Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki İnternet Kurulu’nun çalışmaları kapsamında, öğrencilerin interneti hangi amaçlarla kullandıkları ve “sağlıklı gelişmelerini olumsuz etkileyen akımlar” ile ilgili konularda, Ankara’nın çeşitli semtlerindeki okullarda okuyan öğrencilerle rehber öğretmenlerin katılacağı bir toplantı gerçekleştirilecek.
İçinde yaşadığımız dijital çağda akademide, günlük hayatta, medyada konuştuğumuz en büyük teknolojik yeniliklerden biri hiç şüphesiz yapay zekâ. İster evde, ister okulda, ister iş yerinde olsun yapay zekâ uygulamaları çok farklı alanlarda ve çok farklı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak bu teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber yaşanan değişimler olumlu ve olumsuz etkileri de barındırıyor.
#Doç. Dr. Sefer DarıcıTürk sanat müziği sanatçısı Umut Akyürek, sosyal medya hesabında 19 yaşındaki kızı Melek Bal Ertuğrul’un madde bağımlısı olduğunu ve psikolojik sorunlar yaşadığını anlatarak gözyaşları içinde yardım çağrısında bulundu.
#Umut AkyürekGelecek nesiller için daha güvenli, daha barışçıl, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir dünya vaat eden Gelecek Paktı ile dijital iş birliği ve yapay zekâ konusundaki ilk kapsamlı global anlaşma olan Küresel Dijital Mutabakat BM'de kabul edildi. Cerebrum Tech kurucusu Dr. Erdem Erkul, dijital teknolojilerin dünyayı şekillendireceğini, Türkiye’nin de dünyanın geleceğine yön veren ülkeler arasında yer alması gerektiğini ifade etti.
#Cerebrum TechDijital mecralarda yazıyla birlikte bir ifade biçimi olarak kullanılan ‘emoji’ler pek çok jest ve mimiğin yerine geçiyor. Hemen tüm yaş grupları tarafından kullanılan ama özellikle gençlerin vazgeçilmez ifade aracı olan emojileri Z kuşağı, ‘duygularımızı destekliyor’ diye tanımlıyor. Uzmanlar ise emojilerin günümüzün önemli bir iletişim aracı olduğunu dile getirerek bunu ‘bir keşif’ olarak değerlendiriyor.
#EmojiMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum'da katıldığı bayramlaşma töreninde yeni müfredatla ilgili tartışmalara değindi. Müfredatın son 2,5 aydır Türkiye'de tartışıldığını belirten Bakan Tekin, "Evrensel ölçütlere uygun bir müfredat oluşturmaya çalıştık. Biz bundan 30-40 yıl öncenin müfredatıyla, 30-40 yıl öncenin bakış açısıyla çocuklarımıza ha bire bilgi yüklemeye devam ediyoruz. Dünya bunu terk etti artık" dedi.
#Milli Eğitim BakanıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dijital dünyada da çocukların kontrolsüz bir şekilde bırakılmasının oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Tüm anne babalara sesleniyorum; lütfen çocuklarımızı, gençlerimizi başıboş ve uçsuz bucaksız bir ortam olan internet dünyasında yalnız bırakmayın. Çok farklı koruma ve güvenlik yöntemleriyle onları dijital alemin kötülüklerinden uzak tutun.” dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanlığıTeknoloji her alanda hayatın içinde yer alırken, beraberinde ‘riskleri’ de getiriyor. Bunlardan biri de dijital dünyanın karanlık yüzü ‘siber zorbalık’... Doç. Dr. Ali Murat Kırık, çocukları ve gençleri hedef alan siber zorbalığa karşı ailelere 10 kural tavsiyesinde bulundu...
#Ali Murat KırıkÜlkemizde ithalatı ve satışı yasak olmasına rağmen özellikle okul çağındaki çocukların ve gençlerin tükettiği elektronik sigara çeşitlerine bir yenisi daha eklendi: Tek kullanımlık elektronik sigaralar! Kırtasiye ürünlerine benzediği için çocukların ve ergenlerin, ailelerinden ve öğretmenlerinden kolayca saklayabildiği bu yeni ‘zehir oyuncakları’ çok tehlikeli! Peki kullan-at elektronik sigaraların içeriğindeki zararlı kimyasallar neler? Bu maddeler hangi hastalıklara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Elektronik SigaraDepremi travmatik bir şekilde yaşayan 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencileri bu yıl aynı zamanda yaşamsal bir sınava girecek. 6 Şubat’ta yaşanmış travmalara bir de sınav stresi eklenince adaylar ne yapmalı? Ne gibi yöntemler uygulayarak performanslarını düşürmeksizin sınava hazırlanmalılar?
#Konuk YazarÖzellikle 80’ler ve 90’larda çocuk olanların en güzel anılarını yaşadığı pijama partilerinde çocuklar hem ev ve okul dışındaki ortamlarda tecrübe edinir, hem de sırlarını paylaşıp birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı bulurlardı. Şimdilerde aileler çocukların başka yerde kalması konusunda eski günlerdeki kadar rahat değil hatta oldukça endişeli… 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde bu konuyu ebeveynler ve uzmanlarla masaya yatırdık.
#Pijama PartisiGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarÇocuklarımızı teknolojik araçların ve internetin aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkan davranışsal bağımlılıklardan korumak için dijital ebeveyn olmamız gerekiyor. Dijital çağ döneminde teknolojiyi yerinde, zamanında ve etkin kullanmasını çocuklarına öğretebilen ve e-davranış rol modeli olabilen anne ve babalara dijital ebeveyn denir.
#Dijital Çağda Ebeveyn OlmakTürkan Şoray’la Kadir İnanır ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’la gönüllerimizde taht kurdu. İkilinin replikleri hâlâ hafızalarda... Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat ‘Aşk-ı Memnu’yla kalbimizi fethetti. Kenan İmirzalıoğlu ve Cansu Dere ‘Ezel’den beri favorimiz... Bu efsaneleri Serenay Sarıkaya, Hazal Kaya, Aslı Enver, Çağatay Ulusoy, Kerem Bürsin, Burak Özçivit gibi isimler takip etti. Her gün birbirinden güzel, yakışıklı, yetenekli birçok yeni genç oyuncuyla tanışıyoruz. Peki, aralarından sıyrılıp herkesin beğenisini kazanan yeni yıldızlar kimler? İşte bu isimleri belirlemek için kolları sıvadık, okurlarımıza son dönemde ‘en iyi’ buldukları başrol kadın ve erkek genç oyuncuları sorduk. 360 bin oy kullanıldı; birinci çıkanlar Aytaç Şaşmaz ve Cemre Baysel oldu!
#Jönfi