Güncelleme Tarihi:
ZONGULDAK,(DHA)- ZONGULDAK İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, Türkiye'de 1 yıl içinde ortalama 163 bin 500 kişiye kanser teşhisi konulduğunu açıkladı.
4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu söyledi. Kanerin toplumlarlda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını anlatan Dr. Güner, şöyle dedi:
"Ülkemizde her bir yıl içinde yaklaşık 163 bin 500 kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Resmi rakamlar değerlendirildiğinde bir yıl içinde yaklaşık 96 bin 200 erkek ve 67bin 200 kadının kanser teşhisi aldığı tahmin edilmektedir. Türkiye’de görülmekte olan kanser sıklığı Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düşüktür. Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Bir yıl içinde yaklaşık 17 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur. Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür. Gençlerde ise (15-24 yaş grubu) erkeklerde testis kanseri, kadınlarda ise tiroid kanseri ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde obeziteye bağlı olarak gelişen kanserlerin sayısı 6.000 civarında tahmin edilmektedir. Obezitenin etken olduğu kanserler daha çok kadınları etkilemektedir."
Dr. Güner, kanser hastalığından 2015 yılında 49 bin 946 erkek ve 27 bin 22 kadının hayatını kaybettiğini söyledi. Yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceğini ifade eden Dr. Güner, "Kanser yüzde 90 çevresel,yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmakta çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır." dedi.