Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında, tarih sahnesine ışık tutan yeni bir buluş yapıldı. Girit-Minos Uygarlığına ait olduğu belirlenen ve yaklaşık 3600 yıllık olduğu tahmin edilen gümüş perçinli bir tunç hançer, Akdeniz’in derinliklerinden gün yüzüne çıkarıldı.
#AntalyaAntalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında, tarih sahnesine ışık tutan yeni bir buluş yapıldı. Girit-Minos Uygarlığına ait olduğu belirlenen ve yaklaşık 3600 yıllık olduğu tahmin edilen gümüş perçinli bir tunç hançer, Akdeniz’in derinliklerinden gün yüzüne çıkarıldı.
#AntalyaKriptografi alanındaki zorlu şifreler, bulmaca tutkunları için yeni bir meydan okuma sunuyor. Antik Phaistos Disk’i ve CIA’in Kryptos’u gibi çözülmemiş kodlar, araştırmacıları ve meraklıları yıllardır etkisi altına alıyor. Bu sırların arkasındaki gizemler, sadece entelektüel bir merak değil; aynı zamanda kaybolmuş hazineler ve cinayetlerin çözümü için anahtar niteliğinde. İşte asırlardır çözülemeyen altı şifre ve ardındaki gizemler...
#Çözülemeyen ŞifrelerBazen giyinmenin isteğe bağlı olduğu plajlar olarak veya ücretsiz plaj olarak adlandırılan plajlardır. Bu plajların kullanıcıları çıplak olma özgürlüğüne sahiptirler. Bir natürist tatil beldesi veya tesisinin aksine, normalde çıplaklar plajının kullanımı için üyelik gerekmez. Buna ek olarak inceleme zorunluluğu da yoktur. İşte, çıplaklar plajı hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#Çıplaklar PlajıPandeminin en çok etkilediği turizm şekliydi kruvaziyerler. Nihayet özlem bitti. Bindik ikonik Yunan adaları gemisine, dört günlük turda bol ada, bol lezzet, bol bol mavi vardı. Kısa sürede birçok adayı tanımaya fırsat veren geziden Patmos, Girit ve Santorini’yi anlatacağım size...
#SeyahatÇağdaş kültürün ortaya çıkışında etkileri olan, tarihi eserleri ile günümüze izdüşümleri bulunan, kültür ve sanatta ağırlıkları hissedilen pek çok medeniyet vardır. Bu uygarlıklar adeta tarihin tozlu sayfalarından çağdaş dünyaya seslenmekteler. Mısır gibi, Sümerler gibi Minos Medeniyeti de böylesine öneme sahip bir uygarlıktır. Bu uygarlıklar merak edilmektedir. İşte, Minos medeniyet nerede kurulmuştur, özellikleri nelerdir, Minos uygarlığı nasıl yok oldu ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#Minos Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Geçmiş dönemlerde kurulmuş olan ve geride önemli izler bırakmış durumdaki pek çok medeniyet tarihte varlık göstermiştir. Bu medeniyetlerden bir tanesi de Miken medeniyeti olmuştur. Bu bakımdan merak edilmekte olan medeniyetler arasında yerini almıştır. Miken medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Miken Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Akdeniz’de yer alan ve Girit Adasında kurulan Girit Medeniyeti, bu adadaki en eski medeniyettir. Bu medeniyetin kuruluşu, yıkılışı ve özellikleri her zaman merak edilen konular içerisindedir. Girit uygarlığı nedir? Bu uygarlık hangi yıllar arasında hüküm sürmüştür? Girit Medeniyeti hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Girit Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Türkiye Batık Envanteri Projesi çalışmaları kapsamında Muğlanın Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesi açıklarında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile çalışan Türk bilim insanları, su altında Tunç Çağı’ndan kalma liman izleriyle, yaklaşık 4 bin yıllık yüzlerce tarihi esere ulaştı.
#BilimTÜRKİYE Batık Envanteri Projesi çalışmaları kapsamında Muğla’nın Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesi açıklarında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile çalışan Türk bilim insanları, su altında Tunç Çağı'ndan kalma liman izleriyle, yaklaşık 4 bin yıllık yüzlerce tarihi esere ulaştı.
#Bilim İnsanlarıTÜRKİYE’den 50 yıl önce kaçırıldığı düşünülen ve İsviçre’de bulunan Roma dönemi’ne ait, üzerinde ’Herakles’in 12 işi’nin tasvir edildiği lahid, Antalya’ya getirilmek üzere Cenevre’de özel olarak paketlenerek bulunduğu müzeden çıkarıldı. Türkiye’nin Cenevre Başkonsolosluğu, bu anlarda çekilen fotoğrafları paylaştı.
#Herakles LahdiANTALYA Müze Müdürlüğü yetkilileri, 2010 yılında İsviçre’de ele geçirilen ve 50 yıl önce Türkiye’den kaçırıldığı düşünülen Roma Dönemi’ne ait, üzerinde ’Herakles’in 12 işi’nin tasvir edildiği lahdi getirmek için Cenevre’ye gitti.
#Herakles LahdiYaz, kapıda. Farklı bir deneyime hazır mısınız? Yazı, ‘Yunan Adaları’nda karşılamaya ne dersiniz peki? Yanı başımızda çoğu… Bazıları var ki; hepi topu yarım saat sürüyor adımınızı atmanız. Gelin, bu yaz en azından birini ziyaret edin. Lezzetli mi lezzetli, güzel mi güzel yemeklerinden, deniz ürünlerinden tadın. Samimiyetlerinden etkileneceksiniz...
#SeyahatGirit, özgün mutfağı ile öne çıkan Yunanistan’ın en büyük adası. Turizmci okurumuz Oya Mumcuoğlu, adanın üçüncü büyük şehri Retimno’da (Resmo) bu yerel lezzetlerin izini sürdü. Tatlı bir rehavet veren kırık sonbahar güneşi altında birbirinden leziz deneyimlere hazır mısınız?
#Yunanistan'da Ne YenirSon yıllarda Türklerin tatil için tercih ettiklerin yerlerin başında gelir oldu Yunan adaları. Bir dönem ‘düşman’ tamlamasıyla andığımız kadim komşumuz ve ortak geçmişi paylaştığımız Yunanistan sadece sakin kumsallardan, lezzetli yemeklerden ve uzolu, sirtakili gecelerden ibaret değil kuşkusuz. Ekonomik kriz sonrası yaşananlar ve devamındaki referandum sonrasında ‘AB’den çıkarılması’ tartışılmış ve neden çıkarılamayacağına dair söylenen bir söz vardı: “Avrupa’nın annesi Yunanistan’dır”. İşte bu bakış açısıyla bakmak gerekiyor en başta Yunanistan’a.
#Antik YunanAmerika’nın ilk kadın dışişleri bakanı Madeleine Albright dünyada en favori şehrinin İstanbul olduğunu söyledi. Oprah Winfrey, Efes’e bayıldı. Colin Powell, Boğaz’ı çok sevdi. Candice Bergen, Büyükada’yı cennetten bir köşe olarak tanımladı. Google CEO’su Eric Schmidt, Ayasofya’ya hayran kaldı. Top model ve Las Vegas TV dizisi oyuncusu Molly Sims, Tophane’de nargile keyfi yaptı. İşte size dünyaca ünlü isimlerin gözüyle İstanbul ve dahası...
#Oprah WinfreyYıllardır grev ve gösterilerle sarsılan, bakımsız bir kent izlenimi veren Atina yeniden özgüvenini, yaratıcılığını kazanıyor. Genç modacılar, grafik tasarımcıları antik Yunan’ın klasik çizgisini, günümüzün anarşist zekâsını yansıtan yeni mağazalar açıyor. Meydanlardaki yeni restoranlarda Girit sosisi, koyun sütünden yoğurtlu ayva gibi yerel lezzetler sunuluyor. 5 yıl önce hizmete giren Akropolis Müzesi dünya sıralamasında hep en üstlerde… Ulusal Çağdaş Sanatlar Müzesi bu yıl yeni binasına taşınıyor. Kısacası, Atina zor zamanlarda bile ışıldamayı beceriyor.
#Seyahat