İnternet arama motoru Google, 2024 yılı boyunca Almanya’da en çok aranan kelimeleri ve sorulan soruların istatistiklerini yayımlandı. 2024 Google trendlerinde büyük spor etkinlikleri zirveye damgasını vurdu. Google’ın yaptığı açıklamaya göre, bu yıl en çok yükseliş gösteren arama terimi ‘Futbol-EM’ (Avrupa Futbol Şampiyonası) oldu. İkinci sırada ‘Hentbol-EM’ yer alırken, ‘ABD seçimleri’ üçüncü sırayı aldı.
#AlmanyaBugünlerde nereye baksak yüzüne ‘küçük bir dokunuş’ yaptırmış birileriyle göz göze geliyoruz. Kimileri botoks ve dolguyla yetiniyor ama pek çok kişi de estetik ameliyat yolunu seçiyor. Dudaklar iyice şişiyor, yüzler geriliyor, beller incelip kalçalar büyüyor. Fakat doğru uygulanmazsa bu işin büyük riskleri var. Genç ve güzel olma arzusuna belki de bir yerde çizgi çekmek gerekiyor. İşte o sınırların nerede başladığını plastik cerrahlarla konuştuk.
#EstetikYarın gerçekleşecek olan Yarım Ay Google Doodle oldu. Yarım Ay Döngüsü Google tarafından doodle oyunu ile kullanıcılara sunuldu. Özel günlerde anasayfasını değiştiren dev arama motoru Google, Yarım Ayın Yükselişi ile ilgili video oyun tasarladı. Ay döngüsüyle ilgili bilgileri test etmek için sunulan oyunda, hafıza ve bilgiye dayalı sorular yer aldı. Oyunla beraber kullanıcılar da Yarım Ay nedir, ne demek? sorularına yanıt aramaya başladı. Ay'ın görünümü (evresi), Ay'ın Dünya etrafındaki ve Dünya'nın Güneş etrafındaki göreceli yörünge konumları değiştikçe bir ay boyunca kademeli olarak değişir. Peki, Yarım Ay ne demek, anlamı nedir? 2024 Kasım ayı Yarım Ay ne zaman, nasıl oluşur, etkileri neler? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yarım Ay Ne DemekFethiye sahilinde özenli bir restoran Zoi. Ortaklarından Serhat Taşar, “iki kadın veya iki sevgili buraya oturduğunda fonda çalan müzik dahil ortamdan keyif alacakları, iyi yemek yiyecekleri, ne ödeyeceğim diye korkmayacakları bir yer” olmasını istemiş Zoi’nin. Mutfağı da balık pişiricisi Ali Usta’ya emanet etmiş.
#Ebru ErkeKaravanlarıyla dünyayı dolaşıp YouTube'a yükledikleri videolarla 'Bay ve Bayan Macera' olarak tanınmışlardı. Nihayet bir yere yerleşmeye karar verdiklerinde seçtikleri yer, oldukça büyük zorlukları da beraber getirdi. Milyonların hayalini gerçekleştiren ünlü çift, neden böyle bir seçim yaptıklarını anlattı...
#PortekizHürriyet.com.tr, Google ve FT Strategies ortaklığıyla hayata geçirilen Google News Initiative (GNI) AI Launchpad'in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'yı (EMEA) kapsayan yeni programına katılacak sekiz medya kuruluşundan biri oldu. Hürriyet, başvuru yapan 100'den fazla yayıncı arasından seçildi.
#HürriyetGaller Prensesi Catherine'in, hakkındaki spekülasyonların önüne geçebilmek için paylaştığı Anneler Günü fotoğrafı tabiri caizse elinde patladı. Fotoğrafa yapılan dokunuşlar kısa süre içinde sosyal medyanın diline düştü. Peki bu tür manipülasyonlara karşı uyanık olmak isteyenler hangi detaylara bakmalı?
#Kate MiddletonHayatını kaybetmiş yakınlarımızla dijital ortamlarda buluşabilir hatta onlarla konuşabiliriz. Ya da öldükten sonra insanlara hikâyelerimizi anlatmaya devam edebiliriz. Artık böyle bir imkân var. ‘Ölüm sonrası hizmetler’ denen bu yeni sektör, yapay zekâ ve sanal gerçeklik teknolojileriyle tamamen dijital dünyada yapılanıyor.
#Umut Fırat EroğluAvrupa Birliği’nde (AB) 22 yıl önce ortak para olarak tedavüle giren ve halihazırda 27 AB üyesi ülkeden 20’sinde resmi para birimi olan geçen Euro artık dijitalleşiyor. AB Komisyonu, yaklaşık birkaç hafta önce, dijital Euro için Avrupa Parlamentosu’na bir yasa tasarısı sunarak Euro’nun dijitalleşmesi yolunda bir adım daha attı. Ancak dijital Euro’nun günlük yaşantımıza girmesi en erken 2028 yılını bulması bekleniyor.
#ALMANYADijital dünyadaki telif hakları sorunu, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gündeminde yer alıyor. Japonya'da iki genç, film özetlerini internete yükleyerek 50 bin dolar reklam geliri elde etti. Film şirketleri dava açınca da 3,6 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildiler. Dijital Telif Yasası ile ilgili konuşan Fikri Mülkiyet Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Keser, “İlim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar ve sinema eserlerinin tamamının mecraları değişti ve her biri internette yerini aldı. Mevcut kanun bu köklü değişim dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
#GoogleYapay zekânın hayatımızın her alanına girdiği şu günlerde sosyal medya ve tartışma platformlarında ‘sanal asistanla aşk yaşanabilir mi?’ sorusu gündeme geldi. Bu tartışma, yapay zekâlı işletim sistemine âşık olan bir adamı konu alan ‘Her’ filmini akıllara getirdi.
#Yapay ZekâMakarna nasıl yapılır, makarna yapımında nelere dikkat etmeli? Öğrencilerin, bekar evlerinin ve çalışanların kurtarıcı yemeği olan makarnanın yapım aşamaları, özellikle yeni yemek yapmaya başlayanlar tarafından sık sık araştırılıyor. Çeşitli ek gıdalarla lezzeti katlanan makarnanın öncelikle sade tarifini deneyerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Peki evde makarna yapımında dikkat edilmesi gerekenler neler? Makarna nasıl yapılır? İşte, ilk kez yapacaklar için adım adım makarna tarifi
#MakarnaFutbol karşılaşmaları birbirinden ilginç ayrıntılarla dolu. Bunların en ilginci, 21 yıl önce meydana gelen ve futbol tarihinde eşi benzeri olmayacak bir karşılaşmada yaşandı. 149-0’lık biten maçın öncesinde ve sonrasında yaşananlar bugün bile akıllardan çıkmıyor. O gün gerçekten ne olmuştu? İşte tarihi maçın ayrıntıları...
#MadagaskarGastronomi ve mutfak sanatları, talebi her geçen gün artan bölümlerden... İşletme kurma hayallerinin yanı sıra televizyon programlarının ve sosyal medyanın da bunda etkisi büyük. Üniversite tercih döneminin devam ettiği bugünlerde gastronomi okumayı düşünen gençler nelere dikkat etmeli? Önde gelen okullarımızın bölüm başkanlarıyla konuştuk.
#GastronomiAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaÖğrencilerin pasif alıcı yerine aktif öğrenci olarak düşünülmesi gerekir. Bu düşüncenin temelinde ise öğrencilerin öğrenme sürecinde aktif rol alması yatar. Öğrencinin aktif olması için bilgiyi keşfetmesi, öğrendiğini anlamlandırarak uygulamaya dönüştürmesi gerekir.
#Konuk YazarGirişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech’in piyasaya sürdüğü yapay zekalı sohbet arkadaşı Cere, 3 ayda 1 milyon soruya yanıt üretti. Cere’ye en çok sorulan sorular arasında dünya mutfağı, müzik ve tatil önerileri ilk 3’e girdi. Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkul, “İlk 3 ayda ulaştığımız 200 bin kullanıcımızın yüzde 65’ini genç bireyler oluşturuyor. Gençler yapay zeka teknolojilerini kullanarak öğrenmeyi ve üretmeyi sevdi” dedi.
#Yapay ZekaKanada’nın en büyük şehirlerinden biri olan Toronto’dayız. Burada 100 binden fazla Türk yaşıyormuş. Türkiye’den bakınca dünyanın bir ucu… Gökdelenler, geniş sokaklar, mağazalar, yollar ve alabildiğine yeşil bir şehir. Havalimanında kendimi Birleşmiş Milletler kampına düşmüş gibi hissediyorum. Bu his, Kanada’da kaldığım bir hafta boyunca sürdü. Çünkü burada dünyanın dört bir köşesinden insan diline, dinine, ırkına bakılmaksızın bir araya gelmiş, sevgi ve saygı ilişkisine dayalı bir düzen kurmuş. Ancak ülkeye giriş en az vize almak kadar zor. Bu durumun temel sebebi bitmeyen göçmen akınıymış. Oysa “Ben bir gazeteciyim, kolay olması gerekirdi” diye düşünüyorum ama Kanada hükümeti “Bana mısın?” demiyor. Olsun… Elimde valizlerle havaalanının kapısına çıkıyorum, gözlerim muhteşem Türkçesi ve tüm zarafetiyle, Ankara Kitaplığı’nın başkanı Özen Vekiloğlu’nu arıyor… Sonra candan selamlaması ve içten sarılışıyla kucaklaşıyoruz. Beni oracıkta tatlı mı tatlı biriyle tanıştırıyor. Selime Hanım’la...
#Ömür KurtABD ve Avrupa’da yasaklama tartışmalarının odağındaki TikTok’un Türkiye’deki gündemiyse seçimler. Tiktok Türkiye & Levant Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen “Seçim çalışmalarımızı yaklaşık 8 ay önce başlattık. İstenmeyen ya da ilkeleri ihlal edecek içeriklerin daha çıkmadan otomatik engellenmesi için çalışma yapıyoruz” diyor.
#TiktokMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 9, 10, 11 ve 12’nci sınıf öğrencilerinin 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı 1’inci Dönemi derslerinde öğrendikleri konuları pekiştirmeleri varsa öğrenme kayıpları veya eksik öğrenmelerini gidermeleri amacıyla ‘Dersler Cepte’ adlı mobil uygulama geliştirildiğini duyurdu.
#Mahmut Özer