ECE ÖZBAŞ
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2023 14:07
‘Astrolojinin babası’ olarak anılan William Lilly’nin, 1600’lerde İngiltere’de yayımlandığında tartışmalara neden olan kitabı ‘Astrolojinin Temel İlkeleri’, Librum Kitap tarafından ilk kez Türkçeye çevrildi. Astroloji dünyasına kavramları yerleştiren kişi olan William Lilly’nin kitabı, meraklıları için önemli bir veri kaynağı, bilmeyenler için de doyurucu bir keşif sunuyor.
William Lilly’in, yayımlandığı tarihte eleştirilere maruz kaldığı kitabı ‘Astrolojinin Temel İlkeleri’, Librum Kitap tarafından ilk kez Türkçeye çevrildiğini öğrendiğimde ilgim birden ona yönelmişti.
Dünya üzerindeki her kitaba erişebileceğini düşünmek istiyor insan, 1600’lerde İngiltere’de yayımlanmış bir kitabın ilk kez bizimle buluştuğunu fark etmek hem üzücü, hem de şaşırtıcı. Üstelik ‘Astrolojinin babası’, ‘soru astrolojisi’nin kâşifi olduğu söylenen bir isimle bu kadar geç buluşunca çeşit çeşit düşünceler dolaşıyor aklımda, acaba kendisi de bunu öngörmüş müdür...
Hepimiz göğe bakarız, ama ne görürüz? Büyükşehirde yaşıyorsanız uzaklarda birtakım minik pırıltılar, tabiata yakınsanız üzerinize yağan yıldızlar. Yüzyıllardır aynı yıldızların ışığıyla aydınlanıyoruz, yani ilkel çağda parlayan bir yıldız bu çağda da o yüzüyle bize görünüyor. İlginç ve yine şaşırtıcı.
Bu yüzyılın yıldızı algısı televizyonlardaki güzel kadınlar ve yakışıklı erkeklerken, çok da üzerinize düşünmemize gerek yok gibi. Halbuki astroloji Antik Mısır’dan itibaren hayatımızda.
Bir de çoğunluğun inanmadığını söylediği burçlar var, ama Türk kahvesi içip de aklında fal geçmeyen kaç kişi vardır? Ortadoğu kültürünün gizemli ögelerinden biri değil mi... Geleceğimizi merak etmiyor muyuz? Tutkuyla istediğimiz hayallerimize ne zaman ulaşacağımızı bilmek için yanıp tutuşmadığınızı iddia ediyorsanız kibarca gülümsemeyi tercih ediyorum.
Astroloji yüzyıllardır insanın gelecek merakıyla kendine dünyada yer bulur. Gelecekte hangi konumda olacağını bilmenin yolu, gizemlere sahip birinin önüne oturup heyecanla onun ağzından çıkacaklara kulak vermekle mümkün görünür. Fakat yıldızların açılarıyla kendi dünyamıza kâşiftik yapabileceğimiz bir kitaptan bahsedebiliyoruz artık.
Astroloji yüzyıllarca kadimlerin bilim ile sezgiyle harmanlayarak oluşturduğu özel bir yöntem olmasına karşın, popüler kültürle oranı seyrelmeye başlayan bir hale büründü. Her yüzyılda farklı algılarla karşılanan, neredeyse şamar oğlanına dönmüş özel bir alan olan astrolojinin prensipli bir yönteme ulaşmasını sağlayan özel insanlar da nasibini alıyor tabii ki.
‘Astrolojinin babası’ William Lilly 1600’lü yıllarda bu kitabı yazdığında ona da şarlatan denmiş, çünkü gezegenlerle tanışma o günlerde yeni bir durum. O incelikli çalışmalarıyla yıldız hareketlerini inceleyip kadim bilgilerini prensibe ederken herkes onu kulağının arkasıyla dinlemiş.
Büyük Londra yangınına önceden işaret ettiğinde yangını onun çıkartmış olacağı fikrinden hareketle suçlandığında mahkemelerde kendini savunmak zorunda kalmış. Kendini aklarken insanların dikkatini çekmeyi başarabilmiş neyse ki.
Astroloji dünyasına kavramları yerleştiren kişi o. Gezegenler, Burçlar, 12 Evin Doğası, Yıldız Haritasının titizlikle incelemek için açılar ve yöntemler onun incelikli çalışması sayesinde günümüzdeki yöntemlere ulaşıldı.
Gezegenlerin özellikleri, insanların doğum tarihine göre ilişkilendikleri gezegenlerin ona nasıl etki ettiği, burçlarının doğası ve öğretileri, Ev’lerle bağlantılı ilişikler, Yükselen Gezegenler, Verimsiz Burçlar, Gezegen Tutulmaları, insan fizyolojisi ve vücutlarının hangi bölgelerinde zaafları olduğu, hastalıklara yatkınlıkları gibi konular detaylıca anlatılmış Astrolojinin Temel İlkeleri’nde.
Güneş, Jüpiter, Satürn, Merkür, Venüs, Ay’ın özelliklerini ve etkilerini okurken inanmayanı bile inandıran nitelikli bilgiler astrolojinin bilimsel alanına çok iyi bir referans oluşturuyor. Burçların sınıflanması, nitelikleri yanı sıra değişken burçlar, gezegenlerin konumlarının ölçümü, Gökyüzü Haritası yorumları, ışıklar, boylamların hesaplanması, Zodyak’ın etkileri gayet anlaşılır bir şekilde anlatılmış.
Kitap 35 bölümden oluşuyor, toplamda 382 sayfa. Kitabın içindeki haritalar, hesaplamalar, çizimler konuların detaylı anlaşılması için büyük bir rahatlık sunuyor. Çeviri de gayet keyifli, Sena Yıldız iyi bir çalışma ortaya koymuş.
Kavramları ve terimleri bilmediğinizi düşünüp korkmayın çünkü William Lilly hepsinin madde madde açıklamasını yaparak okuma ve anlama kolaylığı sağlıyor.
William Lilly’nin Türkçeye ilk kez çevrilen bu eseri meraklıları için önemli bir veri kaynağı, bilmeyenler için de doyurucu bir keşif sunuyor.