Güncelleme Tarihi:
Açıkta satılanlar organik ya da daha sağlıklı değildir
Halk arasında ‘açıkta satılan’ ürünlerin daha sağlıklı ve ‘organik’ olduğuna dair yanlış bir algı söz konusu. Bir gıdanın kimin tarafından üretildiğinin ve Resmi Kontrollerden geçtiğinin bilinmesi lazım. Hangi tarihte üretildiği, tavsiye edilen tüketim tarihi, içinde ne bulunduğu, üreticinin bakanlığa kayıtlı olup olmadığını, yani bir ürünün etiketini okumayı bilmemiz gerekiyor. Eğer bir gıdayı etiketsiz ve ambalajsız halde satın alıyorsanız, muhtemelen resmi kontrollerden geçmemiş, izinsiz ve menşei bilinmeyen ve sağlık riski bulunan bir gıdayı alıyorsunuz ve tüketici olarak hijyen ve gıda güvenliği anlamında ciddi bir hata yapıyorsunuz.
'Sıcak servis edilen daha tazedir' algısı yanlış
Tüketiciler, açıkta satılan kuruyemişler sıcak servis edildiğinde o ürünü ‘taze’ olarak benimsiyor. Gerçek anlamda tazelik ve hijyen için en güvenli yol ambalajlı, kimin tarafından üretildiği ve tavsiye edilen tüketim tarihi belli ürünleri tercih etmek olacaktır.
Aflatoksin riskine dikkat
Uzmanlar en zararlı küf toksininin Dünya Sağlık Örgütü'nce bir numaralı kanserojen madde olarak nitelendirilen Aflatoksin maddesi olduğunu bildiriyorlar. Aflatoksin maddesi uygun koşullarda kurutulmamış ve muhafaza edilmeyen; açıkta satılan kuruyemiş, baharat ve kuru meyvelerin üzerindeki gözle görülmeyen bir küflenme sonucunda ortaya çıkan zehirli bir kimyasal maddedir. Herkesin mutlaka ambalajlı ürünlere yönelmesi gerekiyor!