Güncelleme Tarihi:
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, gıdaların sıcak havanın etkisiyle çok daha kısa sürede bozulduğunu dikket çekerek, “Bu dönemde gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmeli” dedi. Saner, gıda günvenliğiyle ilgili şöyle konuştu:
“Ramazanda hızlı ve eş zamanlı servis yapılmasının gerekliliği düşüncesiyle yemekler, saatler öncesinde hazırlanıyor. Hazırlanan yemekler, doğru saklanmadığında oluşacak mikrobiyolojik üremeler nedeniyle insan sağlığını tehdit edebiliyor. Sıcak tüketilecek gıdalar sıcak olarak, soğuk tüketilecek gıdalar ise soğuk olarak muhafaza edilmeli ve saatler öncesinden masalara servisi yapılmamalı.
SON KULLANMA TARİHİNE BAKILMALI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilen izin ve saklama sıcaklığı kontrol edilmeli. Satın alınan ürünün doğru sıcaklıklarda muhafaza edilip edilmediğini ürün etiketinden kontrol edilmeli. Doğru muhafaza edilmemiş ürünler satın alınmamalı. Ambalajı bozulan ve yırtılan gıdalar satın alınmamalı. Ürünün son kullanım tarihinin geçip geçmediğine dikkat edilmeli, geçen ürün alınmamalı.” Yeşim
KISA SÜREDE TÜKETİN
Et, tavuk ve balık gibi çabuk bozulabilen gıdalar ile dondurulmuş ürünlerin alışverişin sonunda satın alınması gerektiğini vurgulayan Saner, "Eğer hemen tüketilmeyecekse dondurulmuş ürünler çözülmeden eve ulaştırılarak buzluğa yerleştirilmeli” dedi.
Saner, eşdeğer ürünlerde fiyatının altında satılanlara şüpheyle yaklaşılması gerektiğini ifade ederek “Çabuk bozulabilen süt, et ve balık gibi gıdaları uygun sıcaklık koşullarında saklayarak kısa sürede tüketin. Dondurulmuş ürünler asla ortam sıcaklığında çözdürülmemeli, donmuş ürünler buzdolabında 4-5 derecede ya da mikrodalga fırında çözdürülmeli. Çözülmüş ürün bir daha dondurulmamalı. Sebze ve meyveler iyice yıkadıktan sonra tüketilmeli” diye konuştu.