Birçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeKimileri için her gece düzenli ve kesintisiz uyumak mümkün değil... Oysa sağlıklı uyku, bağışıklık sistemimizin en yakın dostlarından biri. Yarın yani 3 Ocak, Uyku Festivali Günü. Biz de konunun uzmanı nöroloji doktoruna kaliteli uykunun sırlarını ve uykusuzluğun yol açabileceği problemleri sorduk.
#UykuEn önemli rolü iştahı düzenlemek olan ve “açlık hormonu” olarak da bilinen Ghrelin hormonu, mideniz boşken salgılanmaya başlanır, beyin hücrelerine taşıdığı sinyallerle açlık hissini artırırken, gasrtrik asit üretimini de tetikleyerek vücudu sindirime hazırlar. Aynı zamanda hipofiz bezinin işlevini kolaylaştırır, insülini kontrol eder ve kardiyovasküler sağlığı korur. Ancak vücutta fazla üretilmesi durumunda kilo alımına yol açar. Dr. Sinan Akkurt, vücudundaki ghrelin düzeyini azaltmak isteyenlerin izlemesi gereken doğal yolları anlatıyor.
#Ghrelin HormonuMide botoksu, ameliyatsız bir şekilde uygulanması ile son dönemlerde oldukça tercih edilir hale geldi. Peki mide botoksu kimlere ve nasıl uygulanır, etkileri nasıldır? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, obezite tedavisinde botoks kullanımı hakkında merak edilenleri cevapladı.
#Mide BotoksuMetabolizma; vücudunuzu canlı ve çalışır şekilde tutmaya yarayan kimyasal reaksiyonların tümüne denir. Metabolizma hızınız ne kadar yüksek olursa o kadar kolay kilo verirsiniz ve aynı kilonuzu koruyabilirsiniz. Ayrıca; yüksek metabolizma hızı enerjinizin artmasını sağlayarak kendinizi iyi hissetmenize neden olur. Bugünde metabolizma hızınızı nasıl arttırabileceğinize dair size ufak ipuçları vereceğim.
#Metabolizma HızıObeziteye karşı mide botoksu uygulaması yaygınlık kazanıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Necati Şentürk, mide botoksu uygulaması, kimlere yapıldığını, uygulama sonra beslenme ve işlem sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Mide Botoksuİnsomnia ya da diğer bir ifadeyle uyuyamama sendromu, özellikle iş hayatının içerisinde yer alan bireylerde performans düşüklüğü olarak yansıyabilmektedir. Uykuyu kısaltan birçok etken olduğunu ifade eden uzmanlar, bunun özellikle teknolojik gelişmelerle ortaya çıktığını öne sürmektedir. İşte, insomniadan şikayetçi olan kişiler için Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkan Yardımcısı ve psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Fuat Özgen'in verdiği bilgiler
#İnsomniaKilo vermek için tek çarenizin mide ameliyatı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Mide kelepçesi, mide balonu, tüp mide, gastrik bypass gibi mide ameliyatları ile oldukça başarılı sonuçlar alınıyor elbette ama bu ameliyatlar yerine daha yavaş ve az yiyerek de kilolarınızdan kurtulmanız mümkün!
#Hızlı Yemeİnsomnia yani “uyuyamama sendromu”, uykusuzluğun kronikleşmiş hali. Elektriğin keşfi 100 yıl öncesine göre ortalama uyku süresinin azalmasına yol açtı. Bilgisayar, televizyon, iş hayatı, trafikte geçen zaman, görevler, ödevler, akıllı telefonlar, stres uykuyu kısaltıyor. Hatta insomniaya yol açıyor. Bazı basit önlemlerle uykusuzluğun, insomniaya dönüşmesini engellemek mümkün. Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkan Yardımcısı ve psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Fuat Özgen konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
#Uyku