Güncelleme Tarihi:
Badem ve yer fıstığı çok uzun bir serüvenin ardından tarladan bize ulaşıyor. Bu serüven boyunca da ürünlerin üzerinde gözle görülmeyen bazı küfler aflatoksin denilen bir toksini oluşturabiliyor. Samim Saner aflatoksin küfünün Dünya Sağlık Örgütü'nce kansere yol açan maddeler listesinde bir numaralı kanserojen madde olarak listelenmiş olduğuna dikkat çekiyor. İşte badem ve yer fıstığı gibi kuruyemişleri alırken aflatoksin riskine karşı madde madde dikkat edilmesi gerekenler;
-Ürünün resmi kontrollerden geçmiş olduğundan emin olunması,
-Nerede, kimin tarafından üretildiğinin bilinmesi,
-Tavsiye edilen tüketim tarihinin (TETT) bilinmesi,
-El değmeden tüketiciye ulaştığından emin olunması
-Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izinli ve resmi kontrollerden geçen ürünlerin tercih edilmesi,
-Üretildikten sonra dış etkenlere karşı koruyucu paketle tüketiciye ulaşmış olması
Bu maddelere dikkat edilmesi aflatoksin küfünün yol açabileceği karaciğer kanserinden korunmak anlamına da geliyor.
İyi yağlar, depo yağları kovar
Yağlı tohumlar iyi tohumlardır ve iyi yağlar depo yağlarını vücuttan kovuyor. Bu nedenle, badem ve yer fıstığının tüketimi önemli. Açlığı kontrol etmek için ara öğünlerde badem ve yer fıstığı gibi yağlı tohumlar iyi birer alternatif olabilir. Porsiyon olarak ise günde 20 adet badem, 40 adet yer fıstığı tüketilebilir
Kuruyemişte paket ürünü koruyor
Badem ve yer fıstığının yanı sıra açıkta satılan diğer ürünlerdeki aflatoksin riskine karşı da dikkatli olunması gerekiyor. Satın aldığınız ürünün taze olduğuna emin olun, tavsiye edilen tüketim tarihini bildiğiniz, el değmeden size ulaştığına emin olduğunuz, hijyenik koşullarda paketlenen güvendiğiniz markalara yönelin. Paketli ürünlere karşı bir ön yargı olmasına rağmen özellikle kuruyemişte ürünün doğal faydasını korumak için önemli. Paket, kuruyemişte oksijen temasını engelleyerek tavsiye edilen tüketim tarihine kadar ürünü taze tutuyor. Aynı zamanda paket üzerinde ne zaman üretildiği ve ne zaman tüketilmesi gerektiği detayları yer alıyor.