- Rakamlar ve istatistikler gösteriyor ki Gaziantep büyüdükçe çevre şehirler de büyüyor. Gaziantep ürettikçe bölge de kalkınıyor. Gaziantep’le birlikte Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa’da da değişimler hızlanmış. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’le kenti gezdik, sohbet ettik ve şehrin bu mıknatıs etkisini konuştuk...
#GaziantepGeçen yıl Londra Kitap Fuarı ‘Uluslararası Mükemmeliyet Ödülleri’nde ‘Yılın Kitabevi’ seçilen Minoa Kitabevi, yeni şubesini Berlin’de açıyor. Kitapları ve mutfağıyla İstanbul’un gözde mekânlarından Minoa’nın kurucu ortağı Nazım Tokuz: “Edebiyatla ve kültürle ilgili, savaşmayı sevmeyen insanların tercih ettiği bir yer olmasını hayal ettik.”
#Minoa KitabeviTürkiye bir haftadır, bir bardak çayın 60, bir fincan kahvenin 80, tek bir kurabiyenin 110 lira olmasını konuşuyor. Öyle ki fahiş fiyatlara isyan eden tüketiciler sosyal medya üzerinden organize olmuş ve “küçülmüş porsiyon, kalitesi düşmüş yemek ve içeceği fahiş fiyatla sunan kafe ve restoranları boykot” çağrısı yapmıştı 3 gün önce. Hafta sonu geldi çattı! Peki, boykot yerini buldu mu? Kafe ve restoranlarda durum ne? Esnaf boykot hakkında ne düşünüyor? Şişli- Mecidiyeköy- Gayrettepe- Beşiktaş- Ortaköy hattını gezdim.
#BoykotSürdürülebilirlik alanında çalışmalar yapan Aslı Albayrak, hem bu alandaki çalışmalarını, hem de vegan beslenme anlayışını harmanlayarak kendi hikayesini yazmış. Yakın zamanda arkadaşıyla birlikte Vegata Cafe’yi açan Albayrak, bu alanda doğaya ve dünyaya zarar vermeden büyümeyi hedefliyor.
#1Kayseri’nin ‘Atom Karınca’ diye anılan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç hem turizm kenti olma yolunda yapılan yatırımları, hem de beş üniversiteli bir şehir olarak gelişmeleri anlattı. Büyükkılıç Türkiye’yi Erciyes’te kayak keyfi yapmaya, Soğanlı Vadisi’ni keşfetmeye çağırdı.
#KayseriSanayideki ‘kadın patron’ azlığı Gaziantep’te sadece kadın girişimcilerin yer aldığı organize sanayi bölgesini yarattı. Kadın Girişimci Destek Merkezi’nde (KAGİDEM) atölye sahibi olan kadınlar, iş güvenliği malzemesinden çikolataya, halı bonesinden otel terliğine kadar pek çok sektöre hizmet veren ürünleri üretiyor.
#KAGİDEMTaş evlerinin bahçesindeki Bodrum mandalinası ile narenciyelerin israf olduğunu görerek harekete geçerler. İlk başta yere dökülen meyvelerden elde ettikleri meyve sularını çevrelerine dağıtırlar. Mine Atalar, hayat arkadaşı Bora Tanık’la birlikte meyve sularına çeşitli sebzeler, bitkisel tozlar ve tohumlar ekler. Ve çiğ meyve-sebze suyu üreticiliğiyle Bodrum’da ‘Raw Love You’ markası doğar. Yolculuğuna lokal bir marka olarak başlayan Raw Love You, 5’inci yılında ise İstanbul’da da şubeleşmeye gider. Hedefte ise sağlıklı içecekleri daha geniş kitlelere ulaştırmak ve yurtdışına açılmak var.
#1Yıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk Mutfağıİnsanlık hızla şişmanlıyor. Aylık istatistiklerde bile fark edilebilen bu durum artık alarm veriyor. Çağımız insanının temel kaygılarından biri sağlıklı yaşamakken obezite oranlarındaki artışı uzmanlara sorduk: “Organik etiketlere yersiz hayranlık duyuyoruz, ‘glütensiz’ gibi kavramlara mucize etiketi taktık, ninemizin yediği portakalla bizim yediğimiz arasında çok fark var. Hareket de etmiyoruz!”
#GazetehaberleriQueenstown, Güney Adası’nda, ülkenin üçüncü büyük gölünün kıyısında. Dünyanın ilk ticari bungee-jumping istasyonu 1988’de Kawarau Nehri’ne inşa edilmişti. Buradaki dört kayak merkezi haziran ayından eylüle, kayakçıların akınına uğruyor. Yılın geri kalanında Aspiring Dağı Ulusal Parkı’na gelenler buradan geçiyor. Fiordland Ulusal Parkı da batısında. Aspiring Parkı’nda Routeburn, Greenstone ve Caples gibi ünlü yürüyüş parkurları var. Mart ayında sonbahar başlarken kalabalıklar çekiliyor. Sıcaklık da bu dönemde açıkhava etkinlikleri açısından uygun hale geliyor.
#SeyahatKaliforniya eyaletinin yıldızı ve palmiyesi en bol şehri Los Angeles… Dünyanın geri kalanına uzaklığı sebebiyle doğu yakasına göre daha az keşfedilmiş. Hollywood sayesinde herkesin Los Angeles ile ilgili iyi veya kötü herkesin bir fikri mutlaka vardır ama gelip gördükten sonra fikrinizin değişmesi an meselesi… Kimisi burayı gözünde öyle büyütür ki, her köşede bir ünlü göreceğini veya Los Angeles’taki tüm evlerin ve sokakların çok lüks olduğunu düşünür. Kimisi Amerika’da klasik bir şehir deyip geçer ama plajlarla çevrili şehirde hayatın akışını deneyimleyip, özgürlük hissinin tadını bir kere aldığında tüm ezberleri bozulur. Kozmopolit nüfusun verdiği avantajla herkesin kimliğini yaşayabildiği Los Angeles’ta, en uçuk hayallere her zaman yer vardır.
#Los Angelas2012’de Newsweek dergisi kapaktan duyurmuştu: Cool İstanbul. Şimdi ise İstanbul’un sadece bir semti “cool” bulunuyor: Kadıköy. Time Out’un “cool semtler” listesine 43’üncü sıradan dahil olan Kadıköy’ü yakın zamanda New York Times da övdü, “minimum bütçeyle maksimum eğlence” diyerek... Vapura atladım ve yeni cool semtimizde neler var neler yok diye şöyle bir dolandım. Buyurun notlarıma...
#Onur BaştürkAnchorage dağlarla deniz arasında. Bu nedenle pek genişlememiş. Yine de 300 bin nüfusuyla Alaska Eyaleti’nin en büyük şehri. Halkı iyi niyetli, tombul ve kolay unutulmayacak kişiler. Akdeniz kavrulurken bu coğrafyada bahar yaşanıyor. Ağustosta ortalama en yüksek sıcaklık 17 derece! En büyük deniz uçağı üssünün bulunduğu şehirden Alaska’nın doyumsuz doğasını keşfetmek çok kolay.
#SeyahatIndiana Eyaleti’nin başkenti bugünlerde motosiklet yarışları heyecanı yaşıyor. 101’inci Indianapolis 500’ün ardından geleneksel kortej yürüyüşleri, askeri kutlamalar, süt içme yarışmaları gelecek. Anıtlarla dolu, spor çılgını şehrin merkezi 2013’te yenilendi, parkları kültür alanlarına bağlandı. İşte 36 saatte Indianapolis....
#SeyahatZevkler, tercihler, beğeniler detaylanıp farklılaştıkça, semt aidiyeti artıyor. Bu ayrışmanın vitrinleri de o semtlerin lokal mekânları oluyor. Artık mahallemizde yiyor, mahallemizde içiyor, semtimizde dans ediyor ve sosyalleşiyoruz. Umut etmeye değer mi, ne dersiniz: Mahalle baskısının yerini mahalle sevdası mı alıyor?
#Mahalle KültürüSydney ve Los Angeles’tan yola çıkıp tüm dünyaya hızla yayılan sağlıklı; bitkisel bazlı, paleo, glütensiz, işlenmemiş, vegan, süt ürünü içermeyen yiyecek ve meyve sularının satıldığı kafelerin Avrupa’da en yaygın adresi şu an Londra. Neredeyse her ay bu konuda yeni bir yerin açıldığı şehirde defalarca denediğim, kitaplarını alıp evde mönülerini uygulamaya çalıştıklarımın içinden favorilerimi seçtim. Bana göre, kendinizle birlikte çocuklarınıza da düzgün beslenme alışkanlıklarını kazandırmak için en doğru mekanlar buraları. Biz 7 yaşındaki yeğenimle kapılarında uzun uzun sıra bekliyoruz, keyifle yiyoruz.
#İngiltere