Rize'nin Güneysu ilçesinde koronavirüs nedeniyle 9 ferdini kaybeden Genç ailesinin çağrıları üzerine devreye giren Sağlık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği genetik araştırmada ailede hastalığı tetikleyici genetik bir bulguya rastlanılmadı. 9 yakınını kaybeden Ali Genç (63), “Sağlık Bakanlığı bizim genimizi araştırdı ve sonucumuz temiz çıktı. Herhangi bir sıkıntı olmadığını söylediler. Bizim ailemizde ölen öldü, kalan fertlerimize de Allah uzun ömürler verdi. Ateş düştüğü yeri yaktı" dedi.
#RizeRize'nin Güneysu ilçesinde koronavirüs nedeniyle 9 ferdini kaybeden Genç ailesinin çağrıları üzerine devreye giren Sağlık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği genetik araştırmada ailede hastalığı tetikleyici genetik bir bulguya rastlanılmadı. 9 yakınını kaybeden Ali Genç (63), “Sağlık Bakanlığı bizim genimizi araştırdı ve sonucumuz temiz çıktı. Herhangi bir sıkıntı olmadığını söylediler. Bizim ailemizde ölen öldü, kalan fertlerimize de Allah uzun ömürler verdi. Ateş düştüğü yeri yaktı" dedi.
#RizeRize'nin Güneysu ilçesinde, koronavirüs nedeniyle 9 ferdini kaybeden Genç ailesinin bir üyesi daha Covid-19’a yakalandı. Evde tedavisine devam edilen hasta, test sonucunun negatife dönmesi halinde aileden tespit edilen diğer riskli bireylerle genetik taramaya tabi tutulacak.
#KoronavirüsRize'nin Güneysu ilçesinde, koronavirüs nedeniyle 9 ferdini kaybeden Genç ailesinin çağrıları üzerine devreye giren Sağlık Bakanlığı'nın sürdürdüğü genetik araştırmada, aileden 14 kişinin 'riskli' olduğu belirlendi. Takibe alınan kişilerden numunelerin laboratuvarda incelenmesiyle yapılacak genetik analiz sonucu koronavirüs ölümlerine yol açan etkenler araştırılacak. 3 kardeşini, 2 baldızını, 2 yeğenini, kayınbiraderini ve kayınbiraderinin oğlunu kaybeden Ali Genç (63), “Numuneler alındı, 'İşlemler 2 ay sürer' dediler, sonucu merakla bekliyoruz. Sonuca göre biz de rahat ederiz. Hastaneye düştük mü, orada ölümü bekliyoruz. Şimdi belki de sebebinin ne olduğunu anlayacağız" dedi.
#RizeRize'nin Güneysu ilçesinde, koronavirüs nedeniyle 9 ferdini kaybeden Genç ailesinin çağrıları üzerine devreye giren Sağlık Bakanlığı'nın sürdürdüğü genetik araştırmada, aileden 14 kişinin 'riskli' olduğu belirlendi. Takibe alınan kişilerden numunelerin laboratuvarda incelenmesiyle yapılacak genetik analiz sonucu koronavirüs ölümlerine yol açan etkenler araştırılacak. 3 kardeşini, 2 baldızını, 2 yeğenini, kayınbiraderini ve kayınbiraderinin oğlunu kaybeden Ali Genç (63), “Numuneler alındı, 'İşlemler 2 ay sürer' dediler, sonucu merakla bekliyoruz. Sonuca göre biz de rahat ederiz. Hastaneye düştük mü, orada ölümü bekliyoruz. Şimdi belki de sebebinin ne olduğunu anlayacağız" dedi.
#RizeSalgın hastalıklar, virüsler, genetiği bozulmuş gıdalar ve ileri yaş gebelikler nedeniyle genetik hastalıklar da her geçen gün artıyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinde genetik hastalıklarda arındırılmış sağlıklı hamileliklerin elde edilmesi için uygulanan genetik tarama yöntemi PGT’nin hangi durumlarda, nasıl ve kimlere uygulandığını yanıtladı.
#HamileEGELİ çiftçilerin dilekleri gerçek oldu. Artık Tarım ve Orman Bakanı bir İzmirli. Ege çiftçisinin sorunlarını daha iyi anlayacağı düşünülen Bekir Pakdemirli’nin, samanın bile ithal edilir hale geldiği tarımda kolaycı çözümler yerine üretime dönük kalıcı çözümler geliştirmesi, beklentilerin başında geliyor. Hele 1 doların bile önem kazandığı günümüzde tarımda ithalatı kısıtlayıcı, ihracatı teşvik edici her karar, ayrı bir önem kazanacak.
#İzmirGenetik test ile birçok hastalık, bireyin genlerine bağlı olarak bireye özgü doğru beslenme ve egzersiz programlarıyla engellenebilir veya geciktirilebilir. Uyguladığınız diyet reçetelerine rağmen bir türlü kilo veremiyorsanız genetik testler zayıflamanıza yardımcı olabilir.
#Genetik Test İsimleriABD ve İtalya’dan sonra Türkiye'de 'Kantitatif PCR Genetik Tarama Testi' (Qpcr) tüp bebekte yeni bir dönem başlattı. Özellikle ileri yaştaki anne adayları için önemli özelliklere sahip qPCR testi ile anne adaylarının gebelik şansının yüzde 65 arttığı iddia edildi.
#AvrupaProstat kanserinin genel olarak yavaş ilerlediği biliniyor. İleri evrelerde kemik ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, bacaklarda şişlik görülüyor. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü önemli.
#Prostat KanseriTopuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisinde hayati önem taşıyor. Her yıl binlerce bebeğin hayatı bu tarama testleri sayesinde kurtuluyor. Ancak özellikle pandemiden sonra aşı karşıtlığı gibi yenidoğandan bebeğinden topuk kanı aldırmaya itiraz eden aileler oldu. Peki topuk kanı neden tüm hastanelerde rutin olarak uygulanıyor? Yaptırılmamasının sakıncaları neler? Diğer ülkelerde durum ne? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baran Cengiz Arcagök ile konuştuk. İşte 8 Soruda Topuk kanı hakkında merak edilenler...
#Topuk KanıOtizmin bir genetik sorun olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya daha doğmadan anne rahminde bir herpes virüsüyle enfekte olan çocukların otizmli olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan yeni bir araştırma ilginç gerçekleri ortaya çıkardı. İşte otizmle bağlantılı dört virüs…
#Herpes VirüsüHer yıl, çeşitli günler belirli olaylara ya da hastalıklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için ayrılıyor. 8 Mayıs ise bu tür özel günlerden biri olarak öne çıkıyor. Kalıtsal kan hastalıkları, dünya genelinde ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil ediyor. Talasemi ve orak hücre anemisi bu hastalıkların başında geliyor. Türkiye'de de bu gün vesilesiyle hemoglobinopatiler gibi önemli sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, 8 Mayıs dünya ne günü? Dünya Talasemi Günü nedir?
#TalasemiKan testleri sağlığınızın durumu hakkında çok şeyi ortaya çıkarabilir. Ancak belirli bir testi yaptırıp yaptırmamanız ve ne sıklıkta yaptırmanız gerektiği sağlığınıza ve tıbbi geçmişinize bağlıdır. Daha fazla test yaptırmak her zaman daha iyi değildir. Peki hangi testleri kimler ne sıklıkta yaptırmalı? İşte sağlığınız için önemli altı kan testi hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler…
#Kan TestiSürekli olarak artan yorgunluk şikayetleri, bir hastalığın habercisi olabilir: Kronik yorgunluk sendromu! Bazı kişilerde gündelik hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli seyreden bu hastalık ABD ve Avrupa’ya kıyasla ülkemizde daha fazla görülüyor. Peki kronik yorgunluk sendromu en çok kimleri etkiliyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMAGünümüzde sağlığın, yaşam kalitesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Evde Sağlık Birimi Tıbbi Direktörü Dr. Tanju Yılmazer, ancak yoğun iş temposu, trafik ve uzun hastane bekleme süreleri gibi faktörlerin sağlık kontrollerinin ihmal edilmesine yol açtığını söyledi.
#1Dünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMA