Giyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı.
#Doç. Dr. Canan DağdevirenO, Türkiye’nin gururu… Dünya bilim camiasına, henüz 28 yaşındayken ‘giyilebilir kalp pili’ icadıyla imza atan, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Dr. Canan Dağdeviren, BBC’nin ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde de yer alıyor. Çalışmalarını The Massachusetts Instute of Technology (MIT) Media Lab’da sürdüren Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis edebilecek giyilebilir elektronik sütyen çalışmalarına son hızla devam ediyor.
#Doç. Dr. DağdevirenBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenAkademik hayat birçok süreci yapısında barındırır. Her aşaması akademik yolda yürüyen bilim yolcularını ayrı bir olgunlaşma sürecine yönlendirir. Yüksek lisans eğitimiyle başlayan heyecan, umut ve azim dolu bu süreç birçok sorumluluğu yükler bilim insanlarının omuzlarına. Her bir süreç bir sonraki süreç için altyapı ve çalışma ortamı oluşturur. Yapılacaklar listesi zihinlerinde akademik çalışmaların göbeğinde bulur bilim yolcuları kendilerini. Akademik hayata yeni adım atmış genç filizler güzelliklerle dolu bu serüvene başladığı andan itibaren bilim okyanusuna derin dalışlar yapar ve bilimin rengarenk dünyasında güzel bir yer edinebilme fırsatı yakalarlar. Akademisyen olma hedefi toplumun geniş kesimi tarafından benimsendikçe akademik yolda yürüme azmi, sevgisi ve üretkenliği doğrusal olarak artmış olur. Akademisyenlik sadece bir meslek değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Akademik çalışmaları hayatının bir parçası olarak gören her bilim insanı için başarı kaçınılmaz olur.
#Konuk YazarToplumların gelişmişliği bilim insanlarının üretkenliği ile doğru orantılıdır. Bilimsel çalışmalar yaparak araştırma-geliştirme ekosisteminde kendisini ispatlamış bilim insanlarının ürün-geliştirme faaliyetlerine yönelmesi ile teknoloji, kalkınma, refah üçgeni hayat bulmaya, toplumların refah mutluluk seviyeleri de logaritmik olarak artmaya başlar.
#Konuk YazarBilim bir arayış, gerçeğe ulaşma çabası, zorluklarla mücadele, engelleri aşma, teorik bilgiler yumağının ürüne dönüştürülme sanatıdır. Teknoloji ve kalkınma ekosisteminin en büyük paydaşıdır. Toplumların refah seviyelerinin bilim insanlarının yaptığı çalışmaların miktar ve kaliteleri ile doğru orantılı olduğu günümüzde bilim yolunda atılacak her adım topluma katma değeri yüksek ürünler ve yaşam kalitesinde büyük artış olarak geri döner.
#Konuk YazarBaşarıları ve buluşları ile adından tüm dünyanın bahsettiği bilim adamlarından biri de Canan Dağdeviren olarak ifade edilmektedir. Giyilebilir kalp pilinin mucidi olan Canan Dağdeviren yaptığı buluşlarla insanlığa önemli hizmetleri sunmaktadır. Bir fizik mühendisi olan Canan Dağdeviren 30 yaş altı bilim adamları listesine adını yazdırmayı başarmıştır. Peki, Canan Dağdeviren neyi buldu ya da icat etti? Canan Dağdeviren buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.
#SözlükHer geçen yıl güçlenen, özgürleşen kadınlar ürettikleriyle, söylemleriyle, çalışmalarıyla büyük başarılara imza atıyor. Erkeklerin ‘Yapamazsın’ sözlerine kulak asmadan daha iyisi için mücadele eden kadınlar pek çok alanda fark yaratıyor. 8 Mart’ta önemli başarılara imza atmış, ilham veren 8 kadını derledik.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüTÜBA olarak bilinen Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye’de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirmek ve bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak; gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek; Türkiye’deki bilim insanları ve araştırıcıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak; bilim ve araştırma standartlarının yükseltilmesine yardım etmek amacıyla 1993'de kurulan, tüzel kişiliğe, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip yüksek bilim kuruluşu, Türkiye'nin ulusal bilimler akademisidir.
#TübaTürkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) görev ve yetkileri, asosye, asli, şeref üyeliği şartlarıyla ve bunların seçilme usulleriyle Genel Kurulu, Akademi Konseyi ile Akademi Başkanlık yapısına ilişkin düzenlemeye gidildi.
#Türkiye Bilimler AkademisiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üç yenilikçi aşı adayının faz çalışmalarına başlanacağını belirterek, “Hocalarımızın çalışması kendi kategorilerinde dünyada klinik aşamaya geçen üçüncü aşı adayı olma potansiyeline sahiptir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Beştepe’de TÜBİTAK ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Bilim Ödülleri Töreni’nde özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriDünyaca ünlü bilim kadını ve bitmeyen kalp pilinin mucidi Dr. Canan Dağdeviren, memleketi Sivas'ın İmranlı ilçesinde katıldığı söyleşide meme kanserinde erken teşhis yapan elektronik sütyenin müjdesini verdi. Teyzesini meme kanserinden kaybettiğini söyleyen Dr. Dağdeviren, "Şu an üzerinde çalıştığımız projemiz olan elektronik sütyeni önümüzdeki yılın başında tamamlayacağımızı düşünüyorum. 5 yıl önce teyzemi 50 yaşındayken meme kanserinden kaybettik. Ona söz vermiştim. Meme kanserinde erken teşhis yapabilen bir platform yapıyoruz" dedi.
#Elektronik SütyenKadir Has Üniversitesi tarafından, merhum Kadir Has’ın ismini yaşatmak üzere verilen ödüllerin sahipleri bugün açıklanacak. Kadir Has’ın vefatının 12. yıldönümünde Nuri Has, Can Has ve Rektör Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz’in vereceği ödüller ‘Üstün Başarı Ödülü’ ve ‘Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’ adlarını taşıyor.
#Kadir Has ÜniversitesiHayatı anlama sanatı olarak tanımlayabileceğimiz kimya; dokunduğumuz, kokladığımız, tattığımız, hissettiğimiz her maddeyi konu alır ve inceler. Dünyayı anlamak, hayatı anlamlandırmak isteyen herkesin yolu bir şekilde kimya bilimiyle kesişir ve kimyanın geniş yelpazesinde doğrudan veya dolaylı olarak elde edeceği bilgi yumağıyla kafasındaki soru işaretlerine cevap bulmaya çalışır.
#KimyaDünyaca ünlü Türk bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, Sabancı Üniversitesi’nin 2017-2018 eğitim yılı kapanış konferansında öğrencilere seslendi. Başarılı araştırmacı, dünyanın her yerinde çeşitli engellerin olduğunu söyleyerek, “Bahanelerden çok hayalleriniz olsun. Bu nedenle hayallerinizi takip edin” dedi.
#Canan Dağdeviren