Gökhan Çetinsaya haberleri sayfasında Gökhan Çetinsaya hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 399 Gökhan Çetinsaya haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, bu yıl ilk defa hayata geçirilen üniversiteye e-Kayıt uygulamasına ilişkin "Üniversiteye e-Kayıtlar bugün başlıyor. Öğrencilerimizin bu uygulamayı kullanarak kayıtlarını yaptırmasını istiyoruz. Böylece hem kendilerinin hem ailelerinin işleri kolaylaşacak" dedi.
#ÜNİVERSİTENecmettin Erbakan Üniversitesi ev sahipliğinde Konya Bilim Merkezi'nde düzenlenen 223. Üniversitelerarası Kurul Toplantı'sında YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, yükseköğretimde kalite için göreve geldiği günden itibaren yapılan çalışmaları anlattı.
#YökYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, İngiltere'nin doktora eğitiminde ortak ülkeler aradığını belirtti. Çetinsaya, "Bu ülkelerden bir tanesi de Türkiye. Önümüzdeki yıllarda Türkiye ve İngiltere arasında yaklaşık 8 milyon sterlinlik, Newton Fonu adlı bir fon oluşturulacak" dedi.
#DoktoraYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversite kütüphaneleri için standart geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Üniversite yöneticilerimizden bu standartlar doğrultusunda kütüphanelerini geliştirmelerini bekliyoruz. Bizler de mali ve mevzuat boyutlarında üzerimize düşeni yapacağız" dedi.
#YökYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Dershaneler gibi sosyal olaylar üzerinde ciddi düşünmek lazım. Dünyadaki diğer sistemleri düşündüğümüzde zannetmiyorum ki insanlar, hafta içi okula, hafta sonu dershaneye gitsin. Olsa da sağlıklı bir durum değil, üzerinde düşüneceğiz” dedi.
#DershaneYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Açıköğretimin yükseköğretimdeki payını yüzde 46’dan yüzde 15-20’lere getirmeliyiz. Açıköğretim ile uzaktan öğretim arasındaki farkı kapatmalıyız” dedi. Çetinsaya,Ulusal Açık Arşiv Projesi ve kurulan Tez Merkezi ile öğretim görevlilerinin yayınlarının Türkiye ve dünyada arama motorları aracılığı ile erişime açılacağını söyledi.
#AçıköğretimYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısının OCED ortalamasının altında olduğunu belirterek, “2019 yılına kadar 10 bin civarında doktora mezunu vermeliyiz. OECD ortalamasına ulaşmak için 20 bin doktoralı olmak üzere 45 bin öğretim elemanına ihtiyaç var. Bunun için mevcut kadroları 2 katına doktora mezunları sayısını 3 katına çıkarmak gerekiyor” dedi.
#DoktoraYÖK Başkanı Çetinsaya, Türk yükseköğretiminin son yıllarda geçirdiği değişimden bahsederek, özellikle öğrenci değişim ve yurtdışı eğitim programlarında öğrenci sayılarının 2-3 kat arttığını, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında yükseköğretimde en başarılı ülkeler arasında olduğunu söyledi.
#OECDYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, akademisyenlerin özlük hakları bakımından son derece dezavantajlı durumda olduğunu belirterek, "Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılında yükseköğretim sistemimizin ileriye yönelik yürüyüşünü devam ettirmek, en nitelikli beyinleri ülkemize kazandırmak ve bu çarkı döndürmek istiyorsak, özlük hakları meselesine cevap bulmamız lazım" dedi.
#YökYÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya: "2013 yılı resmi istatistikleri itibarıyla yüzde 75'e çıktık yükseköğretim okullaşma oranında. Şu anda İngiltere, Fransa gibi brüt okullaşma seviyelerini geçmiş durumdayız. 10 yıl sonra yeterli, nitelikli, bu sistemi sırtında taşıyacak, koşturacak öğretim üyeleri olup olmayacağı konusunda hepimizde soru işaretleri var. Türkiye'deki öğretim üyelerinin özlük hakları yani maaşları son derece dezavantajlı bir konumda. Nitelikli beyinleri ve gençleri akademide kalmaya ikna etmemiz çok zor. OECD ortalamalarını baz alarak hesaplarsak, 45 bin öğretim elemanı açığını kapatmamız gerekiyor” dedi.
#YökYÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, göreve geldiği günden itibaren gündemde olan ve ilk zamanlar çok tartışılan ama sonrasında rafa kaldırılan YÖK yasa taslığı 12 Mayıs’ta Erzurum’daki Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda kamuoyuyla paylaşılacak. YÖK, bu taslaktan önce yükseköğretimin analizini çıkardı.
#YökYÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Meslek yüksekokullarında yeniden düzenlemeye ihtiyaç var. İkinci hedef nitelikli öğretim üyesi ihtiyacı. Bütün elemanların yüzde 45’i doktoralı. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 21. OECD ortalaması için doktoralı öğretim üyesine ihtiyaç var. Yüz yüze eğitim ile Türkiye’de 55 bin öğretim elemanına, 25 bin öğretim üyesine ihtiyaç bulunuyor. 300 bin araştırmacı da gerekiyor. Önümüzde 10 yılda buna eğilsek bile çok önemli gelişme gösteririz. Meslek yüksekokullarında öğretim üyelerini çeşitlendirmemiz gerekiyor. 3’üncü stratejik hedef ise uluslararasılaşma. Önümüzdeki yıllarda uluslararası öğrenci sayısının dünyada 8 milyona çıkması bekleniyor. Türkiye’de 54 bin öğrenci var. Bu amaçla “Study in Turkey” çalışmasını geliştirdik, kamusal marka haline getirmek istedik. Bu çalışmalara devam etmeliyiz” dedi.
#DoktoraYÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, ÖSYM'nin sınav sorularını yayınlamama kararına yönelik, "Bu kararın alınmasını gerektiren teorik sebep haklı gözüküyor. Çünkü 30 yıldır soru sorula sorula ve bunlar kamuoyuna mal edile edile giderek soru bankaları tükenmeye ve zorlaşmaya başladı" dedi. Öğrencilere de seslenen Çetinsaya “Gerçekten hayat 160 dakikadan ibaret değil” diye konuştu.
#SınavYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi’ni oluşturmadan önce çok farklı sayıların söz konusu olduğunu, şu anda tamamen anlık ve güncel verilerden oluşturulmuş istatistik sistemi sayesinde öğrenci sayılarının Mart 2014 itibariyle 5,5 milyona ulaştığını bildirerek, “2014 yılı itibariyle Türkiye’de, yükseköğretim okullaşma oranları yüzde 40-45 aralığına yükseldi. Bürüt okullaşma oranları da yüzde 80-85 aralığına çıktı” dedi.
#YökYükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yükseköğretime olan isteğin her geçen yıl arttığını belirterek, "Bizler bu talebi karşılayabilmek için bir yandan kurumlarımızın sayısını arttırırken, diğer yandan kapasitelerinin arttırılmasını da teşvik ediyoruz" dedi.
#Yök39 yılı geride bırakan YÖK, yeni yaşında üniversitelerde kaliteyi ve liyakatı önceleyen yenilikçi çalışmalara ‘Yeni YÖK’ mottosuyla imza atmaya hazırlanıyor. Yeni YÖK'ün akademide liyakata dayalı araştırma görevlisi ve öğretim üyesi alımlarının merkezi bir planlamayla kritik teknoloji alanlarında yapılması için başlattığı çalışmalar artarak sürecek. Projenin son aşamasında, YÖK tarafından liyakat sahibi nitelikli doktoralı gençler ile üniversiteler ülkede ilk defa uygulanacak kurgu ile bir platformda eşleştirilecek. Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek eksiklerin hızla giderilmesinin hedeflendiği ‘YÖK Anadolu Projesi’nin ise bu ay içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor.
#Yök2014 yılından bu yana Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı görevini yürüten Yekta Saraç, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun bir akademisyen, 2005'te YÖK Genel Kurul üyeliğine seçilen Saraç, bir dönem başkanvekilliği görevini de yürütmüştü. İşte, YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın biyografisi...
#Yekta Saraç Kimdir?Osmanlı ve Türkiye tarihi alanındaki çalışmalar yapan Prof. Dr. Kemal Karpat, İstanbul’da anıldı. Anma törenini düzenleyen vakıf üniversitesi, Kemal Karpat’ın adının verileceği Göç Araştırmaları Merkezi’nin en kısa zamanda araştırmacıların hizmetine açılacağını söyledi.
#Prof. Dr. Kemal Karpat6 Kasım 1981’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kurulduktan bir süre sonra personel aramaya başladı. Kızılay’da Selanik Caddesi’ndeki ilk binasında sıraya giren onlarca insanı görünce birçok üniversitede okuyup, diplomayı almadan başkasına kayıt yaptıran ve son olarak da yayıncılık yapan 29 yaşındaki Ekrem Tektaş da bir form doldurdu. Mart 1982’de öylesine doldurduğu form üzerine YÖK’ün kapısından memur olarak girdi. Bir zamanlar Adalet Partisi’nin Selanik Sokak’ta bulunan bu binasında Süleyman Demirel’in çalışma odası artık YÖK Başkanı’nın makamıydı. Tektaş, daha sonra Süleyman Demirel “parti malı değil, şahsi malımdır” diyerek oturma koltuğunu isteyip, almasına tanıklık etmişti.
#YÖK6 Kasım 1981’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kurulduktan bir süre sonra personel aramaya başladı. Kızılay’da Selanik Caddesi’ndeki ilk binasında sıraya giren onlarca insanı görünce birçok üniversitede okuyup, diplomayı almadan başkasına kayıt yaptıran ve son olarak da yayıncılık yapan 29 yaşındaki Ekrem Tektaş da bir form doldurdu. Mart 1982’de öylesine doldurduğu form üzerine YÖK’ün kapısından memur olarak girdi. Bir zamanlar Adalet Partisi’nin Selanik Sokak’ta bulunan bu binasında Süleyman Demirel’in çalışma odası artık YÖK Başkanı’nın makamıydı. Tektaş, daha sonra Süleyman Demirel “parti malı değil, şahsi malımdır” diyerek oturma koltuğunu isteyip, almasına tanıklık etmişti.
#Nuran ÇakmakçıResmi Gazete’de 26 Kasım 2014’te yayımlanarak yürürlüğe giren TÜSEB kanununa göre, kadrosu devlet üniversitesinde olup vakıf üniversitelerinde görevlendirmeyle bulunan hocalar, bu şekilde 2 yıldan fazla çalışamayacak.Yasadan etkilenen öğretim üyeleri ya kadrolarının olduğu devlet üniversitelerine dönecek ya da istifa ederek vakıf üniversitelerindeki görevlerine devam edecek. Yaklaşık 10 vakıf üniversitesi rektörü, devlet ya da vakıf üniversitesi seçenekleri arasında kalmış durumda.
19 yılda Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna 11 kişi oturdu. Daha önce sadece 5 yıllık ilkokuldan oluşan zorunlu eğitim önce 8 yıla çıkarıldı. Ardından sistem yeniden değiştirildi ve halk arasında 4+4+4 diye bilinen 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim sistemi getirildi. Üniversiteye giriş sistemi üç defa değişti. 1995’ten itibaren YÖK başkanlığı koltuğuna 5 kişi atandı. Bazıları iki dönem başkanlık etti. Bunlardan sadece biri, Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, süresi dolmadan görevden alınarak, Başbakanlık Başmüşaviri oldu. ÖSYM tarafında ise 2010 yılından itibaren yaşanan sınav skandalları tüm ülkenin gündemine oturdu. 2010’da KPSS ile başlayan kopya skandalı, 2011’de YGS’de şifre skandalına dönüştü.