Güncelleme Tarihi:
Ghrelin hormonu bize “acıktım, hadi yemek yiyelim” dedirten hormondur. Yani açlık hissimizin baş sorumlusudur. Midemiz boş olduğunda ghrelin hormonu yükselir. Bu hormon yemek yememek dışında başka sebeplerleden yükselebilir. Örneğin alkol, çok kalorili ve çok yağlı yiyecekler yemek.
Ghrelin seviyenizi alt seviyelerde tutmanıza ve açlık hissini bastırmanıza yardımcı stratejiler ise şöyle:
1) Sağlam bir kahvaltı yapın.
Yapılan bir araştırma yüksek kalorili bir kahvaltı yapan kişilerin gün boyunca %33 oranında daha az ghrelin ürettiğini ve daha uzun süre tok hissettiğini kanıtladı.
2) Kompleks karbonhidratları seçin ve daha fazla lifli gıda tüketin.
Eğer yanlış türde bir karbonhidrat (beyaz ekmek ve makarna gibi) yerseniz kan şekeriniz önemli ölçüde yükselir. Buna karşılık olarak vücudunuz o şekeri düzenlemek için insülin salgılamaya başlar. İnsülin aktif bir şekilde işini yaptığı sırada kan şekeriniz düşer ve açlık hissi artar. Bu tür insülin dalgalanmaları metabolizmanızda büyük hasara yol açar bu nedenle en iyi yöntem kompleks karbonhidratları ve lifleri birarada yemek.
3) Kendinize bir yemek programı oluşturun ve onu takip edin.
Standart bir yemek programı oluşturmak ani insülin düşüşlerini ve ghrelin hormonun artmasını önler.
4)Yüksek hacimli, az kalorili gıdaları tercih edin.
Ghrelin seviyesi, yediğiniz yiyeceğin mide duvarlarını genişletip size tok hissettirinceye kadar yüksek kalır. Salata, çorba gibi yüksek hacimli ve az kalorili yiyecekler siz çok fazla yemeden önce ghrelin seviyenizi düşürür.
5) Protein tüketin.
Protein açısından zengin besinler uzun süreli tokluk hissi yaratır ve ghrelin seviyenizi bastırır.