Aydın’da Akredite Laboratuar Semineri Düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Aydın’da Akredite Laboratuar Semineri Düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2015 09:06

EKONOMİ BAKANLIĞI ÜRÜN GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ DERNEĞİ VE AYDIN TİCARET BORSASI İŞBİRLİĞİNDE “TİCARİ KALİTE DENETİMLERİNDE AKREDİTE LABORATUARLARIN YETKİLENDİRİLMESİ” SEMİNERİ DÜZENLENDİ.

Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü Uygunluk Değerlendirmesi Derneği ve Aydın Ticaret Borsası işbirliğinde “Ticari Kalite Denetimlerinde Akredite Laboratuarların Yetkilendirilmesi” semineri düzenlendi.
Aydın Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleşen seminere Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü Tarım Dairesi Başkanı Zafer Soylu, UDDER Uygunluk Değerlendirmesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Uçar, Dernek Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Nesrin Serin ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Samim Saner, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Kazım Günaydın, Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuarları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdülkadir Yıldız katıldı.
Seminerde Ekonomi Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan 2015/21 sayılı Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve İthalatlarında Ticari Kalite Denetimi Tebliği ile getirilen değişiklikleri aktarmak amacıyla düzenlenen seminerde, bitkisel yemeklik yağlar, kuru ve kurutulmuş ürünler, baklagiller ve diğer bazı ürünlerin ticari kalite denetimlerine getirilen yeni düzenlemeler hakkında bilgi verildi. Seminerin açış konuşmalarını Selçuk Uçar, Zafer Soylu ve Abdülkadir Yıldız yaptı.
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda Laboratuarları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdülkadir Yıldız, yaptığı açıklamada; “Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve İthalatında Ticari Kalite Denetimi Tebliği ile Bakanlıkça yapılan ticari kalite denetimlerinde akredite özel gıda kontrol laboratuarlarına yetki verilmiştir. Dolayısıyla tebliğin yayınlanması ile 5 Ocak 2015 tarihinden bugüne Borsa Gıda kontrol laboraturlarımızda analizler yapılabilmektedir. Bakanlığımız tarafından çıkartılan bu tebliğin amacı ihracatçılarımızın zamandan tasarruf ederek ihracat işlemlerini daha kısa sürede tamamlayabilmeleridir. Borsa Gıda Kontrol Laboratuarımız 13 senedir gıda sektörüne hizmet vermektedir. Özel istek analizleri yaptıran müşterilerimizin talepleri doğrultusunda ticari kalite denetimlerini yapma taleplerimizi Bakanlığımıza pek çok kez ilettik. Laboratuar müşterilerimiz mesai gözetmeksizin analiz yapan, kaliteli güvenilir analiz hizmeti sunan laboratuarımızdan hizmet almayı tercih etmektedir. Onların talepleri doğrultusunda kurulduğumuzdan bu güne birimlerimizi, personel kadromuzu ve akredite analiz sayımızı her geçen gün arttırdık. Verdiğimiz hizmetlerimize yenilerini ekledik ve eklemeye de devam edeceğiz. Tebliğin çıkması ile birlikte kuru kayısı için analizlere başladık ancak bitkisel yemeklik yağlarda yönetmelikteki bazı metod kısıtları sebebiyle analizde akredite olmamıza rağmen yapamadık. Borsa gıda kontrol laboratuarımız yağlarla ilgili tebliğde geçen ve önemli olmasına rağmen tebliğde geçmeyen diğer analizlerde de akreditedir. Ancak tebliğde belirtilen metod ile aynı olmaması analizlerin laboratuarımıza gelmesine engeldir. Akredite metod uluslararası geçerliliği sahip bir metotdur. Bunun göz önünde bulundurulacak tekrar gözden geçirilmesi talebimizdir. Ayrıca tebliğdeki önemli bir diğer husus, yapılması zorunlu olan analizlerinden bazılarının çok gerekli olmamasına rağmen zorunlu olmasına rağmen, yapılmasının gerekli olduğu analizlerin tebliğde yer almamasıdır. Bu konuda da görüşlerimizin değerlendirilmesi talebimizdir.
Ekonomi Bakanlığımıza ve Uygunluk Değerlendirme Derneğine ihracatçımızın daha kısa sürede sonuçlarını alarak ve ürününden emin olarak ihracatını gerçekleştirebilmesinin önünü açan bu tebliğin çıkmasına sağladıkları katkı için temsil ettiğim Kurumum Aydın Ticaret Borsası, ihracatçı üyelerimiz ve gıda kontrol laboratuarımız için teşekkür ederim” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Oturum Yöneticisi Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Kazım Günaydın ve konuşmacılar, Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü Tarım Dairesi Başkanı Zafer Soylu ve UDDER Uygunluk Değerlendirmesi Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nesrin Serin, UDDER Uygunluk Değerlendirmesi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Samim Saner tarafından Ekonomi Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan 2015/21 sayılı Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve İthalatlarında Ticari Kalite Denetimi Tebliği ile getirilen değişiklikleri aktararak, bitkisel yemeklik yağlar, kuru ve kurutulmuş ürünler, baklagiller ve diğer bazı ürünlerin ticari kalite denetimlerine getirilen yeni düzenlemeler hakkında bilgi verildi. Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü Tarım Dairesi Başkanı Zafer Soylu tarafından Ticari Kalite Denetimlerinde Laboratuar Uygulamaları konusunda sunum yaparak program sonlandırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!