TSK'nın istihbarat ihtiyacını karşılayacak olan Göktürk 1 uydusu, Türkiye saati ile 16.51'de yörüngesine gönderildi. Hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak olan Göktürk 1, gelişmiş sistemlere sahip gözetleme uyduları arasındaki yerini alacak. Peki, sosyal medyaya da konu olan uydu ile neler değişecek? İşte Göktürk 1 uydusunun özellikleri!
#Göktürk 1Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE, 4'üncü denemede uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İMECE'nin uzaya fırlatılma törenine videomesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemize stratejik kabiliyet kazandıracak" dedi. Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İlk sinyal alındı; İMECE yörüngesine yerleşti. Darısı iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya" dedi.
#İMECEHürriyet Ankara, ‘Etimesgut’u Keşfet’ turuna çıktı. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in ev sahipliği yaptığı programda, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik. ‘Biz, tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz.’
#‘Etimesgut’U KeşfetGöktürk ismi, 3. yüzyıldan beri Orta ve Batı Anadolu'da kullanılmaktadır. Göktürk Kağanlığı, 552 yılında Bumin Kağan tarafından kurulmuş ve yaklaşık 200 yıl boyunca Anadolu'da hüküm sürmüştür. Dil bilimcilerine ve etimologlara göre Göktürk isminin ortaya çıkışında Gök Tanrı inancının payı büyüktür. Göktürk adının anlamına ve özelliklerine dair ayrıntıları derledik.
TÜBİTAK, 2002'den bu yana nohut, arpa, buğday gibi ürünler için sanayi kesimine 110 milyon lira, üniversitelere ve kamuya 255,1 milyon lira hibe desteği sağladı. Söz konusu ürünlerin ıslah çalışmaları kapsamında ise toplamda 70,5 milyon lira destek verildi.
#Tahıl5 Aralık tarihi, en önemli burçlardan birini içinde alıyor. Bu tarihte doğan kişilerin çok farklı bir kişilikleri bulunuyor. Genellikle bu durum burç yorumcularının da dikkatini çekiyor. Burç yorumcuları, 5 Aralık tarihi üzerinde daha çok yoğunlaşıyor. 5 Aralık hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yay BurcuBurçlar gökyüzü üzerinde bulunan 12 tane takımyıldızına verilen ismi ifade etmektedir. Bir kişinin dünyaya geldiği zamanda gökyüzündeki konumu gösterebilen bir haritayı ifade eden yıldız haritasının incelenmesi aracılığı ile belirlenmektedir. Burçlar esas kişilik özelliklerini etkilemektedir. Özellikle 1 Nisan tarihinin hangi burca ait olduğu, özellikleri, yükseleni, 1 Nisan tarihte bugün yaşanan olaylar ve 1 Nisan tarihinde doğmuş olan ünlüler merak edilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#1 Nisan Hangi Burç Ve Burcu Ne?Tarih bilmek bilhassa kendi ülkesinin ve kültürünün tarihini bilmek çok kıymetli bir özelliktir. Bireylerin ve toplumların geleceğine dair vizyon uluşmasına katkı sağlar. Türkçe ve Türkçe dilinin tarihi, ne kadar geriye gittiği hangi bölgelerde konuşulduğu gibi çok farklı sorular akla gelmektedir. Eski Türkçe bahsi geçtiğinde bu meseleler merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız eski Türkçe dönemi kaça ayrılır, hangi yüzyılları kapsar, eski Türkçe dönemi özellikleri, eski Türkçe dönemi eserleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Eski Türkçe Dönemi Kaça Ayrılır?Tarihin gelişimi içinde Türkler farklı alfabeler kullanmıştır. En eski Türk yazıtları olan Orhun Alfabeleri ile tespit edilmiş ve uzun süren çalışmalarla çözülebilmiş olan ilk Türk alfabesi çok önemlidir. Tarihimizin ve kültürümüzün ayrıntılarına konusunda önem arz eden ilk Türk alfabesi hakkında bilgileri derledik.
Uzay Çağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın ardından gündeme geldi. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Uzay Ajansı tarafından hazırlanan ‘Milli Uzay Ajansı’ Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ilk milli uzay programının dünyaya ilan edileceğini bildirdi. Uzay Çağı'nın genel olarak 1957 yılında Sputnik 1 uydusunun fırlatılmasıyla başladığı ve günümüzde de devam ettiği kabul ediliyor. Uzay Çağı'nda roket teknolojisi, malzeme bilimleri, bilgisayar ve diğer alanlarda çok hızlı gelişmeler kaydedildiği biliniyor. İşte, Uzay Çağı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Uzay Çağı NedirUygur alfabesi ''Eski'' ve ''Yeni Uygur Alfabesi'' olarak ikiye ayrılır. Eski alfabenin tarihi 8. yüzyıla uzanırken yeni alfabe Arap harfleriyle yazılır. Uygur alfabesinin özellikleri nelerdir, bu alfabeyle yazılmış en önemli eserler hangileri? Sizin için araştırdık.
#Uygur Alfabesi Kaç HarfOrhun Kitabeleri 8. yüzyılda Orhun alfabesi ile yazılmış eserlerdir. Göktürk yazıtları ve Orhun Abideleri ismiyle de bilinen yapıtlar altı tanedir. Tonyukuk Anıtı en eski kitabe olup 716 yılında dikilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda Kül Tigin abidesinin 732 ve Bilge Kağan Anıtının 735 yılında dikildiği tespit edilmiştir. Orhun Kitabelere nerede, özellikleri neler? Sizin için tüm detaylarıyla araştırdık.
#Orhun Kitabeleri NeredeCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürk dili üzerinde çalışmalar yapmak ve Türk dilinin güncel sorunlarıyla ilgilenerek çözümler bulmak için kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti, daha sonra Türk Dil Kurumu adını almıştır. İşte, TDK'nın misyon ve vizyonu hakkında merak edilen bazı detaylar
#TdkTürkiye için tarihi gün... Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak GÖKTÜRK-1 uydusu, Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Göktürk 1 uydumuzu uzaya göndererek uzay çalışmalarında yeni bir adım atmış oluyoruz. Göktürk 1, Göktürk 2’den daha gelişmiş bir uydudur. TSK’ya hizmet verecek bu uydumuz diğer alanlarda da büyük fayda sağlayacak" dedi. Erdoğan, "Bugün uzaya fırlattığımız uydudaki yerli katlı oranı yüzde 20. Bundan sonraki uydumuzu en azından tam tersi bir oranla uzaya göndermeliyiz. İyi bir planlama ve doğru tercihlerle kendi kendimize yeterli hale geleceğimiz bir savunma sanayinin en kısa sürede sağlanması gerekmektedir" diye konuştu.
#Göktürk 1PepsiCo çatısı altında 23 ülkede faaliyet gösteren Ar-Ge merkezlerinde çalışan 123 kişi İstanbul’da bir araya geldi. İlk kez İstanbul’da düzenlenen toplantıda PepsiCo’nun içecek markası Pepsi Cola ve aralarında Doritos, Lays gibi markaların yer aldığı FritoLay, Gatorade, Tropicana ve Quaker şirketleri için üretilecek yeni ürünlere yönelik çalışmalar yapılacak.