BİZDE siyaset 24 saatte değişir; hatta son yıllarda birkaç saatte değişir. Bu gerçeği unutmadan bu haftanın siyasi gelişmelerine bir bakalım.* AK Parti ve MHP uzun bir süredir sürdürdükleri uyumlu birlikteliği bu seçimlere de taşıyacak. Manisa, Adana, Mersin MHP’ye bırakılacak gibi gözüküyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde de MHP AK Parti’nin adaylarını destekleyecek. Bu ittifak genişleyebilir. Bu büyükşehirlerde Cumhur İttifakı’nın diğer aktörleri de AK Parti’nin adaylarını desteleme kararını açıklayabilir.
#1Dile kolay, kentin tarihi ta M.Ö. 3000 yılına uzanıyor. Hatti, Hitit, Frig, Lidya, Pers, Selevkos, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Sâhib Ataoğulları, Germiyanoğulları, Osmanlı ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti… İnanılmaz bir tarihi zenginlik söz konusu. Geçmişi bugünle tanıştırıp yarınlara taşımak, tarihi-kültürel mirası bir arada toplamak, korumak ve sergilemek amacıyla yapımına 2011’de başlanan ama tamamlanması 2023’ü bulan Afyonkarahisar Müzesi, heybetiyle büyülüyor. Burada yok yok! Şimdiden söyleyeyim, asla ayak üstü gezilecek bir yer değil. En az yarım gününüzü ayırın ve bu köklü geçmişi aynı çatı altında adeta yaşayarak tanıyın.
#AfyonkarahisarÖyle bir dönem ki; rekabet her alanda çok fazla...Örneğin turizmde iddialı ülkeler bile hikayelerini yeniliyor, tazeliyor ve anlatmak için nedenler yaratıyor. Türkiye’nin de bunu yapması lazım. Her tatil beldesinin diğerinden farklı olduğunu göstermesi gerekir.
#AfyonkarahisarKuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı, dizinin izleyenleri tarafından dikkat çekti. Germiyanoğlularının Bey'i olan Yakub Bey'i Kuruluş Osman dizisinde, başarılı oyuncu Mirza Bahattin Doğan canlandırıyor. Tarihi bilgilere göre Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir deha olan Yakup Bey, Anadolu'nun hakimi Selçuklu Devleti'yle aynı güce sahip oldu. Üç defa Germiyanoğulları Beyi olan Yakub Bey, gözü kara ve kılıcını cesurca kullanması ile tarihte ön plana çıkıyor. Peki, Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? Tarihte Germiyanoğulları Yakub Bey ne zaman, nasıl öldü? İşte, Kuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Kuruluş Osman Yakup BeyAtv ekranlarının sevilen dizisi Kuruluş Osman çarşamba akşamları izleyiciyle buluşuyor. Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? sorusu da bu hafta yayınlanan yeni bölümde yaşanan olaylar sebebiyle merak ediliyor. Yakup Bey, Germiyanoğlularının Bey'idir. Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir dehadır. Gözü karadır, kılıcını cesurca kendinden kalabalık ordulara doğrultur. Peki, Tarihte Germiyanoğulları kimdir? İşte Kuruluş Osman Germiyanoğulları ve Yakup Bey ile ilgili bilgiler!
#Kuruluş Osman Yakup BeyBu sene 30 Ağustos zaferinin 100’üncü yılını kutlayacağız. Bir milletin birlik ve beraberlikle neleri başarabileceğinin ilk adımı olan Kurtuluş Savaşı’nı mutlak bir galibiyetle sona erdiren bu önemli günü anarken zaferin coğrafyasında bir gezinti yapalım istedim. Büyük Taarruz’u anlamak isteyenler muhakkak tarihin kültürle harmanlandığı Afyonkarahisar’a, Uşak’a ve Kütahya’ya uğramalı. 1981’de milli park ilan edilen, büyük muharebelerin geçtiği alanları gezi listenizin başına koyun. Ve unutmayın ki bu şehirlerde daha keşfedecek çok şey var.
#HürriyetDumlupınar Savaşı 26 Ağustos 1922’de başlayıp 30 Ağustos 1922’de sona erdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, Kurtuluş Savaşı’nın zafere ulaştığı Dumlupınar, Kütahya’ya bağlı. Kentte 100’üncü yılın coşkulu kutlamaları geçen hafta başladı; siz de bizim gibi kenti gezmek için Dumlupınar Şehitliği’nden yola çıkın.
#HürriyetFarsça kökenli bir sözcük olan çeng, Osmanlı döneminde, saz eğlencelerinde ve işret olarak adlandırılan dost meclislerinde çalınan telli bir enstrümandır. Davetlilerin hep birlikte şarkılar söyleyip şiirler okuduğu eğlencelere ise çeng ü çengane denir. Bu kelimeden türetilen Çeng-name adlı eserde ise, çeng, insanın kalbine ilahi sırların ilham edilmesine vesile olan bir enstrüman olarak betimlenmiştir. Türk edebiyatının klasik eserleri arasında yer alan Çengname kimin eseridir? Eserin konu başlıkları ve yazılış amacı nedir detayları ile derledik.
Bir tarafta beton binalar, bir tarafta zamana inat ayakta kalabilmiş ve tarihi dokusunu koruyabilmiş konaklar… UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehir’ unvanına layık gördüğü, sürprizlerle dolu bir şehir Kütahya ve tarihin içinde yürümek isteyenlerin çok seveceği bir sokak da var burada: Germiyan Sokağı...
#KütahyaBugünlere gelmemizi sağlayan atalarımız Osmanlı Devleti'nin temellerini atan kişilerdir. Özellikle cihana hükmetmiş olan padişahlarımız sayesinde önemli bir coğrafyaya hakim olabilmişiz. Tabi Osmanlı'nın beylikten devlete geçişi kolay olmamıştır. Bunu yaparken uzun bir süreye ihtiyaç vardı. Sizler için Beylikten devlete Osmanlı siyaseti konu anlatımı hakkında merak edilen tüm bilgileri detayları ile derledik.
#EğitimGeçtğimiz hafta sonu Kütahya’ya gittim. Çinilerle süslü tarihi kentten ne kalmış, ne durumda görme fırsatım oldu. Tarihi evleri ve çarşısı, sıra sıra çini ve seramik dükkanları, Germiyan Beyliğinin Osmanlı’ya çeyiz olarak verdiği şehir olan Kütahya’ya bir cumartesi günü çarşı bölgesi açıkken gitmenizi öneriyorum.
#BursaŞifalı kaplıcaları, kuş cenneti gölleri ve ilham veren doğasıyla büyülü su diyarı Denizli, zengin bir kültürel miras saklıyor topraklarında. Anadolu’nun görkemli antik kentlerinden doğup Osmanlı’nın zarif dokuma tezgâhlarından geçen tekstil geleneği de hâlâ yaşıyor, yaşatılıyor.
#HürriyetBüyük Selçuklu Devleti hükümdarı Alparslan'ın 1071 tarihinde Malzagirt zaferi ile Anadolu'da Bizans hakimiyeti kırılmıştır. Bu kırılma ile Anadolu Türkler'in eline geçmeye başlamıştır. Bu sayede Anadolu'da yeni bir dönem başlamıştır. Sizler için 2. Beylikler dönemi nedir ve hangi savaştan sonra başlamıştır? 2. Beylikler dönemi beyliklerin isimleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#2. Beylikler Dönemi Nedir?Kış mevsimi geldiğinde kayak başta olmak üzere çeşitli kış sporlarına gönül veren amatör ve profesyonel sporcuları kayak merkezlerinde görüyoruz. Yalnız sporcular değil bu sporları yapmak isteyen tüm insanlar sevdikleri ile beraber en iyi hizmet alabilecekleri kayak merkezlerini araştırıyorlar. Ege Bölgesi'ne hakim sıcak iklimine alternatif olarak kışında tercih edilebilen bir bölge olmasında etkili kayak merkezlerinden biri de Murat Dağı Kayak Merkezi. Murat Dağı Kayak Merkezi nerede ve nasıl gidilir? İşte, tüm detaylar.
Dündar Bey'in tarihi hayatı, Kuruluş Osman dizisiyle beraber izleyenlerin dikkatini çekti. Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin amcası ve Ertuğrul Gazi'nin kardeşi olan Dündar Bey, tarihi kaynaklara göre Osman Bey aleyhine çalıştığı hatta Bilecik tekfuru ile anlaşarak Osman'a suikast tertip ettirdiği gerekçesi ile öldürülüyor. Kuruluş Osman'da Dündar Bey karakterine hayat veren başarılı oyuncu Ragıp Savaş'ın performansı ise beğeni topluyor. Peki, Dündar Bey nasıl öldü? İşte, tarihte Dündar Bey'in hayatı.
#Dündar Bey Nasıl ÖldüRessam Pınar Tınç, pandemi sürecinde herkesin evde olduğu dönemde ürettiği yeni eserlerini “Home Coming- Yuvaya Dönüş” sergisiyle gün yüzüne çıkartıyor. Sergisi, 14 Ocak - 14 Şubat tarihleri arasında Arnavutköy Art Gallery Istanbul’da sanatseverlerle buluşacak. Öncesinde Pınar Tınç ile bir araya geldik “yuvaya dönmenin” nasıl bir şey olduğunu konuştuk
#BozcaadaKuruluş Osman Ertuğrul Bey öldü mü sorusu dizinin son bölümünde merak konusu oldu. İkinci sezonu ile macerasına devam eden dizinin bu haftaki bölümünde oyuncu Tamer Yiğit'in hayat verdiği Ertuğrul Bey'in hasta yatağından gelen haber ekran başındakileri meraklandırdı. Tarihi kaynaklara göre Türkmen beylikleri ve Bizans (İnegöl-Karacahisar-Bilecik) tekfurlarıyla iyi geçinen, idaresi altında yaşayanları sulh ve sükûn içinde yaşatan Ertuğrul Gazi, 93 yaşlarında iken Söğüt'te vefat etti. Peki, Kuruluş Osman Ertuğrul Bey kimdir? İşte Ertuğrul Bey'in tarihi hayatıyla ilgili merak edilenler.
#Kuruluş Osman Ertuğrul Bey Öldü MüKuruluş Osman Alişar Bey, dizinin son bölümünde merak konusu oldu. Tarihi kaynaklarda Kerimüddin Alişîr olarak yer alan Alişar Bey Moğollar ile ittifak kurarak ihanete kalkışması ile biliniyor. Kütahya Bey'i olarak da bilinen Alişar Bey'in ölümü ise dikkat çekiyor. Dizide çok kez ölümle burun buruna gelen Kuruluş Osman Alişar Bey'i oyuncu Saruhan Hünel canlandırıyor. Peki, Kuruluş Osman Alişar Bey kimdir, ne zaman ve nasıl öldü? İşte, Alişar Bey'in tarihi hayatıyla ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Kuruluş Osman Alişar BeyOsman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin hayatı son zamanlarda popüler olan Kuruluş Osman dizisiyle gündeme geldi. Dizinin son bölümünde Ertuğrul Bey'in ölümle burun buruna gelmesiyle tarihi bilgilerle Ertuğrul Bey'in hayatına gözler çevrildi. Yurt tuttuğu bölgede huzur ve güveni sağlayan Ertuğrul Gazi Oğuzların Kayı boyunun lideridir ve üç oğlu bulunuyor. Peki, tarihte Ertuğrul Bey nasıl ve ne zaman öldü? İşte, tarihi kaynaklara göre Ertuğrul Gazi'nin hayatıyla ilgili merak edilenler.
#Ertuğrul Bey Ne Zaman ÖldüKütahya'da, Osmanlı padişahlarının yanı sıra Şehzade Alaaddin Ali Çelebi ve Şehzade 3’üncü Bayezid’in yetiştiği, tarihi 20 konağın bulunduğu Germiyan Sokağı; restore edilmiş konakları ve dar sokakları ile kent turizmine hizmet ediyor.
#Tarihi KentKuruluş Osman dizisiyle gündeme gelen karakterlerden biri de Alişar Bey oldu. Kuruluş Osman'da adı geçen Alişar Bey'in, Germiyanoğulları Beyliği'nin kurucusu 1. Yakup Bey'in babası Kerimüddin Alişîr olduğu tahmin edilmektedir. Moğollar ile ittifak kurarak ihanete kalkışan Alişar Bey, dizide ölümle burun buruna geliyor. Bu sahneler ardından Alişar Bey'in hayatı ve ölümüyle ilgili bilgiler merak ediliyor. Peki, Kuruluş Osman'da geçen Alişar Bey kimdir, tarihte ne zaman ve nasıl öldü?
#Kuruluş Osman'da Geçen Alişar BeyOsman Gazi'nin amcası Dündar Bey Kuruluş Osman dizisiyle yeniden gündeme geldi. Tarihi sahneleriyle ön plana çıkan dizide Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi ve Dündar Bey'in sık sık karşı karşıya geldiği görülüyor. Sahneler ardından Dündar Bey'in hayatına ilişkin bilgiler araştırılıyor. Peki, Dündar Bey kimdir? Osman Gazi'nin amcası Dündar Bey tarihte ne zaman, kaç yaşında öldü? İşte dizide Kuruluş Osman'da Ragıp Savaş'ın canlandırdığı Dündar Bey karakteri hakkında bilgiler...
#Osman Gazi'nin Amcası Dündar Bey