İZMİR en fazla göç alan şehirler arasında üçüncü sırada geliyor. TÜİK’in 2021 verilerine göre 4 milyon 426 bin nüfuslu İzmir’e 131 bin kişi göç etti. İzmir’den başka illere göç edenlerin sayısı ise 109 bin kişi idi. Net 22 bin göç alınmış oldu.Ancak bu yıl özellikle Kahramanmaraş, Hatay felaketinden sonra hem depremin olduğu illerden hem de büyük deprem beklenen İstanbul’dan İzmir’e göç hızlandı. Son aylarda satılık ve kiralık evlere olan yüksek talepten ve tabii ki fiyatlardaki fırlayıştan bunu görmek mümkün. İnsanların yeni yaşamlarında İzmir’i tercih etmek istemelerinin pek çok nedeni var. Ancak bunların başında yaşanabilir bir şehir olması geliyor. Yaşanabilir bir şehir olmak için aranan kriterlerin çoğuna İzmir büyük ölçüde uyuyor.
#1Yüzölçümü 1.945 kilometrekare olan Adana, Akdeniz Bölgesinin en büyük kentlerinden biridir. Nüfusu 1 milyon 820 bin olan Adana'da hem sanayi hem de tarım gelişmiştir. Pamuk üretiminde 1. sırada yer alan kent, en fazla dış göç alan şehirler arasında yer alıyor. Adana'da deniz ve göl var mı? Adana yakınındaki denizler ve göller nelerdir sizler için derledik.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye genelinde 2 milyon 619 bin 403 kişinin iller arası göç ettiğini açıkladı. Türkiye’nin nüfusu en fazla olan ili İstanbul’dan 440 bin 889 kişi göç ederken, İzmir'den ise 98 bin 902 kişi göç etti.
#Türkiye İstatistik KurumuTürkiye'de 2014-2015 döneminde 2 milyon 720 bin 438 kişi yaşadığı şehri değiştirirken, rakamsal olarak en fazla göç alan ve veren şehir yine İstanbul oldu. Söz konusu dönemde 81 ilin 50'si net göç verdi. İstanbul'a 453 bin kişi göç ederken, aynı dönemde 402 bin kişi de İstanbul'dan ayrıldı.
#GöçTürkiye'de geçen yıl toplam 2 milyon 420 bin 181 kişi şehir değiştirirken, en fazla göç alan şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara ve Antalya oldu. Türkiye'de geçen yıl 81 ilden 58'i net göç verdi. 2010-2011 döneminde İstanbul'a 450 bin 445 kişi yerleşti, 328 bin 663 kişi de bu şehirden gitti.
Marmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziTrafik ve ulaşım sıkıntısı, Ankara’daki sorunların başında geliyor. Bu konuda ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Osman Balaban’a sorun tespitlerini ve çözüm önerilerini sorduk.* Ankara’da özel araç bağımlılığı artıyor. * Yeni bağlantı yolları ile taşıyıcı-toplayıcı yollara ihtiyacı var. * Başta raylı sistemler olmak üzere toplu taşıma yatırımları da yapılarak kentin toplu taşıma sistemi geliştirilmeli. * Acilen Ulaşım Ana Planı yenilenmeli.
#Ankaraİber Yarımadası'nda kurulmuştu Tartessos uygarlığı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak, devrin en ileri topluluklarından biriydi. Ancak ne olduysa oldu, Tartessoslular bir anda tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü. Tarihçiler Tartessos uygarlığının başına ne geldiğini bugün bile tam anlamıyla açıklayamıyor. Dahası yapılan kazılarla ortaya çıkan ayrıntılar da bu çok kültürlü medeniyetle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
#Tartessos