Telefonun hayatımızın her evresinde bulunduğu bu günlerde, turizmin ve gastronominin bundan etkilenmemesi mümkün mü? Hele ki, bilmediğimiz bir şehre gittiğimizde ilk işimiz internette popüler adresleri aramak olurken. Nereyi gezmeliyiz? Nerede yemek yemeliyiz? Sorularının cevaplarını arıyor, şehir trafiğine takılmadan gastronomi ve turizm rotalarını takip etmeye çalışıyoruz.
#BursaÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaTürkiye’nin en batı ucundaki Gökçeada, ‘güneşin en son battığı yer’ unvanını ihtişamlı günbatımıyla taçlandırıyor. Bakir koyları, sörf ve kite tutkunlarının vazgeçilmezi sert rüzgârı, şelalesi, tarihin izlerini sürebileceğiniz köyleri, tuz gölü, sualtı milli parkı ve kamp alanlarıyla farklı zevklere uygun tatil seçenekleriyle orada bir ada var yakında…
#GökçeadaİZMİR’in önemli miraslarından Tarihi Elektrik Fabrikası’nın satışına karşı kampanyalar başlatıldı, tesisin restore edilerek kente kazandırılması gerektiği açıklanıp, “Tarihi fabrika satılmasın. Kent ve kentli kullanımı projesi yapılsın. Havagazı Fabrikası, Sümerbank, Şark Sanayi ve benzeri alanları kapsayan plan düzenlemeleriyle ‘Tarihsel Eski İzmir Canlandırması Projesi’ oluşturulsun” görüşü savunuldu.
#İzmirAlaçatı denince kiminin aklına sörf gelir, kiminin anılarına dar sokaklarındaki aşk koşuşturmaları üşüşür, kimileri de içkili gecelerin ertesindeki pişmanlıkları hatırlar. Benim aklıma ilk gelen, baharda Alaçatı’nın doyumsuz olduğudur. Gözlerimin önünden lezzetli otlar uçuşur. Bu otlardan yapılan lezzetli yemekler aklıma düşer. Bir de Alaçatı Pazarı düşlerime girer.
#Mehmet YaşinAlaçatı denince kiminin aklına sörf gelir, kiminin anılarına dar sokaklarındaki aşk koşuşturmaları üşüşür, kimileri de içkili gecelerin ertesindeki pişmanlıkları hatırlar. Benim aklıma ilk gelen, baharda Alaçatı’nın doyumsuz olduğudur. Gözlerimin önünden lezzetli otlar uçuşur. Bu otlardan yapılan lezzetli yemekler aklıma düşer. Bir de Alaçatı Pazarı düşlerime girer.
#Alaçatı’Da Radika ZamanıOsmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’daki ilk eyaletidir, Rumeli. O zamanlar devlet politikası olarak, aldığı topraklara Türkleri yerleştirmeyi esas almış Osmanlılar.Rumeli topraklarına da aynı politikayı uygulamış ve bu bölgeye Türkleri de yerleştirmiştir. ışte, yüzyıllar boyunca barış içinde yaşamış olmanın sırrı da belki budur.
Alaçatı’da trafiğe kapalı, restoran, bar, sanat galerisi, kahve ve butik otel dolu bir cadde var; Kemalpaşa Caddesi. Alaçatı ile birlikte her geçen gün daha popüler oluyor. Kahvaltı vakti ve akşamları tıklım tıklım doluyor. İçinde 65 yıllık restoranlar da var, son dönemde tütün deposundan butik otele çevrilmiş cazibe merkezleri de. Hepsinin de sevimli, oyuncaklı isimleri var. Bu yazıyı okuyup caddenin başından girip sonundan çıkmaya, hangi köşede ne var keşfetmeye ne dersiniz?
Havalar iyice ısınıyor ve artık bahçelere çıkıyoruz. Açık havada kahvaltı ya da yemek keyfi yaşarken, yeşil çimenlere yayılmak, ağaçların altında bacaklarımızı uzatmak, doğa manzarasına dalmak, bir hamakta kitabımızı okumak ya da şekerleme yapmak hepimizin ruhuna iyi gelecek.
Pişirilme yöntemleri, öyküleri ve tatlarıyla birbirinden şaşırtıcı yedi Anadolu lezzeti. Çoğumuz ne adını biliyor ne de tadını. Bir süredir Amerika’da gurmelere yönelik önemli toplantılarda, dergilerde bu yemeklerden bahsediliyor. Aşçı ve yemek araştırmacısı Musa Dağdeviren, ilk kez 2004’te Amerikan Mutfak Enstitüsü’nün (CIA) davetlisi olarak Kaliforniya’ya gidip Anadolu’dan derlediği bu tarifleri anlatmış, bazılarını izleyiciler önünde pişirmişti.
Önümde temmuz başında düzenlenecek olan yeni bir rock festivalinin duyurusu var: 1. İstanbul Rock Republic Festivali, 1-2-3 Temmuz, Sarıyer-Mehmet Akif Ersoy Parkı’nda. Yav, burası Barışa Rock Festivali’nin düzenlendiği yer değil mi? Eyvah ki ne eyvah, gene birbirlerine düşecekler!
Aylık yemek ve mutfak kültürü dergisi Lezzet, Kasım sayısında ramazan mutfağına geniş yer ayırdı. Dergide iftarlık tariflerinin yanı sıra oruç tutarken sağlıklı kalmanın yolları da anlatılıyor. Doktorlara göre oruç tutmak, bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden yararlı. İşte Ramazan'da kilo almamak için yapmanız gerekenler.