Aile üyeleri çok genç yaşta birbiri ardına kansere yakalanıp hayatını kaybediyordu. Olağan sebepler durumu açıklamaya yetmiyor, doktorlar bile "şanssızlık" demekten başka bir çare bulamıyordu. Ta ki bir onkolog bir testten bahsedene kadar...
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim AldırmaYumurtalık kanserlerinin yüzde 70-75’i tanı konduğunda ileri evrelerde oluyor. Ancak artık genetik testlerle bu hastalığın riski hakkında bilgi edinmek mümkün. Ayrıca Olivia adlı çevrimiçi uygulama da yumurtalık kanseri hastalarına ve yakınlarına tedavi sürecinde destek sağlıyor.
#YumurtalıkTakvimler 2013 yılını gösteriyordu... O dönemde Brad Pitt ile bütün dünyanın meraklı bakışlarını üzerinde toplayan bir ilişki yaşayan Angelina Jolie, kendisiyle ilgili sır gibi sakladığı bir gerçeği ilk kez itiraf etti... Elbette bütün dünya da şoke oldu.
#Morgan WadeKopenhag Üniversitesi’nde yapılan çalışmaya göre, mavi gözlüler tek bir atadan geliyor. Mavi gözlü insanların DNA’sında mutasyon olduğu ve bu mutasyonun başlangıçta tek bir kişide oluştuğu iddia ediliyor. Mavi gözlü ilk insanın 6-10 bin yıl önce Avrupa’da yaşadığına inanılıyor.
#Mavi GözKalıtsal bir hastalık olan talasemi halk arasında Akdeniz anemisi olarak bilinir. Talasemi, ebeveynlerinizden en az birinin hastalığın taşıyıcısı olması gerekir. Peki, talasemi nedir, belirtileri nelerdir? İşte talasemi minör ve major hakkında merak edilenler...
#TalasemiSağlıksız beslenmeden aşırı kiloya, menopoz döneminde uzun süreli ve kontrolsüz hormon kullanımından sigara, alkol ve strese dek birçok faktör nedeniyle meme kanseri günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Artık genç yaşta da kapıyı çalabilen meme kanserine karşı farkındalığı artırmak ve erken teşhisin önemi konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla tüm dünyada Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul ediliyor.
#MemeEskişehir'de böbrek yetmezliği nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören, vücudu yeterli seviyede kan üretemediği için kan takviyesine karar verilen Ayşe Dündar’ın (73) yapılan testlerde kan grubunun ‘0Rh’ pozitif, alt grubunun 'Bombay' türü olduğu tespit edildi. Tüm aramalarda ‘Bombay’ kan bulunamadı, kızı Nurdan Binici (43) sosyal medyadan çağrı yaptı. Binici, ''Çok nadir rastlanan bir şey. 'Bombay' grubunu biz de ilk defa duyduk, çok şaşırdık. Şaşkınız, çok çaresiziz. Adeta samanlıkta iğne arıyoruz'' dedi. Hematoloji Uzmanı Dr. Mustafa Karagülle, ‘Bombay’ kan grubunun Türkiye’de 250 bin, Avrupa’da ise 1 milyon kişide 1 görüldüğünü söyledi.
#Ayşe DündarGünümüzün en sinsi ve ölümcül kanser türlerinden biri olan pankreas kanserinden korunmak için sağlıklı bir diyet programına uymak büyük önem taşıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Kement, “Doğal antioksidan maddelerin en önemlilerinden biri olan Resveratrol’dan zengin kırmızı üzüm, yaban mersini, çilek, ahududu gibi kırmızı meyveler, çiğ tüketilen sebzeler ve liften zengin kepekli tahıllarla dolu bir diyet pankreas kanseri riskini azaltır” dedi.
#Pankreas KanseriAvrupa Üroloji Derneği’nin yayın organı European Urology dergisinde yayınlanan bir makale, fiziksel aktivitenin erkekleri prostattan koruduğunu ortaya koydu. Egzersiz bağışıklık sistemini güçlendirerek ve hücresel stresi azaltarak prostat kanserine karşı koruyor.
#GazetehaberleriKistik fibroz, genetik geçiş gösteren ve sonuçları itibariyle son derece önemli bir sağlık sorunu. Ülkemizde her 3 bin doğumda bir bebek bu hastalıkla dünyaya geliyor, ancak akraba evlilikleri göz önüne alındığında bu oranın daha sık olduğu tahmin ediliyor.
#Kistik FibrozMutasyonlar genetik çalışmaların temelini oluştururlar. Mutasyonun en önemli sonuçlarından biri, bir sonraki kuşağa farklı genetik özellikler aktarılmasına neden olmasıdır. Mutasyonlar, sitogenetikte, değişimlerin kapsamlarına göre, Genom mutasyonu, Kromozom mutasyonu ve Gen mutasyonu olarak adlandırılıp üçe ayrılırlar. Peki, mutasyon nedir? İşte, gen mutasyonu hakkında bilgiler
#Mutasyon Nedir