Her gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkKahvaltıların vazgeçilmezi yemeklerin olmazsa olması her öğünde tükettiğimiz tereyağına da hile bulaştı. Ünlü markalara ait sahte etiketlerle piyasaya sürülmek istenen 3 ton ağırlığında ve 5 milyon lira değerinde sahte tereyağı yapılan operasyonla toplatıldı. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Sahte olduğu nasıl anlaşılır? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Gıda Sahtekerlarıİzmir’in Bergama ilçesindeki Kozak Yaylası’nda üretilen çam fıstığı, son yıllarda fiyatı giderek artan gıda ürünlerinden biri oldu. Kilosu 600 liraya kadar yükselen çam fıstığı hem lezzetli hem de sağlıklı olması nedeniyle tercih edilirken, sahtekarlar, belli işlemlerden geçirdikleri yer fıstığını çam fıstığı gibi satmaya başladı. İki ürün arasındaki fiyat farkı ise çam fıstığındaki fiyat artışı nedeniyle 15 katına kadar çıktı.
#Çam FıstığıTarım ve Orman Bakanlığı'nın ifşa ettiği en fazla taklit ve tağşiş edilen ürünler arasında yer alan tereyağının içerisine patates nişastası eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, etiketsiz ürünlere karşı uyarıda bulunuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi Mehtap Er Kemal, tereyağının içeriğinin dokunarak anlaşılamayacağına dikkat çekerek, "Tereyağı 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısından şüphe duyulabilir. Patates nişastası varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir" dedi.
#TereyağıTARIM ve Orman Bakanlığının ifşa ettiği en fazla taklit ve tağşiş edilen ürünler arasında yer alan tereyağının içerisine patates nişastası eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, etiketsiz ürünlere karşı uyarıda bulunuyor.
#TereyağTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkZeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle sahtecilik çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor.Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli.Zeytin kokusu veya içildiği zaman boğazı yakan bir raiyalı tadın gelmesi beklenir; bazen sahteciler de bu yolu kullanabiliyorlar. Yani zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir." diye konuştu. Sırma, "Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil." dedi.
#ZeytinyağıUND ve TMTB arasında, yeşil kart sigortası konusunda bilinirliği artırmak, trafik kazalarının önüne geçerek can ve mal güvenliğini sağlamak, yeşil kartta sahteciliğin önüne geçmek, Yeşil Kart Sistemine üyeliği bulunmayan ülkelerin Yeşil Kart Sistemine üyeliği teşvik etmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.
#UNDYaz gelince akla ilk o geliyor, 7’den 70’e herkes severek yiyor ama gıda sahtekarları dondurmaya da hile bulaştırıyor. Merdiven altı firmalar dondurmaya daha ucuza mâl olsun diye öyle malzemeler katıyorlar ki insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Dondurma ile birlikte neler yiyoruz neler...
#DondurmaBugün sizi çok ilginç bir konu ile tanıştıracağız; balıkta sahtecilik! Dünya genelinde yapılan araştırmalar, restoran, market ve balıkçılardan alınan bazı balıkların sahte etiketlendiğini söylüyor. Peki Türkiye? Gelin bu konuya daha yakından bakalım...
#Sahte BalıkDünyada ilk kez kızıl ötesi ışıkla 20 saniye içinde sahte ilaç tespiti yapabilen sistemi geliştiren ve tersine beyin göçü ile ABD’den Türkiye’ye dönen Kimyager Dr. Derya Cebeci, bu yıl içinde kullanıma girecek yapay zeka destekli ve bulut tabanlı sistem sayesinde, dünyada yılda 400 milyar doları bulan hacmi ile narkotik suçlarla yarışan sahte ilaç pazarına darbe vuracak.
#Sahte İlaç PazarıMHP’nin Meclis gündemine taşıdığı af teklifi AK Parti tarafından tüm açılardan değerlendiriliyor. AK Parti yönetimi ile Cumhurbaşkanlığı danışmanları tarafından teklifle ilgili hazırlanan rapor, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Yapılan ilk incelemelerde metnin, ‘teknik ve hukuki açıdan’ da sorun taşıdığı öne sürüldü. Hazırlanan raporların ardından AK Parti, teklife destek verip vermeyeceğine veya destek vermesi durumunda düzenlemenin ‘sınırlarının ne olacağına’ karar verecek. Bazı suçların kapsam dışına çıkarılması, bazılarının da kapsama alınmasına ilişkin öneriler de bu çalışmanın konusu olacak. AK Parti, teklifin gündeme gelmesi durumunda normal bir yasa değişikliği mi veya özel af statüsünde mi işlem görüp görmeyeceğiyle ilgili de değerlendirme yapacak.
#GazetehaberleriYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) IEEE Öğrenci Kulübü’nün ‘Fikrini Geleceğe Taşı’ sloganıyla düzenlediği ‘Yıldızlı Projeler Yarışması 2015’de ödüller sahiplerini buldu. 4 ayrı kategoride 73 farklı üniversiteden 262 projenin mücadele ettiği Proje Yarışması’nda 4 kategoride dereceye girenler ödüllerini aldı.
#ProjeZeytinyağı fiyatları bu yıl rekor düzeyde arttı. Bu durum sahtecilerin de 'piyasa'ya girmeleri önayak oldu. Sektör yetkilileri özellikle bu yıl, başka yağlar katılarak elde edilen ürünlerin fazlalaştığına dikkat çekiyor. 'Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır' sorusunu kısa yoldan anlamanın güç olduğuna işaret eden yetkililer, topladıkları yağları akredite laboratuvarlarda incediklerini ifade etti. Ortaya çıkan sonuç ise sektörü kara kara düşündürüyor.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Mevzuat, Fiyat ve Araştırmalar Dairesi Başkanı Akif Akbulat, sahte ve yasa dışı ilaca karşı "İlaç Takip Sistemi"yle (İTS) önlem alan Türkiye'de en büyük sorunun internet üzerinden satışı yapılan ilaçlarda yaşandığını bildirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsat alarak 'Gıda Takviyesi' adı altında satılan haplar Türk Eczacılar Birliği'ni isyan ettirdi. Damar açıcı olarak kullanılabileceği belirtilen bir ilaca da toplatılma kararı getirildi. Aynı zamanda Türk Eczacı ve İşverenler Sendikası da sahte ilaç lara karşı da vatandaşları uyardı: Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, eczanelerimizde asla sahte ilaç bulunmaz.
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de gıda denetimi ve kontrolünde ciddi sorunlar olduğunu belirterek, “Ülkemizde maalesef yeterli bir denetim uygulandığını söyleyebilmek mümkün değildir. Türkiye'de çok ciddi şekilde gıda terörü vardır” dedi.