Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzay aracı New Horizons (Yeni Ufuklar), bugün Plüton gezegeninin yüzeyine yapacağı şu ana kadarki en yakın uçuşunu gerçekleştirdi. NASA'nın uzay aracı "New Horizons"ın (Yeni Ufuklar), "gizemli gezegen" olarak bilinen Plüton'a gerçekleştirdiği en yakın uçuşu sırasında çektiği detaylı görüntü paylaşıldı.
#NasaAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dawn uzay aracının asteroid kuşağındaki cüce gezegen Ceres'in üzerinde çektiği fotoğraflar sayesinde detaylı bir uçuş simülasyonu yayınladı. Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağının en büyük gökcismi olan Ceres, 963 kilometre çapında. Dawn uzay aracı, bu yeni videoyu oluşturan fotoğrafları 13 bin 600 kilometre uzaklıktaki haritalandırma yörüngesinden ve 5 bin 100 kilometre irtifadaki seyrüsefer yörüngesinden çekti. Görüntülerde gezegenin yüzeyini kaplayan çok sayıdaki krater ve yer şekilleri dikkat çekiyor. Yaklaşık 8 yıllık yolculuğunun ardından 6 Mart'ta Ceres'in yörüngesine ulaşan Dawn uzay aracı, 3 Haziran'da 4 bin 400 kilometre yükseklikteki ikinci haritalandırma yörüngesine girdi. Dawn, beklenmedik bir durumla karşılaşılmazsa bu cüce gezegene bu kadar yaklaşan ilk uzay aracı olacak. 2007'de yola çıkan Dawn, Ceres'e ulaşmadan önce de asteroid kuşağının ikinci büyük cismi Vesta'yı Temmuz 2011'den Eylül 2012'ye kadar gözlemlemişti. Aracın yapacağı yeni keşifler, Güneş Sistemi'nin erken dönemleri ve gezegenlerin oluşumu hakkında yeni bilgiler sunacak.
#Gizemli GezegenBirkaç ay önce fırlatılan Venüs Express uzay aracı, bir süredir gözlemlediği yoğun bulutlarla kaplı, gizemli gezegen Venüs’ten ilk resimlerini gönderdi. Venüs’ün güney kutbundan daha önce hiç görülmemiş görüntülerinin de bulunduğu resimler, gezegen hakkında önemli ipuçları veriyor.
NASA’nın bir yıl önce başlattığı UAP Araştırma Komisyonu’nun ilk resmi raporu 14 Eylül’de yayımlandı. UFO’lar hakkında bilimsel bulgular açıklanıyor. Meksika’da senatoya sergilenen bin yıllık uzaylı bedenleri haftanın bombasıydı. Dünya’ya normalden daha hızlı çarpan meteorsa tartışma konusu oldu. Kozmik gündemin heyecan verici bu üç gelişmesini birlikte inceleyelim.
#Uzaylı‘Astrolojinin babası’ olarak anılan William Lilly’nin, 1600’lerde İngiltere’de yayımlandığında tartışmalara neden olan kitabı ‘Astrolojinin Temel İlkeleri’, Librum Kitap tarafından ilk kez Türkçeye çevrildi. Astroloji dünyasına kavramları yerleştiren kişi olan William Lilly’nin kitabı, meraklıları için önemli bir veri kaynağı, bilmeyenler için de doyurucu bir keşif sunuyor.
#William LillyAy'a ayak bastığımızdan beri Mars'a gitmenin hayalini kuruyoruz. Bu hayal henüz gerçek olmasa da gezegene pek çok uzay aracı göndermeyi başardık. Bu araçlar sayesinde Mars ile ilgili sayısız keşfe imza atılırken yapılan son araştırma Mars ile ilgili 3,4 milyar yıllık sır perdesini araladı.
#MarsYüzbinlerce insanın ölümüne neden olan nükleer bombalar gezegenimiz için tehlike olmayı sürdürüyor. Dünyanın hemen her yerine dağılmış haldeki kayıp nükleer bombalar denizlerin ve okyanusların derinliklerinde yatıyor. Bugüne kadar altı nükleer bomba kaybeden ABD, söz konusu silahlara ulaşabilmiş değil. Milyonlarca ton patlama gücüyle dünyanın sonunu getirebilecek kapasitede olan kayıp bombaların sır gibi saklanan hikâyesi…
#Nükleer BombaDünyayı gezmek, farklı yerler görmek ve bilgiler edinmek, yeni ufuklara açılmak, macera yaşamak birçoklarının hayalini süsler. Bugün sizlere hayallerinin peşinden gidip dünyanın bir ucuna gitmiş birini tanıtmak istiyorum. Mustafakemalpaşa’lı Genç gezgin Selçuk Tanaydın. Macera dolu hayatını bizlerle paylaştı.
#BursaHaritanızı okuduysanız veya astroloji meraklılarıyla görüştüyseniz, muhtemelen On İki Ev'i duymuşsunuzdur. Birçoğumuz için burçlar, daha büyük astrolojik meraka açılan kapıdır. Onları takip etmeye başladığımızda, doğum haritalarımızın birçok hareketli parçasına daha aşina oluyoruz. Peki, astrolojide 12 ev nedir detayları ile derledik.
#Astrolojide Evler Neyi Temsil EderBirden fazla TV dizisinde kıyamet sonrası senaryolarıyla karşımıza çıkan, görünümüyle insanı ürperten Svalbard Küresel Tohum Deposu insanlığın tek umudu mu? Norveç’te bir dağın içine gizlenen ve sivillerin giremediği bu gizemli depo gezegenimiz için ne anlam taşıyor? 1,1 milyon “atalık” tohumu içinde barındıran sığınağın bilinmeyen yönleri…
#NorveçGüneş Sistemi’nin soğuk ve karanlık bölgelerinde gizlenen, tamamlanması 20 bin yıl sürebilecek kadar geniş bir yörüngede büyük bir gezegen mi var? Bu soru, astronominin en merak uyandıran ve cevaplanması en güç soruları arasında geliyor. Ancak yeni bir çalışma, gizemli dokuzuncu gezegenin var olabileceğine dair gözlemler yapılmış olabileceğini öne sürüyor.
#Güneş Sistemiİnsanlık tarihinin bugüne kadar gördüğü en büyük kuyruklu yıldız Dünya'ya doğru yaklaşıyor. Astronomi dünyası ayakta; fırsatı doğru kullanabilirsek gezegenimizin geçmişine dair çok önemli keşifler bizi bekliyor. Gerekli hazırlıkları yapabilmek için ise sadece 10 yıl zamanımız var.
#Bernardinelli-Bernstein Kuyruklu YıldızıGökbilimciler, Batı Avustralya'da bir radyo teleskobuyla evrenin derinliklerinden gelen gizemli sinyaller keşfetti. Konu ile ilgili ilk açıklama geldi. Ekip söz konusu sinyallerin kaynağı hakkında henüz tatmin edici bir teori geliştiremedi. Ancak sinyaller ile ilgili bir dizi teori ortaya atıldı.
#UzayPlüton, güneş sistemindeki en gizemli ve tartışmalı gök cisimlerinden biridir. Bilim adamlarını ve yıldız gözlemcilerini bu cüce gezegen hakkında daha köklü bir araştırma yapmak için kolları sıvamıştır. Peki, geçmişten günümüze Plüton hakkında neler keşfedildi ve neden gezegen statüsünden çıkarıldı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PlütonSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız Ecevit