Marmaray projesi sırasında keşfedilen ve dünyanın en büyük antik gemi koleksiyonu olarak kabul edilen Yenikapı batıklarının konservasyon sürecinde arkeolojik duraklama yaşanıyor. Yenikapı Batıkları Kazısı ve Konservasyon Projesi'nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, “Bir müze veya çok iyi bir depo kurulmadığı için yeni batıklara geçemiyoruz. Bu anlamda iş akışımızda bir kırılma var. Eserlerin korunabilmesi adına müzenin muhakkak kurulması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
#İstanbul13. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu, iki yıl aradan sonra Milas’ta yapıldı. Dünyada sualtı arkeolojisinin kurucusu, Türkiye’de sualtı kazıları yapmış olan ve geçen yıl yaşamını yitiren ABD’li Prof. George Bass’ın ve onun yakın çalışma arkadaşı Dr. Cemal Pulak’ın onuruna yapılan sempozyumda Antik Çağ’ın ekonomisi ve ticaretiyle ilgili birbirinden ilginç 30 bildiri sunuldu. Sempozyuma Türkiye’nin yanı sıra İtalya, Almanya, İsviçre, Fransa, ABD, Mısır’dan arkeologlar katıldılar.
#MilasYokluk ve olanaksızlıklar içinde başarılan ‘Büyük Zafer’in yıldönümünü, onun önemini ve ulusumuzun gönlündekini yerini kavrayamamış olanlara, tarihteki başka zaferlerle eşdeğerde göstermek isteyenlere inat, bugün coşku içinde kutlayacağız. Başta 30 Ağustos Zaferi olmak üzere Cumhuriyet tarihimizin önemli günlerini umursamayan, varlıklarını Mustafa Kemal Atatürk’e borçlu olan, Anayasa’da yer alan “...laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç...” edinmesi gereken Diyanet İşleri Başkanlığı ve benzeri kuruluşların anlamsız çekingen ve utangaç tavırlarına inat ulusun büyük çoğunluğu ile Zafer Bayramı’nı kutlayacağız.
#Büyük ZaferTürkiye’deki büyük turizm merkezlerinde akla sadece dalış gelmez, ama Kaş denince akla dalış; dalış denince akla Kaş kasabası gelir. Denizaltındaki hayatın canlılığı, temizliği, batıkları ve dalışa uygun birçok noktasının bulunması Kaş’ı çekici kılıyor. Mimari dokusuyla da sevimli bir butik turizm merkezi olan Kaş, yabancı dergilerde dünyanın 50 önemli dalış noktasından biri olarak gösteriliyor. Yüzde 60’ı yabancı, yılda 10 bin dalış turisti ile Kaş artık bir dalış markası.
Aldığımız eğitimden midir, yoksa genlerimizde mi var bilemiyorum. Yaşadığı yerden, etrafında olup bitenlerden ders alamayan bir toplum olduk. Etrafımız, keyifsiz, kavgacı, garip insanlarla dolu... Bölgede kan gövdeyi götürüyor. Irak paramparça, Filistin kan revan içinde. Biz ise, tek istikrarlı ülkeyiz. Bunun dahi keyfini çıkaramıyoruz.
Uluslararası Sualtı Arkeoloji Enstitüsü (INA), Tufan Turanlı başkanlığında, Yapı Kredi Emeklilik’in desteğiyle 1890’da Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni’nin kalıntılarını su yüzüne çıkarmak amacıyla başlattığı dalışların ilk bölümünü tamamladı.
JAPONYA'nın Kuşimoto kenti açıklarında 117 yıl önce fırtınaya yakalanarak kayalıklara çarpıp batan, 550 denizcinin şehit olduğu Ertuğrul Fırkateyni'ndeki kazı sona erdi. Batıktan çıkarılan parçaların konservasyon çalışmaları için Bodrum'a götürüleceğini belirten Kazı Başkanı Tufan Turanlı, “Eserler temizlendikten sonra Kuşimoto'daki Türk Müzesi'nde sergilenecek” dedi.
Uluslararası pek çok kaynakta 20. yüzyılın en önemli 10 keşfi arasında gösterilen Uluburun Batığı’na ait buluntuların bir bölümü, Almanya’nın Bochum kentinde cumartesi akşamı açılan sergiyle, dokuz aylığına Almanya’ya taşındı. 1981 yılında bir süngerci tarafından arkeologlara bildirilen batığın, sadece sualtı kazısı 11 yıl sürmüştü.
Bodrum'un Yalı Beldesi açıklarında iki yıl önce bulunan Pabuçburnu Batığı, National Geopraphic (NG) televizyon kanalında dünyaya tanıtılacak. Dünyanın en eski ticari gemi batıklarından biri olan 2600 yıllık Pabuçburnu Batığı, tarih ve kültür turizmine canlılık getirecek.
Türk siyasi tarihinde ilk kez bir bakan, denizin 50 metre altında yapılacak bir araştırmaya katılacak. Kültür Bakanı İstemihan Talay, Texas A&M Üniversitesi Sualtı Arkeoloji Enstitüsü (İNA)'nın Çeşme-Bodrum arasında yapacağı sualtı araştırması kapsamında ''Carolyn'' adlı sualtı aracıyla 50 metre derinliğe kadar inecek.