Dr. Ömer Demir, koronavirüs sürecinde bağışıklığını güçlendirmek isteyen kişilerin gıda takviyesi adı altında satılan ilaçlara yöneldiğine dikkat çekerek, "Doktorunuz önermeden gıda takviyesi almayın. Bu ilaçlar yerine, beslenmenize dikkat edin" uyarısında bulundu.
#Dr. Ömer DemirToplumda vitamin ve gıda takviyesi gibi ürünlerin bilinçsiz kullanımına karşı uyarılarda bulunan Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Murat Akarsu, “D ve B12 vitaminiyle ilgili çok bilinçsiz kullanımlar görüyoruz. Hastalar, öğünlerinin bir parçası olarak gördüğü takviye ürünü sürekli kullanıyor. Altta yatan bir sebep var mı diye araştırdığımız çok oluyor. Sosyal medyadan etkileniyor olabilirler, reçetesiz alınabilen ilaçları çok yoğun talep ettiklerini, hele ki bu vitamin ve takviyelerin çok yanlış kullanıldığını söylemek istiyorum. Karaciğer enzimleri çok yüksek şekilde gelebiliyorlar. Böbrek, sinirsel fonksiyonlarımızı bozabiliyor, kardiyak etkiler de oluşturabiliyor” dedi.
#SağlıkGıda takviyeleri son dönemde çok revaçta. En popülerlerinden biri de zerdeçal takviyeleri. Ancak bu popülerlik can sıkıcı bir tabloyu da beraberinde getiriyor: Zerdeçalla bağlantılı karaciğer hasarı vakaları günden güne artıyor. Peki karaciğer nakline hatta ölüme yol açabilen bu durum kimleri etkiliyor?
#SağlıkGıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#DemirKendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekBağırsak sağlığımızın genel sağlığımız üzerinde oldukça etkili olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu nedenle pek çok insan ihtiyacı olsa da olmasa da bağırsaklarındaki sağlıklı bakterilerin sayısını artırmak için probiyotik takviyesi alıyor. Ancak yapılan çalışmalar bilinçsizce tüketilen bu takviyelerin bağırsaklardaki dengeyi bozabileceğini, faydadan çok zarara neden olabileceğini söylüyor. Peki faydayla zararın arasındaki sınır neresi? Probiyotik kimler için faydalı kimler için zararlı olabilir?
#SağlıkEmniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığınca örgütlü şekilde mali suç işleyen gruplara yönelik sabah saatlerinde 43 ilde eş zamanlı “Dümen Operasyonu” başlatıldı. Operasyon kapsamında mali suç örgütleri üyesi 226 şahıs hakkında gözaltı kararı bulunurken, 176 kişi gözaltına alındı. 268 şahıs ise ifadelerine başvurulmak üzere Emniyete davet edilecek. CNN TÜRK İstihbarat Şefi Nihat Uludağ canlı yayında operasyonun detaylarını ve dolandırıcıların akılalmaz tekniklerini aktardı.
#Dümen OperasyonuKoronavirüs salgını nedeniyle son 3 yıldır özellikle C vitamini, magnezyum, D vitamini ve omega 3 gibi birçok gıda takviyesi, herkes tarafından bilinçsiz bir şekilde kullanıldı ve kullanılmaya da devam ediliyor. Ancak göz arda edilen çok önemli bir unsur var. O da masum görünen bu gıda takviyelerinin kontrolsüz bir şekilde kullanıldığı zaman sağlığımızı olumsuz etkilediği... Eğer, siz de evinizde sayısız vitamin takviyesi bulunduruyor ve doktor önerisi olmadan kullanıyorsanız, bu yazımızı okumanızda fayda var.
#SaglıkTestosteron, erkeklerde birçok sistemi etkileyen bir seks hormonudur ve seviyesi yaşlandıkça azalmaktadır. Yapılan çalışmalarda 45 yaş üzeri erkeklerin yaklaşık %40’da testosteron düşüklüğü izlendiği bildirilmektedir. Ama testosteron düşüklüğünün genç erkeklerde de görülebileceği unutulmamalıdır. Bu hormonun düşüklüğü kendisini sertleşme sorunu, azalmış cinsel istek, kas ve kemik kütle kaybı, vücut kıllarının dökülmesi, testislerin küçülmesi, depresyon, tükenmişlik hissi ve aşırı terleme gibi birçok semptomlarla göstermektedir.
#TestosteronEstetik baskısı sadece genç kızların hayatını kâbusa çevirmiyor. Son yıllarda özellikle çok genç yaştaki erkekler kaslı bir vücuda sahip olabilmek için bedenlerine zarar verme pahasına ağır antrenmanlar yapıyor, ilaçlar kullanıyor. Peki bu genç erkekleri bu duruma ne getirdi?
#Sporİnsan vücudunun sağlıklı olarak kalabilmesi içini ihtiyaç duyduğu bazı vitaminler bulunuyor. Askorbik asit, insanların ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Bireyler askorbik asit hakkında geniş kapsamlı bir araştırma yaparak, detaylı bilgiler elde etmek istiyor. Askorbik asidin faydaları hakkında merak edilenleri derledik.
Sığır jelatini konusuna geçmeden önce şu bilinmelidir ki jelatin Fransızca kökenli bir kelimedir. Dilimizde de jelatin pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle gıda sektöründe süslemelerde jelatin üründen yararlanılmaktadır. Sığır jelatini de isminden anlayabileceğimiz gibi hayvansal üründen elde edilen ve gıdalarda kullanılan malzemedir. Sizler için detaylı olarak sığır jelatini nedir, neyden elde edilir, sığır jelatininin faydaları ve besin değerlerini derledik.
#Sığır Jelatini Nedir Ve Neyden Yapılır?Gebelik bir kadına verilen en güzel armağanlardan biridir. Bu dönem başlı başına kendine özgü bir süreçtir. Bir yanda büyümekte olan bir bebek diğer yanda ise bir kadının anne olma süreci gelişmektedir. Böyle bir dönemde hem zihinsel, ruhsal ve sağlık hem de fizyolojik sağlık ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu yazıda vücut sağlığı ve beslenme ilişkisini birlikte inceleyelim.
#GebelikDünyada ilk kez kızıl ötesi ışıkla 20 saniye içinde sahte ilaç tespiti yapabilen sistemi geliştiren ve tersine beyin göçü ile ABD’den Türkiye’ye dönen Kimyager Dr. Derya Cebeci, bu yıl içinde kullanıma girecek yapay zeka destekli ve bulut tabanlı sistem sayesinde, dünyada yılda 400 milyar doları bulan hacmi ile narkotik suçlarla yarışan sahte ilaç pazarına darbe vuracak.
#Sahte İlaç PazarıKronik hastalıklar genellikle üç temel mekanizma aracılığıyla ortaya çıkmaktadır bunlardan biri glikozilasyon yani şekerin dokularda harabiyet oluşturması ikincisi inflamasyon yani iltihaplanma üçüncüsü oksidasyon yani oksitlenme(paslanma) olarak adlandırılmaktadır. Vücudumuz bu üç mekanizmaya karşı çeşitli yöntemlerle savaşır ve hastalıkların ortaya çıkmasına engel olmaya çalışır. Oksidasyon başta olmak üzere bu üçlü mekanizmaya karşı vücudumuzda savaşan en önemli molekülleri antioksidanlar olarak tanımlamaktayız. Glutatyon vücudumuzun ana antioksidanı olup hücrelerimizi oksidasyondan koruyan moleküllerin en güçlüsüdür.
#GlutatyonKoronavirüse karşı bağışıklığını güçlendirmek isteyen gıda takviyeleri ile vitaminlere sarıldı. Öyle ki İstanbul Eczacı Odası’nın verilerine göre talep 5-6 kat arttı. Ama dikkat! ‘Komşuma iyi gelmiş’, ‘TV’de gördüm, bağışıklık güçlendiriyormuş’ diyerek doktorunuza danışmadan, hele ki ‘Eczanede bulamadım’, ‘Ucuzdu’ diyerek internetten aldığınız ürünler sağlığınızla oynuyor! Sağlık Bakanlığı’na göre özellikle internetten satılan ürünlerin yüzde 99’u sahte. Bakın uzmanlar neler diyor...
#YazarÜretici firmalar tarafından birçok hastalığa iyi geldiği iddia edilen bu ürünlerin büyük çoğunluğunun cinsel sağlık sorunları, kısırlık ve zayıflamaya gibi alanlara yönelik pazarlama stratejileri kullanılarak satıldığı dikkat çekiyor. Ancak sağlık otoriteleri bu ürünlerin ne kadar güvenilir olduğuna dair haklı kaygılar taşıyor.
#GıdaSANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP’lilerin “Ar-Ge ve teknolojik ürün üretilmediği” yönünde eleştirilerine, elinde Meclis kürsüsüne getirdiği iki ürünü tanıtarak yanıt verdi. Varank, Meclis kürsüsünden SİHA’larda kullanılan yerli üretim lazer dedektör çipi ve Venöz dolaşım bozukluklarında etkin kullanılmak üzere “Ruscus Aculeatus” bitkisi kökünden üretilen yerli ilacı gösterdi.
#GazetehaberleriAntalya’nın sakin bir bölgesinde kendi halinde bir çiftlik... Bu çiftlikte ne büyükbaş ne de küçükbaş hayvan var. Binlerce çekirge, hamam böceği, un kurdu, Arjantin hamam böceği ve nicesi... Yılda 960 bin böcek satan çiftliğin arkasındaki kişi Selami Gökgöl. Böceklerin fiyatı tanesi 50 kuruştan başlıyor, 5.5 TL’ye kadar ulaşıyor. Yurt dışında bu iş “para basan” olarak anılıyor. Hayvan yemi olarak alan da var, protein takviyesi niyetine yiyen de... Hatta ilaç yapan da... İşte Antalya'daki o çiftlik...
#Böcek Çiftliği