REÇEL, bal, pekmez, çikolata, salam, sosis, sucuk, fındık ezmesi, fıstık ezmesi, noodle, gazlı içecek, helva, ketçap, meyve suyu, meyve aromalı maden suyu, meyveli yoğurt, baklava, kurabiye, mayonez, nar ekşisi, hamburger ekmeği, lavaş, etsiz çiğ köfte, cips, akide şekeri vb. gibi ürünlerin yüzde 99’unda;
#Sahte GıdalarKimilerinin dudağına değdirmekten bile çekindiği acı biber, kimileri içinse vazgeçilmeyen bir tutku. Rengi, şekli, kurusu, tozu ve sosuyla envai çeşidi olan bu lezzet, içinde gastronomik açıdan kuvvetli aromalar da barındırıyor. Mutfak Dostları Derneği’nin bu konuya meraklı başkanı Alparslan Baloğlu’na göre “Acı biber tatmak rollercoaster’a binmek gibi”...
#BiberKimilerinin dudağına değdirmekten bile çekindiği acı biber, kimileri içinse vazgeçilmeyen bir tutku. Rengi, şekli, kurusu, tozu ve sosuyla envai çeşidi olan bu lezzet, içinde gastronomik açıdan kuvvetli aromalar da barındırıyor. Mutfak Dostları Derneği’nin bu konuya meraklı başkanı Alparslan Baloğlu’na göre “Acı biber tatmak rollercoaster’a binmek gibi”...
#AcıGerçek bal donar mı sorusu, bal satın almak isteyen pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, kovandan çıktığı haliyle tüketime sunulan ham balın, pastörize ve filtre edilmediğinden besin içeriğinin tüm doğallığıyla korunduğunu belirtiyor. Peki, sahte bal nasıl anlaşılır? İşte, o detaylar
#Sahte Bal Nasıl AnlaşılırBesin değeri yüksek olan ürünlerin başında bal gelmektedir. Küçüğünden büyüğüne herkes balı çok sevmektedir. Sağlık açısından büyük yararları olan balı düzenli olarak tüketmek gerekmektedir. Tabi lezzetli olan bu besin için merak edilen sorular bulunmaktadır. Bal bozulur mu? Sıcakta, dolapta, ısıtılırsa ve şekerlenince bal bozulur mu tüm detayları ile derledik.
#BalParainfluenza, adenovirüs, metapneumovirüs... Sonbaharın gelmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde artan bu virüslere bağlı vakalar özellikle son 15 günde pek çok kişiyi perişan etti. Oysa kış daha yeni başlıyor. En etkili çareyse güçlü bir bağışıklık sistemi! Uzmanlar 4 altın kuralı hatırlatıyor: Doğru beslenme, kaliteli bir uyku, egzersiz ve bol moral!
#KışBal bozulur mu sorusu, bal tüketicilerinin merak ettiği konular arasında yer alabiliyor. Üzerinde tağşiş yapılması en mümkün olan gıda maddelerinden birisi olan bal, doğal olmayan yöntemlerle de suni katkı maddeleri aracılığıyla üretilebilmektedir. Peki, gerçek bal bozulur mu? İşte, o konu hakkında uzman isim Alper Kuyucu'dan açıklamalar
#BalHavaların ani soğuması ve kış ayları, boğaz yanmalarına neden olan en büyük etkenlerdir. Bunun yanında yaz aylarında hava değişimi de boğaz yanması sorunlarının artmasına sebep gösterilir. Boğaz yanması ve öksürük şikayetleri olan pek çok kişi de bu soruna evde doğal yollara çözüm bulmak adına araştırma yapıyor. Peki, boğaz yanmasına ne iyi gelir? Boğaz yanması neden olur, nasıl geçer? İşte bitkisel yollarla boğaz yanmasına iyi gelen kesin çözüm yolları...
#Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?Giresun'da akılalmaz bir dolandırıcılık olayı yaşandı. Esnaf Dursun Karahasan’ın dükkanına müşteri gibi gelen kişi, bir süre önce numune olarak bırakılan organik balların tadına bakıp beğendiğini söyleyerek 400 kilogram sipariş verdi. Bunun üzerine esnaf Dursun Karahasan, numuneyi bırakanlarla irtibata geçip 13 bin 750 TL ödeyerek 250 kilogram bal aldı. Karahasan, sipariş veren kişi gelmeyince dolandırıldığını anladı. Yapılan testte bal diye verilen ürünün glikoz şurubu çıktığı tespit edilirken, polis, dolandırıcıları yakalamak için çalışma başlattı.
#GiresunGiresun'da akılalmaz bir dolandırıcılık olayı yaşandı. Esnaf Dursun Karahasan’ın dükkanına müşteri gibi gelen kişi, bir süre önce numune olarak bırakılan organik balların tadına bakıp beğendiğini söyleyerek 400 kilogram sipariş verdi. Bunun üzerine esnaf Dursun Karahasan, numuneyi bırakanlarla irtibata geçip 13 bin 750 TL ödeyerek 250 kilogram bal aldı. Karahasan, sipariş veren kişi gelmeyince dolandırıldığını anladı. Yapılan testte bal diye verilen ürünün glikoz şurubu çıktığı tespit edilirken, polis, dolandırıcıları yakalamak için çalışma başlattı.
#GiresunKahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan bal, şifa kaynağı olarak mucizevi besinler arasında yer alıyor. Gerçek ballar her ne kadar sağlıklı olsa da, piyasada her geçen gün üretimi artan sahte ballar da bir o kadar tehlikeli oluyor. Ancak evde uygulayacağınız bazı yöntemlerle satın aldığınız balın hakimi mi sahte mi olduğunu anlayabilirsiniz. Peki, sahte bal nasıl anlaşılır? Gerçek ile sahte balı anlamanın püf noktaları nelerdir? İşte, gerçek balı anlamanın bazı ipuçları.
#Sahte Bal Nasıl AnlaşılırODTÜ'lü akademisyenlerin halka açık mekanlarda bilimsel söyleşilerinden oluşan ‘Bilim Kafe’ etkinliğinde, Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mecit Halil Öztop, ‘Mutfakta bilim mi olurmuş?’ başlıklı konuşmasıyla gıda maddeleri ve mutfak deneyimleri hakkında bilgiler verdi. İnsanlığın ilk mutfak kültürünün oluştuğu Mezopotamya'da yer alan Mardin'deki etkinliğe bilim meraklıları katıldı.
#ODTÜTüketimi en yaygın ve en tatlı zehirlerden olan şeker, sağlıklı bir yaşam için en büyük engel! Uzmanlar, şekerin yüzyılın en tehlikeli zehri olduğunu belirtirken, sektör temsilcileri de sağlıklı bir yaşam adına şeker yerine gerçek bal kullanın çağırısında bulunuyor. Arıcılık uzmanı ve ham bal üreticisi olan Ahmet Bağran Aksoy, tatlıdan vazgeçmek yerine doğanın bize sunduğu şifa kaynağı mucize besin olan; işlenmemiş balın şeker yerine tüketilebileceğini söylüyor.
#Şeker