Beslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkBirçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarEkmekten deterjana bebek bezinden oyuncağa, marketlerden aldığımız neredeyse tüm paketli ürünlerin üzerinde barkodlar var. Üstelik dünyanın neresine gidersek gidelim, barkodlar aynı şekilde çalışıyor, aynı şeyi anlatıyor. Peki bu siyah beyaz çizgilerin nereden çıktığını biliyor muydunuz? İşte barkodların sizi şaşırtacak ilginç tarihi...
#BarkodSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarAkasya gamı ya da diğer bir ifade ile Arap zamkı, farklı kültürlerde Zamk-ı Arabî, Sudan zamkı, akasya zamkı, Senegal zamkı, Hint zamkı olarak da bilinir. Arap zamkı, akasya (sensu lato) ağacının iki türü olan, Senegal akasyası (şimdiki adı Senegalia senegal) ve Vachellia (Acacia) seyal sertleşmiş özsuyundan oluşan doğal bir zamktır. Sağlık açısından bazı faydaları olduğu bilinen akasya gamı, alternatif tıp içerisinde kullanılmaktadır.
#Arap Zamkİpek, binlerce yıllık kültürü ve tarihi olan, uğruna ‘İpekyolu’ diye binlerce kilometrelik yol yaptığımız nadide bir kumaştır. Bursa ipeği nasıl değerliyse, Bursa ovasının bizlere sunduğu nimetler de ipek kadar çok değerlidir. Bursa mutfağı ipek kadar tarihi ve kültürel bir hazinedir. Bu mutfağın içerisinde tarihi lezzetler var, göç mutfağı var, saray mutfağı var, şerbet geleneği var, hoş görü ve mütevazilik var.
#BursaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, biçerdövere bindi, Ar-Ge’si ve deneme üretimleri tamamen yerli ve milli imkanlarla gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumlarını hasat etti.
#AyçiçeğiDondurmayla ilgili tüm merak ettiklerimizi işin uzmanından, Dondurmino Gelato ve Çeşme Dondurmacıları Platformu’nun kurucusu, Financial Times tarafından dünyanın en iyi 25 dondurmacısından biri seçilerek ülkemizi gururlandıran ‘Gelato Master Chef’ ünvanlı Mehmet Ali Akbulut’tan dinledik.
#1Alman Gıda Endüstrisi Birliği’nden ciddi bir gıda kıtlığı uyarısı geldi. Savaş nedeniyle hammadde ve buna bağlı olarak da gıda fiyatlarının artış gösterdiği belirtilirken, bunun ötesinde ciddi bir gıda sorununun oluşma tehlikesi bulunduğu kaydedildi.
#Alman Gıda Endüstrisi BirliğiKanserden ölümlerin yüzde 90'ı metastaz sonucu gerçekleşiyor. Yeni araştırmalar, palm yağında bulunan bir yağ asidinin kanser genomunu etkilediğini ve hastalığın insanlarda yayılma olasılığını artırdığını keşfetti. Severek yediğimiz birçok gıdada bulunan palm yağı kanserin yayılımını etkiliyor mu? Prof. Dr. Kerem Okutur sorularımızı yanıtladı...
#Palm YağıGıda endüstrisi, önemini hiçbir zaman kaybetmeyen ve insan yaşamının devam ettirilebilmesi için gerekli olan bir durumdur. Gıda, besleyicilik bakımından vücut için gerekli olurken lezzet bakımından da damağa hitap etmesi beklenir. Fıstık, hem besleyici hem de lezzetli bir üründür. Peki, fıstık besin değerleri nelerdir? 100 gr fıstık kaç kaloridir? Protein ve karbonhidrat değeri nedir tüm detayları ile derledik.
#Kaç KaloriYemek kültürü savaşta, barışta, tarihin her döneminde yaşanılan siyasal, sosyal ve çevresel olaylara göre etkilenmiştir. Nasıl ki, Covid-19 salgınından etkilen yemek kültürü yaşadığımız iklim değişikliklerinden de etkileneceği aşikar. Dünya üzerindeki nüfus arttıkça, üretim biçimleri ve tüketim alışkanlıkları da değişmekte.
#BursaGastronomi son zamanlarda giderek daha fazla ilgi görüyor. Doğru yiyeceği seçme, hazırlama, sunma ve insanların bundan keyif almasını sağlama sanatı olarak tanımlanıyor, bir ürünün tarladan sofraya gelene kadar geçen tüm aşamaları, gastronominin ilgi alanına giriyor. Bunun yanında yemeğe katılacak malzemenin oranı, yiyecek içeceğin servisi, yemek yenilen mekanın ve personelin özellikleri gibi konularla da doğrudan ilgilenen gastronomi, yemeğin tarihi ve kültürünü de kapsayan disiplinler arası bir alan... Gastronominin bir sanat dalı olarak görülmesi sadece bir yorum olarak kalmıyor. Gastronominin sanatla ilişkisi bir çok üniversitenin bu bilim dalını güzel sanatlar çatısı altına almasıyla tescillenmiş durumda.
#GastronomiKurul, ocak-haziran döneminde 32 rekabet ihlali, 140 birleşme ve devralma, 10 menfi tespit-muafiyet işlemi ile 24 diğer ve 4'ü de yargı kararlarını sonuçlandırdı. Kurulun bu dönemde verdiği idari para cezası 1 milyar 456 milyon lira oldu.
#Rekabet KurumuBiyogaz konusu günlük yaşamımızda oldukça sık duymakta olduğumuz nitelikte bir konu olma özelliği taşımaktadır. Bu kapsamda insanlar tarafından çok fazla merak edilen konulardan biridir. Sizin için Biyogaz nedir, nasıl üretilir? Biyogaz nerelerde kullanılır sorularına yanıtları derledik.
#Biyogaz Nedir Nasıl Üretilir?Başkent’te hayatın, özellikle diplomatik faaliyetler açısından çok yoğun olduğunu belirten Küba’nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez, “Ankara büyük ve canlı bir şehir. Ankara’da iyi Türk yemeklerini tatmak ve güzel vakit geçirmek, iyi müzik dinlemek ve hatta dans etmek için birçok yer var” dedi.
#Haşim KILIÇGünde 600 ton süt işlediklerini, toplamda 21 ülkeye ürünlerini ihraç ettiklerini ifade eden Teksüt Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık, “Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları içinde 415’inci sıradayız. Süt ve süt ürünleri kuruluşları arasında da ilk 5 firma arasında bulunuyoruz” dedi.
#GazetehaberleriSektörel açıdan oldukça fazla kullanım alanına sahip olan sodyum hidroksit, aynı zamanda formüler bazda yazılmaktadır. Özellikle endüstriyel üretimde önemli olan sodyum hidroksit konusunda pek çok kişi internet üzerinden araştırma gerçekleştiriyor. Peki, sodyum hidroksit nedir? Sodyum hidroksit asit midir baz mıdır? Sodyum hidroksit formülü ve kullanım alanları.
#Sodyum Hidroksit Nedir?Balıkesir’in Gönen ilçesinde küçük bir süt ve peynir işletmesi olarak kurulan Teksüt bugün 80 bin metrekare üzerine kurulu fabrikasında günde 600 ton süt işliyor. 4 kıtada 21 ülkeye ihracat yapan marka 2021’de iç pazarda yüzde 20, ihracatta yüzde 30 büyüme hedefliyor. Hem firma hem de sektör yeni pazar Çin konusunda oldukça umutlu.
#GazetehaberleriSüt ve Ürünleri (MYO) Bölümü, sütü işleme, sütü depolama, sütü ayırma, sütü homojenleştirme ve pastörize etme işlemlerini içermektedir. Sizin için Süt ve Ürünleri (MYO) bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanlarını detaylarıyla derledik.
#Süt Ve Ürünleri (Myo) Bölümü Nedir?