Serviste zamana dikkat

Güncelleme Tarihi:

Serviste zamana dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2016 17:11

Ramazanda, hızlı ve eş zamanlı servis yapılması düşüncesiyle saatler öncesinden hazırlanan yemeklerin insan sağlığını tehdit edebildiğini belirten Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, “Saatler öncesinden masalara servis yapılmamalı” diyor.

Haberin Devamı

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, gıdaların sıcak havanın etkisiyle çok daha kısa sürede bozulduğunu dikket çekerek, “Bu dönemde gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmeli” dedi. Saner, gıda günvenliğiyle ilgili şöyle konuştu:

“Ramazanda hızlı ve eş zamanlı servis yapılmasının gerekliliği düşüncesiyle yemekler, saatler öncesinde hazırlanıyor. Hazırlanan yemekler, doğru saklanmadığında oluşacak mikrobiyolojik üremeler nedeniyle insan sağlığını tehdit edebiliyor. Sıcak tüketilecek gıdalar sıcak olarak, soğuk tüketilecek gıdalar ise soğuk olarak muhafaza edilmeli ve saatler öncesinden masalara servisi yapılmamalı. 

SON KULLANMA TARİHİNE BAKILMALI


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilen izin ve saklama sıcaklığı kontrol edilmeli. Satın alınan ürünün doğru sıcaklıklarda muhafaza edilip edilmediğini ürün etiketinden kontrol edilmeli. Doğru muhafaza edilmemiş ürünler satın alınmamalı. Ambalajı bozulan ve yırtılan gıdalar satın alınmamalı. Ürünün son kullanım tarihinin geçip geçmediğine dikkat edilmeli, geçen ürün alınmamalı.” Yeşim 

KISA SÜREDE TÜKETİN

Haberin Devamı

Et, tavuk ve balık gibi çabuk bozulabilen gıdalar ile dondurulmuş ürünlerin alışverişin sonunda satın alınması gerektiğini vurgulayan Saner, "Eğer hemen tüketilmeyecekse dondurulmuş ürünler çözülmeden eve ulaştırılarak buzluğa yerleştirilmeli” dedi.
Saner, eşdeğer ürünlerde fiyatının altında satılanlara şüpheyle yaklaşılması gerektiğini ifade ederek “Çabuk bozulabilen süt, et ve balık gibi gıdaları uygun sıcaklık koşullarında saklayarak kısa sürede tüketin. Dondurulmuş ürünler asla ortam sıcaklığında çözdürülmemeli, donmuş ürünler buzdolabında 4-5 derecede ya da mikrodalga fırında çözdürülmeli. Çözülmüş ürün bir daha dondurulmamalı. Sebze ve meyveler iyice yıkadıktan sonra tüketilmeli” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!