Geçtiğimiz yıl başlayan Cisco Google iş birliği güçlenerek ve derinleşerek devam ediyor. Google Cloud ürünleri ile ilk iş birliği entegrasyonunu açıklayan Cisco bu adımla yapay zeka ve makine öğrenimini bireylerin günlük rutinlerine entegre etmeyi ve iş yapış biçimlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.
#CiscoYapay zekâ ve makine öğretisi üzerine yatırımlarına hız veren Google, strateji değiştirdi. ABD’deki Mountain View’de düzenlenen Google I/O’da CEO Sundar Pichai, “Önceliğimiz mobil donanım ve yazılımlardan artık yapay zekâya geçiyor” dedi. Pichai, özellikle kanser hastalığının önüne geçmek için yapay zekâyı geliştireceklerini açıkladı.
#KanserHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaYapay zekâ hayatımızın her alanına hızla girdi. Özellikle yeni jenerasyon bu mucize teknolojiden çok fazla yararlanıyor. Ancak ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım uyarıyor: “Bu yeni teknoloji vasat popülasyonu artırıyor. Sadece yapay zekâ ile derin ve uzun süreli öğrenme olmaz. Herkesin aynı veya benzer cevapları anında verdiği kesim büyür ve bu durumda yapay zekâ yaratıcılığa destek olamaz.”
#Yapay ZekâHenüz iki yılı bile dolmadan dünyamızı dönüştürmeye başlayan yapay zekâ bir dönüm noktasına yaklaşıyor. Ya sadece beş yıl sonra hemen her alanda insanlardan daha iyi iş çıkaracak ya da hiçbir zaman yüzde 100 randımanlı olamayacak ve balonu yavaşça sönecek.
#Umut Fırat EroğluYapay zekânın dünya düzeninde hem yerini sağlamlaştırdığı hem de şimdiye kadarki bilinçli uyarıların en ciddi seviyeye tırmandığı tarihi bir haftayı geride bıraktık. Apple yapay zekâ ligine girdi, Open AI ise açık bir mektup yayımladı. Ardı ardına gerçekleşen bu sıcak gelişmelere birlikte yakından bakalım...
#Yapay ZekâSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk girişimci Dream Games’in Royal Match oyununun tüm dünyada en fazla gelir elde eden oyun olmayı başardığını duyurdu. Kacır’ın FT’nin haberini referans alarak verdiği bilgiye göre Royal Match, 2023’te 2 milyar dolarlık gelir elde etti, oyun içi ciroda ise dünyanın en yaygın oyunlarından Candy Crush’ın tahtını yıktı.
#Mehmet Fatih KacırGirişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech’in piyasaya sürdüğü yapay zekalı sohbet arkadaşı Cere, 3 ayda 1 milyon soruya yanıt üretti. Cere’ye en çok sorulan sorular arasında dünya mutfağı, müzik ve tatil önerileri ilk 3’e girdi. Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkul, “İlk 3 ayda ulaştığımız 200 bin kullanıcımızın yüzde 65’ini genç bireyler oluşturuyor. Gençler yapay zeka teknolojilerini kullanarak öğrenmeyi ve üretmeyi sevdi” dedi.
#Yapay ZekaYeni teknolojilerin her zamankinden daha hızlı ilerlediği bir döneme ta-nıklık ediyoruz. 2023’te de zaman zaman bizi hayrete düşürecek, ilerleyen dönemlerde vazgeçemeyeceğimiz uygulamalara zemin hazırlayacak yeni pek çok teknolojiyle karşılaşacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. Ancak asıl önemli olan, bu yeni teknolojileri doğru analiz ederek, gelişmeleri takip etmek; teknolojilerin birbirleri ile olan ilişkilerini anlamaya gayret ederek, hayatımızı kolaylaştırması, yaşadığımız problemlere çözüm getirmesi için kullanabilmek olmalı... Her bir birey, kendini bu şekilde geliştirmeye gay-ret edip, teknolojiye yönelik farkındalığını artırırsa, ülke olarak da çok daha fazla gelişme kat edebiliriz…
#ChatcptHer geçen gün yeni bir akımın gündeme geldiği Instagram, bu kez de avatar akımı ile konuşuluyor. Pek çok kullanıcının yapay zeka uygulaması aracılığıyla düzenleyerek avatar haline getirdiği fotoğraflarını paylaşması üzerine, bunun nasıl ve hangi uygulama aracılığıyla yapıldığı merak konusu oluyor. Peki, Instagram yapay zeka ile avatar yapma uygulaması nasıl kullanılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#İnstagramSosyal medyanın son çılgınlığı kullanıcıları çizgi roman kahramanlarına ya da Rönesans tablolarındaki karakterlere benzeten yapay zekâ yardımıyla çizilmiş portreler. Herkes birbirine "Nasıl yaptın?" diye soruyor ama uzmanlar uygulamanın risklerinin çok büyük olduğunu belirtiyor. İşte 8 soruda aklınıza takılanlar ve Lensa AI tartışmaları...
#Lensa AIGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (artificial intelligence – AI) pek çok iş sürecini de yeniden şekillendiri-yor. Ancak, son dönemlerde artan yatırımlara, ilgiye ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için gereken donanımların ve yazılımla-rın oldukça gelişip, hızlanmasına ve maliyet açısından da erişilebilir olmasına rağmen; pek çok işletme, süreçlerini optimize etme, müşteri memnuniyeti ya da maliyet avantajı sağlama açısından, bu önemli teknolojiden yeterince yararlanamıyor. Bu yazımda, son dönemlerde kendi karşılaştığım birtakım problemlerden hareketle, bu problemlere AI ile nasıl çözümler sağlanabileceğini paylaşmak istedim.
#Ergi ŞenerMetaverse denen dijital alemde, köprüler de kuleler de parsellere bölünüp gerçekten alınıyor ve satılıyor artık. Kafanızın allak bullak olduğunun farkındayız. O nedenle uzmanlarımızın da desteğiyle akıllardaki soru işaretlerinin yanıtlarını bulmaya çalıştık.
#MetaverseYapay zeka, her sektör üzerindeki dönüştürücü etkisi nedeniyle teknoloji trendleri arasında en ilgi çekici konuların başında geliyor. Bir önceki yazımda, Google’ın, arama deneyimini uçtan uca değiştirecek, yapay zekâ odaklı son açıklamalarına değinmiştim. Bu hafta da yapay zeka (artificial intelligence- AI) özelinde öne çıkan son trendleri analiz ettim.
#Yapay ZekaGoogle CEO'su Sundar Pichai, geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği bir söyleşide, yapay zekanın insanlık üzerindeki etkisini, “ateş, elektrik hatta internet gibi buluşlardan bile daha fazla” olarak nitelendirmişti. Pichai, yapay zekanın, insanları, hayallerinin ötesinde bir seviyede üretken hale getirebileceğine değinirken; insan zekasını simüle edip sorunları bir insan gibi çözmeye başlaması ile çok büyük ilerlemelerin de olacağının altını çizmişti. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere, yapay zeka-dan iklim değişikliğiyle mücadeleden, müzik yapmaya; kanser için tedavi ya da yeni aşı geliştirme süreçlerinden, uzayı keşfetme çabalarına kadar pek çok farklı alanda yararlanmaktayız.
#GoogleEn çok tartışılan ve merak edilen teknoloji trendlerinin başında gelen yapay zeka (artificial intel-ligence- AI) alanındaki güncel gelişmeleri Ocak ayında sizlerle paylaşmıştım. Dünyayı pek çok açıdan değiştirmekte olan bir bilim dalı olan AI, sürekli büyüyor ve gelişiyor. Bununla birlikte, makinelerin insan zekasından çok daha üstün bir şekilde düşünce gerektiren işleri gerçekleştirmeye başlaması pek çok tartışmayı da gündeme taşıyor.
#Ergi ŞenerGeleceğin sürüş deneyimini şekillendirecek otonom teknolojiler konusu, otomotiv sektöründe otonom araçlar ile karşımıza çıkarken, hastane hizmetlerinden lojistiğe, perakende sektörüne hatta ev aletlerini dahil olduğu birçok alanda da otonom robotlar uygulamalarında karşımıza çıkıyor. Bu yazımda sizlere otonom araçlardan bir sonraki yazımda da otonom robotların geleceğinden bahsedeceğim.
#Ecehan ErsözDünyayı etkisi altına alan corona virüste ölüm ve vaka sayısı gün geçtikçe artmakta. Peki corona virüse karşı teknolojik olarak neler yapılmakta? Ergi Şener yazısında, yapay zeka (AI), veri bilimi ve son teknolojilerin virüs ile mücadelede nasıl kullanıldığını kaleme aldı.
#Ergi Şener