Ülkemizde sıkça görülen diyabet yani şeker hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Tayfun Garip “Diyabet çok su içme, sık idrara çıkma, çok yemek yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu ve gece idrara çıkma olup daha nadir olanları bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak akılda tutulması gereken bir önemli nokta da diyabet hastalığı gelişmiş olmasına karşın hiçbir belirti veya bulgunun olmayabileceğidir” dedi.
#DiyabetAlmanya Bonn Rheinische Friedrich-Wilhelms Üniversitesi’nden Yenidoğan ve Çocuk Yoğun Bakım öğretim üyesi ve Kronobiyoloji Araştırmacısı Doç. Dr. Soyhan Bağcı, kapalı ortamda kalan bütün risk grubundaki insanların “Kafası karışık vücut sendromu” riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında karantina kadar vücudun direnci için 24 saatlik ritminin korunmasının da şart olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Bağcı, “Elimizdeki bilimsel veriler net bir şekilde gösteriyor ki, virüsle etkili savaşabilmek için her yaş grubu öğlen vakitlerinde en az 1 saat güneş ışığı almalıdır. Alınan izolasyon önlemlerinin doğuracağı bu tür riskler için de acil tedbirler gerekiyor” dedi.
#BursaMideyi duygularımız yönetir. Bu sebeple duygu durumunda yaşanan değişimler yeme alışkanlıklarımız üzerinde belirleyici olabilir. Özellikle de duygu durum bozukluklarının tetiklediği gece yeme bozukluğu, akşam aşırı iştah durumu, sabah ise iştahsızlık ve anoreksia ile kendini belli eder. Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, gece yeme bozukluğu sendromu hakkında merak edilenleri anlatıyor.
#SağlıkMideyi duygularımız yönetir. Bu sebeple duygu durumunda yaşanan değişimler yeme alışkanlıklarımız üzerinde belirleyici olabilir. Özellikle de duygu durum bozukluklarının tetiklediği gece yeme bozukluğu, akşam aşırı iştah durumu, sabah ise iştahsızlık ve anoreksia ile kendini belli eder. Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, gece yeme bozukluğu sendromu hakkında merak edilenleri anlatıyor.
#AnoreksiaAğız kuruluğu yetersiz tükürük salgısı nedeniyle oluşan ve kişilerin günlük yaşam kalitesini düşüren sağlık problemlerinden birini oluşturuyor. Kullanılan ilaçlar, sistemik hastalıklar, alkol ve sigara kullanımı gibi farklı nedenlerle ortaya çıkan ağız kuruluğu, tedavi edilmediği takdirde ağızda rahatsızlık hissine neden olabiliyor. Ağız kuruluğunun sebepleri internette sıkça araştırılıp merak ediliyor. Peki, ağızda yaşanan susuzluk olarak ağız kuruluğu nedir ve nasıl geçer? İşte, ağız kuruluğu ile ilgili merak edilenler...
#Ağız KuruluğuAğız kuruluğu neden olur sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Ağızda yaşanan susuzluk hisse ve tat bozulmasının nedenlerinden biri olan ağız kuruluğu için yetersiz tükürük salgısı bir sebep. Peki, ağız kuruluğu neden olur?
#Ağız KuruluğuYemek bozukluklarından biri olan anoreksiya hastalığı son günlerin en çok gündeme gelen konularından biri. Aynı zamanda psikolojik bir bozukluk olan anoreksiya nervozanın tedavisi 1 ile 5 yıl arasında sürebilmektedir. Peki, anoreksiya nervoza nedir? Anoreksiya hastalığı tanısı nasıl konur?
#Anoreksiya NedirHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ünitesinden Doç. Dr. Bülent Okan Yıldız'ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Doç. Dr. Sedat Tolga Aydoğ'un katkıları ile hazırlanmıştır.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.