Güncelleme Tarihi:
Özellikle stres, duygusal zamanlar ve aşırı çalışma dönemlerinde insanların sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri olan sürekli açlık hissinin nedenleri nelerdir ve nasıl önlenebilir?
Açlık hissi oluşma nedenleri
Sahte açlık hissi vücudun salgıladığı hormonların farklı sebeplerle beyne yanıltıcı sinyaller göndermesinden kaynaklanır. Peki, neden insan vücudu yanılma ihtiyacı duyuyor? Açlık hissinden hangi şekillerde kurtulmak mümkün olabilir?
Açlık Hissinden Kurtulma Yolları
Dengesiz ve Yanlış Beslenme
İnsanların vücudu kusursuz bir şekilde işleyişine devam ederken düzeni bozulduğunda haliyle etkisi de gecikmiyor. Yemekleri hızlı bir şekilde yemek hızlı bir doymuşluk hissi veriyor fakat bu sahte bir tokluktur. Kısa bir süre sonra tekrar açlık hissedilecektir. Özellikle dengesiz beslenme bu konuda ki en büyük sorunlardan birisidir. Günlük üç öğünü her gün aksatmadan aynı saatlerde yenilmelidir. Akşam yemeği erken yenildiği düşünülüyorsa eğer yatmadan önce ağır besinler yerine yoğurt meyve gibi yiyecekler tüketilmelidir.
Uyku Düzenindeki Bozukluk
Uyku düzenindeki bozulmalar birçok sorunun nedeni olduğu gibi açlık hissine sebep olan ghrelin hormonu seviyesini de yükseltmektedir. Bu da kişileri doğrudan mutfağa doğru yönlendirmektedir. Sağlıklı bir yaşama sahip olmak ve kilo sorunlarıyla karşılaşmamak için uyku düzenine dikkat edilmelidir.
Aşırı Stres
Stres de vücuttaki bazı hormonları tetikleyerek sahte bir açlık hissi meydana getirir. Genellikle bu his yağlı, tuzlu olan sağlıksız besinlerle karşılanmaya çalışılır ve bir süre sonra bu alışkanlık hale gelir. Bu bir hastalıktır ve bu hastalıktan kurtulmanın yolu bol lifli ve az yiyecekler tercih edilmesidir. Bunların dışında alkol tüketimi ve kullanılan ilaçlar da açlık hissinin sebepleri olabilmektedir.
Yukarıdaki uyarılar dikkate alınması halinde sürekli oluşan açlık hissinden kurtulmak mümkündür. Uyarıların dikkate alınmaması halinde bu bir hastalığa dönüşmektedir ve fazla kiloların oluşması sebebiyle kişileri diyete zorlamaktadır.