AY'IN EVRELERİ
Ay evresi veya Ay evresi, Ay'ın doğrudan güneş ışığı alan kısmının Dünya'dan bakıldığında görünen şeklidir (Ay, Dünya ile gelgitsel olarak kilitlendiğinden , aynı yarım küre her zaman Dünya'ya bakar). Yaygın kullanımda, dört ana evre yeni ay , ilk çeyrek, dolunay ve son çeyrektir; dört küçük evre ise artan hilal, artan kambur, azalan kambur ve azalan hilaldir. Bir ay, aynı evrede art arda meydana gelen tekrarlar arasındaki zamandır: Ay'ın yörüngesinin eksantrikliği nedeniyle , bu süre tamamen sabit değildir ancak ortalama 29,5 gündür.
Ay'ın görünümü (evresi), Ay'ın Dünya etrafındaki ve Dünya'nın Güneş etrafındaki göreceli yörünge konumları değiştikçe bir ay boyunca kademeli olarak değişir. Ay'ın görünen tarafı, Ay'ın yörüngesindeki konumuna bağlı olarak değişen derecelerde güneş ışığı alır ve güneş ışığı alan kısım %0'dan (yeni ayda) neredeyse %100'e (dolunayda) kadar değişir.
Dört ana (birincil veya büyük) ay evresi vardır : yeni ay , ilk dördün, dolunay ve son dördün (Yarım Ay, üçüncü veya son dördün olarak da bilinir), Ay'ın ekliptik boylamının Güneş'e göre (Dünya'nın merkezinden bakıldığında) sırasıyla 0°, 90°, 180° ve 270° açıda olduğu zaman. [ 2 ] [ a ] Bu evrelerin her biri Dünya'nın farklı yerlerinde biraz farklı zamanlarda görülür ve bu nedenle tablo halinde verilen zamanlar her zaman jeosantriktir (Dünya'nın merkezi için hesaplanır).