli çalışanlarımız için ofislerimiz de daha uygun hale getirilecek. Bu ve buna benzer çalışmalarımızla hedefimiz; dünyanın en erişilebilir şirketi olmak.”
Bu hayallerine ulaşabilmek için proje fikirlerinin sadece Vestel içinden gelmeyeceğinin altını çizen Zorlu, “Sosyal inovasyon ile toplumdaki herkesin fikrini almamız gerekiyor. YGA ile gerçekleştirdiğimiz proje yarışması ‘hackathon’ bunun bir parçası. Çıkan fikirleri nasıl Vestel’e entegre edebiliriz diye düşünüyoruz. Hızla ayağa kaldırılabilir projelere ‘evet’ demek istiyoruz. Bu tamamen fayda üzerine kurgulanmış bir yarışma. Bu yüzden beni çok heyecanlandıran yarışma ortamı oldu” diye konuştu.
GELİŞTİRİLEN PROJELER
Sensörlü gözlük
‘LTC’ ekibi, görme engelliler için sensörlü gözlük projesi geliştirdi. Gözlük, görme engellilerin önlerine çıkan nesneler için mesafe ve çarpma uyarısı veriyor.
Akıllı kalem
Marker’a kalemlere elektronik giydirme yapan ‘Yadotek’ ekibi, bluetooth teknolojisiyle tahtaya yazılanları bilgisayar veya telefonlara aktarabiliyor.
Google Chrome eklentisi
Web içeriklerini erişilebilir hale getirmeye çalışan ‘Surf With Us’ ekibi, Chrome eklentisi ile erişilebilirliğe uygun olmayan içerikleri engellilere sunuyor.
Yazıyı sese aktarıyor
Görme engelli ve engelli olmayanların aynı sınıfta eğitim almasını sağlamak isteyen ‘Engelsizsiniz’ ekibi öğretmenin yazdıklarını sesli olarak aktarıyor.
FotoğrafI sese dönüştürüyor
‘Happy Studio’ ekibi, fotoğrafı çekilen metni sesli okuyabilen bir yazılım geliştirdi. Böylelikle restoran menüsü veya kitap sayfası dinlenebiliyor.
Sosyal Ağlara bağlantı
Sosyal ağlara görme engellilerin ulaşabilmesini amaçlayan ‘Lemniscate’ ekibi, görme engellilerin içeriklere tam olarak ulaşılabilmesini hedefliyor.
Alışverişte yardımcı yönlendirici
‘Mandalina’ ekibi engellilerin market alışverişini kolaylaştırmak için reyonlarda markaları tanıyor ve alışverişte kolaylık sağlıyor.
İnternetteki görselleri anlatıyor
İnternetteki bütün resimleri database’de tutup betimlenmesini sağlayan ‘Beti’ ekibi bu içerikleri sesli olarak anlatılmasını amaçlıyor.
Beyaz eşyalara sesli kontrol
‘Üç nokta’ ekibi beyaz eşyalar sesli yönlendirme ve uzaktan görüntüleme imkânı sunan teknoloji geliştiriyor.
Engelsiz Menü
Hafızasında menüleri tutan bir teknoloji geliştiren ‘Wowteam’ bu menünün okunmasını sağlıyor. Fotoğraf çekme maliyetinden kurtarıyor.
Akıllı yüzük
‘Rengarenk’ ekibi geliştirdikleri yüzük sayesinde, renkleri sese dönüştürebiliyor.
Mobil oyun oynama imkânı
Kulaklıktan gelen sesleri yorumlanmasını sağlayan ‘Forama’ ekibi, hareket ettirilerek mobil oyun oynanmasını sağlıyor.
İlaç barkodlarını okuyor
‘AFB’ ekibi ürün katalogları veya ilaç prospektüslerindeki barkodları okutularak içeriğinde yer alan bilgilerin sesli olarak dinlenilmesini amaçlıyor.
Venus ile duyacaklar
EMRE Zorlu, ‘Erişilebilirlik Projesi’ kapsamında bir akıllı telefon geliştirdiklerini ifade etti. Zorlu, “Venus’ü görme engelliler için nasıl erişilebilir hale getiririz diye düşündük. Maalesef belli bir fiyatın altındaki Android işletim sistemli akıllı telefonlar, görme engelli kullanımını desteklemiyor. YGA ile birlikte Vestel grubumuz 4-5 aylık çalışma yaptık. Vestel Venus 5045 modelimiz bir ay içerisinde çıkıyor. En büyük özelliği görme engellilere hazır bir halde kutudan çıkıyor. Başkasının bir uygulama veya yazılım yüklemesine gerek yok” dedi.