Halk arasında gece yanığı olarak bilinen zona, ‘Varicella zoster’ isimli virüsün yol açtığı hastalığın yetişkinlikteki adıdır. Gece yanığı şiddetli ağrılara yol açabilir, bu nedenle belirtileri takip ederek tedavisi için harekete geçmek gerekir. Peki, gece yanığı nasıl olur, nedenleri nelerdir? İşte zona belirtileri ve merak edilenler...
#ZonaToplum sağlığı bakımından çok önemli bir deri hastalığı olarak bilinen Zona, genellikle de 50 yaş üzerinde olan kişiler içinde ortaya çıksa da her yaşta rahatlıkla görülebilir. 70 yaşından sonra da dört kişiden birinde, 80 yaş üzerinde olan her iki kişiden biri için görülen zonanın en önemli nedeni de yaşlanma ile bağışıklık sisteminin baskılanması olarak bilinir. Gece yanığı (zona hastalığı) bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır sizler için derledik.
Zona, halk arasında gece yanığı olarak da bilinir ve 'Varicella zoster' isimli virüsün yol açtığı bir hastalık. Şiddetli ağrılara neden olabilen zonanın en önemli sebeplerinden bir de stres. Peki zona nedir, belirtileri nelerdir? İşte zona tedavisi hakkında merak edilenler
#ZonaSuçiçeği geçirmiş olan kişilerde ortaya çıkan ve halk arasında “gece yanığı” olarak da bilenen zona hastalığı, strese ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı oluşuyor. Zonanın tekrarlayabildiğini söyleyen Uzman Dr. Nilsu Salih, “Virüs, bağışıklık sisteminde ömür boyu uykuya yattığı için bağışıklık her düştüğünde, çok sık olmasa da tekrarlayabiliyor. Bunun en büyük tetikleyicisi sıkıntı, stres. Onun dışında, bağışıklık düşüren hastalıklar” dedi. Kronik stres faktörlerinin zonayı tetiklediğini ve psikoloğa danışmanın da tedavide yardımcı olabileceğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt ise, “Psikolojik şikayetlerin yanı sıra bağışıklık sistemi de zayıfladığı için hastaların fiziksel şikayetlerinin arttığını görüyoruz. Zona da bağışıklık sistemine bağlı bir hastalık olduğundan fiziksel şikayetler arasında” diye konuştu.
#Uzman Dr. Nilsu SalihHalk arasında “gece yanığı” olarak da bilenen zona hastalığının, çok küçük yaşlardan ileri yaşlara kadar herkeste görülebileceğini söyleyen Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Pınar Yönter, "Zona hastalığı adlı bir virüsün deri ve sinir uçlarını tutması sonucu, deride kızarıklık ve içi su dolu kabarcıkların oluşumu ve yanma-batma ve ağrı ile karakterize olmaktadır” dedi.
#ZonaZona, sinir hücrelerini tutan kaşıntı ve şiddetli ağrılarla seyreden döküntülü bir hastalıktır. Suçiçeğine neden olan varisella zoster virüsü zona hastalığına da neden olmakta. Uzmanlar, daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen zona hastalığı için özellikle 60 yaş üstü kişilerde aşılanmanın gerekli olduğunu bildiriyor. İşte, zona hakkında merak edilenler...
#Zonaİşyeri ve ofisler ‘yeni normal’de korona önlemleriyle çalışır hale geldi. Peki ya işyeriniz bir evse? Ev hizmetlerinde çalışanlar ve ev sahipleri nelere dikkat etmeli? Antikor testlerinin ne olduğunu artık hepimiz öğrendik de nerede ve nasıl yaptırabileceğinizi biliyor musunuz? Stres temelli hastalıklar bağışıklığı düşürdüğü için COVID-19’a da kapı açıyor. Korunma yöntemleri neler? İşte yanıtlar.
#GazetehaberleriÇocukluk dönemi bulaşıcı hastalıklarından biri olan suçiçeği ilerleyen yaşlarda yeniden karşınıza çıkabilir. ‘Varicella zoster’ isimli virüsün yol açtığı hastalığın yetişkinlikteki adına zona denir. Halk arasında gece yanığı olarak da bilinen ve şiddetli ağrılara yol açan zonanın ortaya çıkmasında stres faktörleri ilk planda yer alır. Dermatoloji Uzmanı Dr. Lütfiye Çoban, zona hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#ZonaSu çiçeği (Herpes Zoster) bu hastalığı geçiren hemen hemen herkes ve genellikle ergen yaş sonrasında (60-65) yaş üzeri insanlarda görülen bir hastalıktır. Genellikle 50 yaş üstü kişilerde ortaya çıkan zona hastalığı en fazla vücudun sırt, göğüs, boyun, bel, karın, yüz, kafa ve kalça bölgelerinde ortaya çıkan şiddetli ağrılara neden olan bir hastalıktır. Peki, zona nedir? Zona hastalığı nasıl anlaşılır?
#Zona NedirZona, halk arasında kuşak hastalığı veya gece yanığı olarak da bilinir. Ender görülse de daha önce zona hastalığı geçirmiş hasta, direnci aşırı düşürecek bir durum karşısında yeniden bu hastalığa yakalanabilir. Peki, zona tam olarak nedir? Zona hastalığı nasıl anlaşılır?
#ZonaZona hastalığı nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Halk arasında gece yanığı olarak bilinen zona hastalığının tedavisi hakkında bilinmeyenler merak ediliyor. Peki, zona hastalığı nedir? Tedavisi için neler yapılmalıdır?
#ZonaZona, yarattığı etkiler nedeniyle birçok kişinin merakla araştırdığı hastalık türleri arasında yer almaktadır. Bağışıklık sisteminin önem arz ettiği Zona Hastalığı'nda, stres gibi faktörler bu hastalığın oluşmasına neden olabilmektedir. Peki, Zona hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen hastalık türü hakkında bazı bilgiler
#Zona HastalığıBiz kendisini bu hafta vizyona giren “Babaların Babası” filminde her zaman olduğu gibi zevkle izleyeceğiz ama o sadece bir oyuncu değil, aynı zamanda bir iyileştirici. Annesinden geçtiğini söylediği bu özelliği sayesinde pek çok hastalığı dokunarak iyileştirmiş. Ama oyunculuğu, dokunuşu, anlattıkları da iyileştiriyor insanı. İşte Menderes Samancılar’la yaptığımız, hepinize iyi gelecek sohbetimiz...
#Menderes Samancılar- CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, suçiçeği geçiren çocuklarda görülen ve halk arasında "gece yanığı" olarak bilinen zona hastalığında göz kapağı ve korneada ortaya çıkan döküntü ve kızarıklıkların görme kayıplarına neden olabileceğini bildirdi - Cevit: "Döküntülerin gözün ön tabakasını etkilemesi ve tedavi edilmemesi durumunda kornea denilen tabakanın bütünlüğü bozulabilir, gözde kalıcı iz bırakabilir ve görme yetisini düşürebilir"
Cildimizi korumak, kurumasını, yaşlanmasını önlemek hepimiz için önemli. Sağlıklı bir cilde sahip olalım diye herkes bir şey öneriyor. Sosyal medyada bakım videoları birbirini kovalıyor. Her ürün bir mucize vaat ediyor! Serumlar, nemlendirici kremler, maskeler, tonikler... Retinol, glikolik asit ve hiyalüronik asit son dönemde en popüler, en çok karşılaştığımız maddeler. Peki, bunların yanlış kullanımda ne olur? Yaşanabilecek sorunları uzmanlara sorduk.
#CiltYaz aylarında doğru cilt bakımı yapmak oldukça önemlidir. Sıcak hava, güneş ışınları ve nem değişiklikleri cildinizi etkileyebilir ve korunmazsa çeşitli cilt sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle yaz mevsiminde cildinizi korumak ve sağlıklı tutmak için bazı önlemler almanızı öneririm.
#Dermatolog Dr. Nesli