Türkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaBirkaç hafta önce kayak için Erzurum’daydım. Benim için kayak bahane, Erzurum’a gitmek her daim şahane. Çünkü Türkiye’nin başka yerinde bulamadığım ve her seferinde mutlaka ziyaret ettiğim bazı çok özel mekânlar ve tatmadan dönmediğim lezzetler var bu güzel şehirde. Sömestirde kayağa gidecek olanlara öneriler hazırladım...
#Hürriyet‘Peynirin Hikâyesi’ isimli belgesel için bir yıl boyunca Anadolu’yu dolaştım. Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Gezdiğim gördüğüm yerlerden edindiğim bilgiler ve ‘Peynir Aşkına’ kitabının yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Biber’in katkılarıyla bir peynir haritası hazırladık. Elbette hepsini buraya sığdırmak mümkün değil ama bölge bölge öne çıkanlara birlikte göz atalım.
#SeyahatKars’ın Selim ilçesine bağlı Kekeç köyünde yaşayan Menice Başkaya (65), göğermiş peynirli Kars ketesini tanıttı. Devlet adamlarına göğermiş peynirli Kars ketesi yemelerini öneren Başkaya, koronavirüs salgını sürecinde bağışıklığı destekleyeceğini söyledi.
#Göğermiş Peynirli Kars KetesiKars’ın Selim ilçesine bağlı Kekeç köyünde yaşayan Menice Başkaya (65), göğermiş peynirli Kars ketesini tanıttı. Devlet adamlarına göğermiş peynirli Kars ketesi yemelerini öneren Başkaya, koronavirüs salgını sürecinde bağışıklığı destekleyeceğini söyledi.
#KarsErzurum deyince akla ilk ‘cağ kebabı’ gelir ama siz yine de ufkunuzu geniş tutun. Kentte peşinden koşturacak çorbasından ev yemeğine birçok değişik tat var. Yolu buraya düşenlerin ihmal ettiği bir konu da peynir... Biraz şehrin dışına çıkmaya başladığınızda köyden köye peynirin tadının ve yapım tekniğinin değiştiğini göreceksiniz.
#SeyahatErzurum Ticaret Borsası, geçmiş yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE)’ye yapmış olduğu civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolması coğrafi işaret belgelerine, Erzurum su böreğini de ekleyerek ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü daha koruma altına almış oldu.
#ErzurumSarıkamış Harekâtı’nın 108’inci yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı önceki hafta. Ülkenin dört bir yanından binlerce gençle birlikte bu eşsiz iklimde, ‘yükseklerdeydik’... Dünyada benzeri az bulunan kristal karlarla örtülmüş ‘Serhat Şehri’nde iklimin davetine uyup yola çıkacaklara kısa bir rehber hazırladık.
#SeyahatEski Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, çok güzel ifade etmiş: “Yahu, siz 360 farklı türde peyniri bulunan bir ulusu yönetmek kolay mı sanıyorsunuz?” Bu, peynir zevki ve çeşnisi gelişmiş toplumların aslında ne kadar sofistike, zor beğenen insanlardan oluştuğunu anlatan sevdiğim veciz bir söz. Bana sorarsanız bizim de Fransa’dan geri kalan yanımız yok. Bölge bölge, şehir şehir peynir çeşitlerimizin tam sayısını çıkartmak kolay değil, ama güvendiğim bazı araştırmalarda Anadolu’da tam 193 çeşit peynirimizin olduğu, bunlardan sadece dokuzunun resmi tescil altında olduğu belirtiliyor.
#Anadolu Olan PeynirlerHayvancılığın yaygın yapıldığı kentlerin başında gelen Kars'ta kadınlar, yöreye özgü çeçil peynirini imece usulü üretmek için kolları sıvadı. Yöredeki kadınların 2 bin rakımlı meralarda beslenen ineklerden elde ettiği sütü işleyerek zorlu işlemlerin ardından hazırladığı çeçil peyniri, kış aylarında sofraları süslüyor
#Çeçil PeyniriErzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir. İşte, Erzurum neleriyle meşhur sorusunun cevabı niteliğindeki bazı detaylar
#Erzurum