Belli ki bu tartışmalar uzun sürecek. Çok da su kaldıracak. Sürecin henüz görünmeyen boyutları olduğu da muhakkak. Kısa sürede durum ve taraflar daha da berraklaşaktır. Meselenin ana aktörü eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile başlayalım. İnternet Andıcı davasında Yüce Divan’da yargılanmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan izin vermemiş, hakkında adli süreç böylece nihayete ermişti.
#HürriyetEski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök bugünlerde hedefte. Bir yandan Nedim Şener vuruyor, diğer taraftan Ahmet Hakan. Onlara “Hilmi Paşa’ya vurun ama bir dinleyin” diyorum. Hilmi Özkök, AK Parti’nin iktidar olduğu bir dönemde, darbe tartışmalarının yaşandığı, muhtıraların konuşulduğu bir sırada Genelkurmay Başkanlığı yaptı. Sanki o dönemde Cumhuriyet mitingleri yapılmadı, 27 Nisan’da e-muhtıra verilmedi, Abdullah Gül’ün eşinin başı kapalı diye Cumhurbaşkanı seçilmesi engellenmedi, AK Parti hakkında kapatma davası açılmadı. O günleri değerlendirirken, darbe ve muhtıra rüzgârlarının estiği unutulmamalı.
#YazarGazeteci Aytunç Erkin’in ordu, emniyet, MİT ve yargıdaki FETÖ yapılanmasına belli baylı olaylar üzerinden belgeleriyle anlattığı ‘Dayının Casusları’ adlı kitabı 15 Temmuz kanlı darbe girişimine giden süreci daha iyi anlamak için önemli bir kaynak.
#Dayının CasuslarıHablemitoğlu cinayetinin karakutusu Nuri Gökhan Bozkır, Özel Kuvvetler’deki arkadaşlarına göre bir zamanlar korku nedir bilmeyen bir kahramandı. Ama bir Rus generalle tanıştıktan sonra hayatı tamamen değişti ve kriminal bir isme dönüştü.
#Nuri Gökhan BozkırÜMRANİYE'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ihbar üzerine 27 el bombasının ele geçirilmesiyle başlayan ve 12 yıl sonra beraatla sonuçlanan Ergenekon Davası'nda gerekçeli karar açıklandı. 739 sayfalık gerekçeli kararda "Ergenekon adı altında suç işlemek için kurulmuş bir örgütün varlığına hükmedilemeyeceği sonucuna varılmıştır. Örgütün, nerede, ne zaman, kim ya da kimler tarafından ne amaçla kurulduğu somut olarak ortaya konulamamıştır" denildi.
#HaberErgenekon, Balyoz, Poyrazköy ve Askeri Casusluk davaları başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri personeli hakkında 2008 ile 2012 yılları arasında açılan 20’ye yakın kumpas davasında yüzlerce subay tutuklandı, binlerce subay ve astsubay ordudan tasfiye edildi. FETÖ üyelerinin sahte delil üreterek ve gizli tanıklar yaratarak açtıkları bu hukuk dışı davalar sonucunda tutuklanıp cezaevine konanlar, yıllarca cezaevinde kaldıktan sonra beraat etti, ancak bu süreçte askerlerin ve ailelerinin yanı sıra TSK da büyük zarar gördü. Şimdi onları tutuklayıp cezaevine koyan polis, savcı ve hâkimler, ‘kumpas kurmak’tan dolayı yargılanıyor. Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Öznal, “Şanlı Ordudan Zanlı Orduya- Büyük Kumpas’tan 15 Temmuz’a” adlı kitabında, bu davalarda yer alan aktörleri, ilişkileri, gizli tanıkları, sahte belgeleri ve hukuk ihlallerini gözler önüne sererek hasar tespitinde bulunuyor. Öznal’la Ankara’daki evinde konuştuk.
#ErgenekonTBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nun haftada üç gün yaptığı toplantılara çağrılan isimlerin dile getirdiği görüşler ve eleştiriler, AK Parti’de rahatsızlık yarattı. Darbe girişiminin ardından, FETÖ örgütlenmesiyle ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılması için kurulan ve bir aydan bu yana çalışan TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nun her toplantısı ses getirdi.
#TBMM Darbe Araştırma KomisyonuDarbe Komisyonunda konuşan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, 2004 yılında dönemin genelkurmay başkanıyken MGK'da alınan kararla hükümeti FETÖ'ye karşı uyardıklarını bildirdi. Özkök "Hükümeti kesin olarak bilgilendirdik ve durum iyi değil dedik. Orada bir karar alındı. Ona icra planı denildi. Hükümete tavsiye ediyor MGK bunu. Ne yapılıyor diye izledik, açıkça söyleyim pek fazla bir şey yapıldığını görmedik. Biz gene her toplantıda irtica ve bu örgütlerin tehlikesine dikkat çeken konuşmaları MGK'da kuvvet komutanları da var biliyorsunuz her zaman dile getirdik" dedi.
#Hilmi ÖzkökDarbe girişimini araştırmak üzere kurulan Meclis Komisyonu, dördüncü toplantısını dün gerçekleştirdi. Komisyonun dün ilk dinlediği isimlerden olan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ertan da anlattıklarıyla üyelerin yoğun ilgisini çekti. Ertan, 'Yazılı olarak talep ederseniz vereceğim. O belgelerde gizli ikinci Fetullah Gülen’in kim olduğunu da göreceksiniz' dedi.
#FETÖ / PDY Soruşturması