Ailesinde hastalık geçmişi olmaması rağmen henüz 23 yaşındayken meme kanseri teşhisi konan genç kadın, hastalığı keşif sürecini anlattı. İşte altı tur kemoterapi alan ve tedavisi hala devam eden genç kadının kendi ağzından yaşadıkları...
#Meme KanseriKanserin teşhis ve tedavisi adına son yıllarda atılan önemli adımlar hayatta kalma oranlarında kayda değer bir iyileşme sağladı. Ancak madalyonun diğer yüzüne baktığımızda özellikle 50 yaş altı bireylerdeki vaka sayılarında yüzde 80'lik bir artış olduğunu görüyoruz. Araştırmacılar burada bir numaralı sorumlunun yaşam tarzı olduğu görüşünde. ABD'nin tanınmış onkologlarından biri kanser riskini azaltmak için kendi hayatında uyguladığı kuralları aktardı.
#SağlıkHem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#KanserDünya Cerrahi Gastroenteroloji ve Onkoloji Derneği Başkanı ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ender Dulundu, kolon, pankreas, meme, tiroit kanseri gibi normalde 40-50'li yaşlardan sonra riski yüksek olan kanserlerin 30'lu yaşlarda daha sık ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Prof. Dr. Dulundu, özellikle Kovid pandemisi sonrası, 40 yaş altı kanser teşhisi alan hastalarda artış gözlemlediklerine de dikkat çekti.
#Kovid-19Kolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkProf. Dr. Özalp Karabay, kalp ve damar sistemi hastalıklarının, dünyada ölümlerin en önemli nedeni olduğunu belirterek, Türkiye’de de yüzde 47.7 ile açık ara başı çektiğini açıkladı. Kalbimizi ve damarlarımızı korumanın mümkün olduğunu ifade eden Karabay, yöntemler arasında aşkı da saydı.
#İzmirSağlıklı yaşamaya özen gösteriyorsunuz. Organik sebze/meyve tüketiyorsunuz. Tarım ilaçlarına maruz kalmamış ürünler tercih ediyorsunuz. İçeriğinde tatlandırıcı olmayan, glikoz şurubu, fruktoz şurubu olmayan yiyecek içecekler seçiyorsunuz. Hatta yiyeceklerinizi tüketmeden önce alkali suda 10-15 dakika bekletiyorsunuz. Yine de ihmal ettikleriniz olabilir. Aman dikkat!
#TatlandırıcıSon 10-15 yıldır 40 yaş altında kalın bağırsak kanseri görülme oranı arttı. Buradaki en önemli şey beslenme ve hareketsizliğe bağlı obezite. Gençlerin öz değerlerimizden olan tencere yemeklerine, aile kavramının içinde bulunduğu iyi beslenme özelliklerine dönmesi gerekiyor.
#Kalın Bağırsak KanseriTütün mamulleri ve sigara kullanımının giderek yaygınlaştığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, 31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü için açıklamalarda bulundu. Salepçi, “15 yaş altı gençlerde de sigara içme oranları her yıl giderek artıyor. Sigara bırakıldığında haftada en az 5 gün, en az yarım saat olmak üzere spora başlamak sigara içme isteğini önemli ölçüde azaltır” dedi.
#Tütün MamulleriHuman Papilloma Virüs (HPV) cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. HPV; kadın ve erkek genital organları, anüs, ağız, boğaz ve diğer mukozal bölgeleri tutarak, bu bölgelerde kansere neden olabilmektedir. Özellikle rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünde (%99,7) HPV DNA tespit edilmektedir. Doç. Dr. Aydın Köşüş ve Doç. Dr. Nermin Köşüş HPV hakkında merka ettiklerimizi anlatıyor.
#HpvProf. Dr. Can Cedidi, Almanya’daki Bremen Mitte Hastanesi’nde plastik cerrahi bölümü başkanı ve alanında tam bir otorite. Focus dergisi sağlık komisyonu, yaptığı zor ve başarılı ameliyatlarla tanınan Prof. Dr. Cedidi’yi yılın en iyi 15 doktoru arasında gösterdi. Prof. Can Cedidi ile plastik cerrahiyi ve yaşanan komplikasyonları konuştuk.
#Avrupadan HaberlerHarvard Üniversitesi’nin yaptığı büyük bir çalışma uzun süre gazlı içecekleri fazla miktarda tüketenlerde şişmanlama riskinin yüzde 31, kötü kolesterolün yükselme olasılığının yüzde 32, kan şekeri artışının ise yüzde 25 oranında yükseldiğini gösteriyor.
#Osman MüftüoğluProf. Dr. Berksoy Şahin, metastatik yani ileri evre meme kanserinin yeni keşfedilen tedavi yöntemleri sayesinde artık kontrol altına alınabildiğini ve hastaların yaşam süresinin uzatılarak daha kaliteli bir hayat sürmesinin mümkün olduğunu belirtti.
#Meme Kanseri TedavisiBaşbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Kadın Sağlıkçıları Eğitim ve Dayanışma Vakfı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığınca Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Rahim Ağzı Kanserine Dur Diyelim" başlıklı sempozyumun onursal başkanlığını yaptı.
Türkiye’de kadınlar memelerinde kitle hissettikten yaklaşık bir ay sonra doktora başvuruyor. Muayene, teşhis, biyopsi gibi nedenlerle beklenen süreler de eklenince meme kanseri tedavisine başlamak 3 ayı buluyor. Meme cerrahı Prof. Dr. Vahit Özmen’in koordinatörlüğünde 12 ildeki, 1031 hastayla yapılan çalışma memelerinde kitle hisseden kadınların rehavetini de ortaya koydu. Zira kadınlar ortalama 4.8 hafta sonra memelerindeki kitleyi doktora gösteriyor.
Erkeklerde meme dokusunun normalden fazla büyümesi olarak açıklanan Jinekomasti’nin en sık nedeni, göğüs bölgesinde artan yağlanmadır. İnsan hayatında herhangi bir hastalık olmadan üç ayrı dönemde karşılaşılan büyüme; yeni doğan dönemi, ergenlik dönemi ve yaşlılık olarak ayrılıyor.