Ramazan Bayramı için hazırlıklar hızlandı, Eminönü’nde şeker ve lokumlar tezgâhları renklendirdi. Eminönü esnafı, ramazandaki durgunluğun bayram yaklaşırken hareket kazandığını söylüyor. Ancak geçen yıla göre iki kattan fazla zamlanan şekerler vatandaşın tadını kaçırıyor. Esnaf Erdal Yusufoğlu, “Ramazanda işlerimiz durmuştu ama şimdi satışlarımız iyi gidiyor” derken vatandaş kilosu 300 TL’ye satılan çikolataya pek yaklaşmıyor. Daha çok kilosu 50 lira olan lokum ve 100 lira olan şeker tercih ediliyor.
#Ramazan BayramıYılbaşına sayılı günler kaldı, birbirinden lezzetli sofralarda sevdiklerimizle yepyeni bir yılı karşılamak için de hazırlıklar devam ediyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner yılbaşı sofraları için tüketicileri açıkta satılan ürünlere karşı uyardı.
#AflatoksinBadem ve yer fıstığı gibi kuruyemişleri severek tüketiyoruz. Ara öğünler başta olmak üzere sıkça tükettiğimiz bu kuruyemişlerdeki tehlikenin farkında mısınız? Bu soruyu soran Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ve Uzman Diyetisyen Berrin Yiğit kuruyemişlerdeki aflatoksin riskine karşı tüketicileri uyarıyor.
#Paketli GıdalarGıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, fiyatların artmasıyla açıkta satılan bakliyat, kuruyemiş ve baharatlara yönelen tüketicileri uyarıyor: Tavsiye edilen tüketim tarihini bilemediğiniz bu ürün gruplarındaki başta aflatoksin olmak üzere küf toksinleri riski; karaciğer kanserinin en büyük tetikleyicilerinden. Hijyenik koşullarda saklanan, havayla temas etmeyen ve dışarıdan gelen bulaşmalara kapalı ambalajlı kuruyemiş, baharat ve bakliyatlara yönelin!
#KuruyemişGıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, fiyatların artmasıyla açıkta satılan bakliyat, kuruyemiş ve baharatlara yönelen tüketicileri uyarıyor: "Tavsiye edilen tüketim tarihini bilemediğiniz bu ürün gruplarındaki başta aflatoksin olmak üzere küf toksinleri riski; karaciğer kanserinin en büyük tetikleyicilerinden. Hijyenik koşullarda saklanan, havayla temas etmeyen ve dışarıdan gelen bulaşmalara kapalı ambalajlı kuruyemiş, baharat ve bakliyatlara yönelin!"
#Açıkta Satılan GıdalarYaz aylarının yaklaşmasıyla açıkta satılan gıdalarla ilgili riskler artış gösteriyor. Artan zamlarla birlikte tüketicinin açıkta satılan gıdalara yöneldiğine ve buradaki risklere dikkat çeken Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner; özellikle kuruyemiş, baharat, kuru meyve, et, tavuk, süt ürünleri ve bakliyat gibi gıdalarda kesinlikle resmi kontrollere tabi ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.
#Organik ÜrünlerTüketicinin açıkta satılan gıdalara yöneldiğine ve buradaki risklere dikkat çeken Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner; özellikle kuruyemiş, baharat, kuru meyve, et, tavuk, süt ürünleri ve bakliyat gibi gıdalarda kesinlikle resmi kontrollere tabi ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi: “Bir gıdanın kimin tarafından üretildiğinin ve resmi kontrollerden geçtiğinin bilinmesi lazım. Hangi tarihte üretildiği, son kullanım tarihi, içinde ne bulunduğu, üreticinin bakanlığa kayıtlı olup olmadığını, yani bir ürünün etiketini okumayı bilmemiz gerekiyor.
#SağlıkGıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, kurban etlerinin uygun koşullarda saklanması gerektiğini belirterek etin serin yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığından oda ısısına düşmesi beklendikten sonra buzdolabına kaldırılması gerektiğini bildirdi.
#Kurban EtiYeni yıl heyecanı ile düzenlenen kalabalık yemeklerde veya dışarıda yenen yemeklerde hazırlıklar saatler öncesinden yapıldığı için gıda zehirlenmesi riski artıyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, bu riski en aza indirmek için bazı önlemlere dikkat çekti.
#YEMEKGıda güvenliği en büyük tartışma konularından biri. Uzmanlar dünyada anne sütü dahil bütün gıdaların kimyasal kirlilik taşıdığını vurguluyor. Hal böyleyken Türkiye'de alınan önlemler yeterli değil. Bunun da en büyük nedeni bağımsız bir gıda otoritesinin oluşturulamamış olması.