İklim değişikliğinin, hava, toprak ve yeraltı sularındaki kirliliğin tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten Buğday Derneği Başkanı Leyla Ünlübay, birçok çiftçinin bu tehlike yüzünden zor durumda olduğunu ve tarımdan vazgeçmeye başladığını vurguladı. Ünlübay, bir an önce yerel tohumlara sahip çıkılması ve hibrit tohumlardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Derneği Üyesi ve ziraat mühendisi Kevser Üner ise yiyeceklerdeki besin değerlerindeki düşüşe dikkat çekerek bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi.
#TohumZorlu PSM Digi.logue’daki ‘Gelecek Anlatıcıları’ sergisine geleceğin ekoloji sorunlarına dikkat çektiği ‘A.I. Kitty’ (Yapay Zekâ Kedicik) adlı 3D videosuyla katılan Pınar Yoldaş, çalışmalarında bilimi sanatla buluşturuyor. New York’ta yaşayan Yoldaş, “Sırf teknoloji sunan işler eskiyor ama geleceğe dair sorular eskimiyor” diyor.
#KitapsanatÇoğumuzun rüyasını sevimli bir köy hayatı süslüyor. Ama kendinizi bir anda, elinizde kazma-kürek, nereye ne ekeceğinizi bilmez halde bulmak da istemezsiniz. İstanbullulara şehirde ekip biçme imkanı sunan Komşuköy’ü ziyaret ettik; orada ne ekip biçebileceğimize bir baktık. İşte beş soruda şehirde çiftlik hayatı...
#ÇiftçiNeredeyse avuç avuç yuttuğumuz vitamin hapları bizi daha güçlü, daha sağlıklı mı yapıyor? Sorunun herkes için uygun olabilecek net ve açık bir yanıtı yok. Muhtemelen onlara ihtiyaç duyduğunuz bazı yaşlar, bazı dönemlerde gereksiz yere hap yuttuğumuz evreler de var. Bana göre bazı özel durumlar (veya dönemler) dışında doğal mucizelerden doğal halleriyle yararlanmak, haplara gerek kalmadan, sadece doğru beslenerek onlardan faydalanmak en doğru yol. Hatta önceliğimizi buna vermemiz daha doğru. Zira bu mucizeler taze ve doğal besinlerde zaten bol bol var. İşte onların ilk 10’u ve doğal kaynakları...
#KelebekKaradeniz ve Marmara’da su soğurken balıklar da yağlanıp lezzetleniyor. Bugünlerde tezgâhlarda artan barbun, hamsi, sardalya gibi çeşitleri klasik tariflerden farklı nasıl pişirebiliriz? Örneğin, barbunun tavası güzel olur evet ama Bodrum’daki Orkide Balık’ın meşhur ‘barbun çıtlaması’ bir başkadır. Sardalyanın zamanı geçmeden Çanakkale’deki Yalova Restoran’ın ‘asma yaprağında sardalya’sı hem pratik hem de çok lezzetli olabilir. Hayvore Karadeniz Mutfağı’nın ‘hamsi salamurası’nı şimdiden hazırlayın, kış boyunca sofranızdan eksik olmasın. Restoranlar özel reçetelerini paylaştı, Dr. Ayça Kaya da balığın faydalarını anlattı...
#Melis YılmazYaklaşık 52 milyon nüfuslu Güney Kore’de, evlerden ve restoranlardan çıkan yemek artıklarının neredeyse tamamı kompost, hayvan yemi ve hatta enerjiye dönüştürülüyor. Peki gıda atıklarının yüzde 98’inin geri dönüştürülmesini sağlamak nasıl mümkün olabiliyor? En önemlisi bu model dünyada uygulanabilir mi?
#Güney KoreGeorge Washington Üniversitesi ve sağlıklı gıdaları ve takviyeleri test eden ve değerlendiren ConsumerLab adlı şirketteki araştırmacılar tarafından yürütülen sekiz yıllık bir çalışma, bazı bitter çikolataların ve kakao ürünlerinin, ağır metaller üzerindeki sıkı düzenlemelerinin üzerinde miktarda kurşun ve kadmiyum içerdiğini buldu.
#ÇikolataBugüne kadar yapılan çalışmalar bitter çikolatanın ölçülü tüketildiğinde faydalı olduğunu, içinde bulunan flavonoidlerin kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini azaltabileceğini gösteriyor. Daha sağlıklı diye tükettiğimiz bitter çikolatalar ile ilgili yapılan yeni bir araştırma ise test edilen ürünlerde ağır metal olduğunu ileri sürdü. Araştırmacılar bu durumun tüketicilerin farkında olması gereken bir konu olduğuna dikkat çekiyorlar. Peki, ağır metaller çikolataya nasıl ulaşıyor? Tüketimi nelere neden olabilir? Bu konuda endişelenmeli miyiz? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#ÇikolataHayatımızı kolaylaştırıyor ama yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Evet mutfaklarımızdaki teflon tavalarımız 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’ hastalığına neden oluyor. Ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ile ilgili tüm detayları uzmanına sorduk...
#TeflonHepimizin mutfağında bulunan yapışmaz tava ve tencereler hayatımızı kolaylaştırsa da yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Bunlardan biri de 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’...Teflon tava ve tencerelerin fazla ısıtılmasıyla ortaya çıkan dumanın solunmasından 4-8 saat sonra ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ve korunma yolları ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Teflon TavaTürkiye'de oldukça popüler olan ve sıkça tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda endişe verici keşfe konu oldu. Araştırmacılar, midyelerde yüksek oranda fiberglas bulunduğunu ortaya koydu. Peki, fiberglas nedir ve sağlığımız üzerinde hangi riskleri taşıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak ile konuyu mercek altına aldık.
#SağlıkSon zamanlarda insan kanında, plasentada ve anne sütünde mikroplastiklerin keşfedildiği haberlerini duymuştuk. Şimdi de insan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Erkeklerde sperm sayısı onlarca yıldır düşüyor ve birçok araştırma bunun önemli nedenlerden birinin kimyasal kirlilik olduğunu söylüyor.
#Erkek Üreme SağlığıÇin’de yapılan yeni bir araştırma kapsamında erkeklerden alınan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Peki bu durum erkek üreme sağlığını nasıl etkiliyor?
#Erkek Üreme SağlığıPlastik kirliliğinin tek başına çözülemeyecek büyüklükte küresel bir sorun olduğunu belirten BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, “Küresel sorunlarımızı çözmek için kolektif bir mücadele alanı yaratmalıyız” dedi.
#Plastik Kirliliğiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce, Rusya Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı tarafından finanse edilen ‘TerrArctic’ projesinin lideri olarak seçildi. 60 kişilik ekiple çalışan Prof. Dr. İnce, projeyle, yaşanan küresel doğal değişimler karşısında tahribata uğrayan Kuzey Kutup Bölgesi’nde sürdürülebilir arazi kullanımı sağlamayı hedefliyor.
#Orhan İnce2024 Küresel Riskler Raporu’nun sonuçlarını açıklayan Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, “İki yıl için, yapay zekâ kaynaklı dezenformasyon, olağanüstü hava olayları, toplumsal kutuplaşma, siber güvenlik, ülkeler arası silahlı çatışmaların ilk 5 risk olarak belirlendi” dedi.
#Zurich SigortaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması'nda açıklamalarda bulundu. Çiftçiler için müjdeler veren Erdoğan, küçük ekipman kredisinin 150 bin liradan 250 bin liraya, küçükbaş hayvan için kredinin 400 binden 600 bin liraya, büyükbaş süt hayvancılığı için de 1 milyondan 1 buçuk milyona çıkarıldığını duyurdu. Erdoğan, konuşmasında "Tarımın ana vatanı olan Anadolu'da yerelden kalkınma ilkesi ile kırsal kalkınma süreci başlatıyoruz." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanGöz sağlığı hakkında ortalıkta dolanan tavsiye ve uyarıların bazıları bilimsel geçerliliği olan şeyler ancak bazıları düpedüz hurafe. Üstelik bu bilgi kirliliği, zaman zaman görme kaybına kadar giden sorunlara yol açabiliyor. İşte 9 başlıkta efsaneler ve gerçekler...
#Göz Sağlığı26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge AkgünKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkYerel seçimlere sayılı günler kala miting alanları ısındı. Adaylar hemen her gün meydanlara çıkıp sözler veriyor, seçilirlerse yapacakları hizmetleri anlatıyor. Hürriyet, 3 büyük kentin en iddialı adaylarının önemli vaatlerini derledi. İşte İstanbul, Ankara ve İzmir’e talip başkan adayları ve vaatleri...
#SeçimTarım ve Orman Bakanlığı, 2100 yılına kadar Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğine yönelik çalışmasını tamamladı. Buna göre, 2030’a kadar ülkenin su kaynakları yüzde 20, 2100 yılına kadar ise karla kaplı alanlar yüzde 44 azalacak. Kişi başı günlük ortalama, 229 litre olan su tüketimi, hanelerde ve bireysel su kullanımında verimliliğin artırılmasıyla 2030 yılında 120 litreye kadar düşecek. Bakanlık tarafından paylaşılan bilgilere göre madde madde bizi bekleyenler...
#Tarım Ve Orman Bakanlığı