Bayburt, Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer alıyor. Kuzeyinde Trabzon, doğusunda Erzurum ili, güneyinde ise Erzincan ili bulunan Bayburt bulunduğu coğrafi konum itibari ile hem Karadeniz, hem Anadolu hem de Doğunun mutfak kültürünün özel bir sentezini yemeklerinde içeriyor. Bayburt'un kendi has yöresel yemeklerinde et ve sebzelerin yanı sıra un ve una bağlı yemek çeşitleri bu zengin mutfakta ağırlık kazanıyor. Öyleyse yakından tanımak isteyenlere özel Bayburt Yemekleri - Bayburt'da ne yenir ve neyi meşhur? Bayburt mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Bayburt YemekleriZengin bir tarihe sahip Birleşik Krallık adeta antikanın gizli mabedi. Nereye giderseniz tarihi evler, kaleler, parklar ve bahçelerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelip geçmişin izlerini arayanların uğrak mekânı antikacılar görüyorsunuz. Ülkeyi antikacıların peşinde gezmek isteyenlere mobilyadan seyahat aksesuarlarına türlü alanlarda uzmanlaşmış adreslerden kapsamlı bir rehber hazırladık.
#Aynur TATTERSALLGüzel sanatlar üzerine eğitim alan her öğrencinin ilk yağlı boya çalışmaları arasında yerini alır, “ölü doğa” resmi anlamına gelen natürmort. Sadece güzel sanatların yükselişte olduğu dönemlerde değil, tarih öncesi dönemlerde de uygarlıkların kendi üslubunca görselleştirdiği yiyeceklere rastlanır. Örneğin M.Ö. 15. Yüzyıl’da Antik Mısır’da, öbür dünyada ölülere eşlik edeceği düşüncesiyle hazırlanan mezarlardaki resimlerin arasında natürmort resimlerine de rastlanmıştır.
#SanatEFENDİM, gastoromide dünyanın en prestijli rehberlerinin Türkiye ilgisi sürüyormuş.Michelin’den sonra, gazeteci ve yemek eleştirmenleri Henri Gault ile Christian Millau tarafından ilk sayısı 1969’da Paris’te yayımlanan Gault&Millau da Türkiye’yi 17’nci ülke olarak bünyesine katmış.
#1Bazı ülkeler vardır, adını duymuşsunuzdur. Güzel olduğunu tahmin edersiniz ama kendi gözlerinizle görene dek sizi ne kadar etkileyeceğini bilemezsiniz. İşte Sri Lanka benim için böyle ülkelerden biri. Yaptığım aktivitelerden bedenim yorgun düştü ama ruhum her saniye beslendi. Dünyanın başka hangi ülkesinde sabah leoparları görebilir, öğlen okyanusta yüzebilir, akşam dağlarda çay tarlalarının arasında huzurla konaklayabilirsiniz ki!
#Sri LankaEge Bölgesi'nin tarihi dokusu ve eşsiz güzellikleri ile ilham veren illerinden birisi Afyonkarahisar. Anadolu'nun gelenek ve göreneklerini geçmişten günümüze muhafaza eden Afyonkarahisar, İstiklal Savaşında çok önemli bir yere haiz. Gastronomi alanında ise hızla ve emin adımlarla ilerleyen, Türk mutfağının inceliklerini en güzel şekilde içeren leziz yemekleri ile mutfağımızı dünyaya tanıtmayı misyon edinen şehir, ziyaretçilerini bekliyor. Merak edenlere özel Afyon Yemekleri - Afyonkarahisar'da ne yenir ve neyi meşhur? Afyonkarahisar mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#AfyonkarahisarBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Sanatı belli kalıplara, belli dayatmalara hapseden ideolojik yaklaşımları kabul etmiyoruz. Özellikle uzun yıllar boyunca kültür sanat camiamızı esir alan, Türkiye’nin zengin kültür iklimini tektipleştiren mahalle baskısını reddediyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıMüfettişlerin sayısı ve kalitesi bir sorun, değerlendirme ölçütleri başka bir sorun; öz yerine biçimi öne çıkarıyorlar. Yine de Michelin’in ülkemize gelmesine karşı değilim. Örneğin Fatih Tutak’ın TURK lokantasını kuvvetle tavsiye etmiştim. Ama şu var ki geleneksel yemekleri en doğru şekilde icra etmek puan toplamıyor. Adana kebabı. Konya tandırı. Büryan. Zeytinyağlılar. Olağanüstü tatlılar... Bunlar rehberde yok denecek kadar az ve hiçbir zaman ön plana çıkmayacak. Benim için önemli olan, mutfağımızın geleceği...
#MichelinRusya'nın Kostroma kentinde yer alan bir kafede çıkan yangında en az 5 kişi yaralandı, 13 kişi ise hayatını kaybetti. Kentten gelen görüntülerde alevlerin geniş alana yayıldığı ve çok sayıda itfaiye ekibinin müdahalede bulunduğu görüldü.
#RUSYAGelinim Mutfakta Beypazarı güveci tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Ankara Beypazarı ilçesine özgü lezzetli bir yemek olan Beypazar güveci yapım aşamaları kadar farklı tadıyla da geleneksel yemekler arasında yer alıyor. Peki, Beypazarı güvec nasıl yapılır? İşte, Beypazarı güveci tarifi ve malzemeleri...
#Beypazarı Güveci TarifiMichelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelişini restoran eleştirmeni yazarımız Vedat Milor’la konuştuk. Milor, rehberin lezzeti yerine görseli güzel yemekleri ön plana çıkardığını söylüyor, “Dolayısıyla da dünyada geleneksel yemekleri iyi yapan lokantaların sayısı azalıyor” diyor. Ancak olumlu bulduğu bir ayrıntıyı da ekliyor: “Michelin bir merak uyandırıyor, insanlar mutfağımızı merak edecektir.”
#Vedat MilorTereyağında pişmiş, salçalı bir kuru fasulye kış günlerinde sofralarımızın vazgeçilmezi. Sucuk, pastırma, dumanı tüten pirinç pilavı ve kütür kütür turşu çeşitleri de onun en güzel eşlikçileri. Jürimiz Türkiye’nin dört bir yanından, kuru fasulyesinin lezzetiyle öne çıkan mekânları seçti…
#Kurufasulye