Paylaş
YAZIN CİLT BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Her mevsim cildin ihtiyacı değişir. Yaz aylarında güneş, havuz, deniz derken cildiniz daha hızlı bir şekilde yıpranır. Aşırı sıcak, güneş, tuzlu deniz suyu, klorlu havuz suları artan nem veya aşırı kuruluk cilt dengesini bozabilir. Yaz aylarında nem ve sıcaklığın artmasıyla derimiz hava alamaz hale gelir ve tıkanıklıklar, siyah noktalar, cilt gözeneklerinde açılma, isilik gibi sorunlar artar. Hatta uygun bakılmayan ve korunmayan ciltlerde mantar oluşumu da gözlenir.
Yazın yapılacak doğru cilt bakımı için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Güneşten koruma
Güneşe çıkmadan önce mutlaka yüksek SPF’li güneş kremi kullanın ve düzenli olarak yenileyin. Bu, güneş yanığı, cilt lekeleri ve erken yaşlanma gibi güneşin zararlı etkilerine karşı korunmanızı sağlar.
GÜNEŞ IŞINLARI CİLT YAŞLANMASINI ARTIRIR
Evet, güneş ışınları cilt yaşlanmasını hızlandırabilir. Yazın özellikle güneş ışınlarına maruz kaldığınız saatler daha fazladır. Bu sebeple cildinize ekstra özen göstermeniz gerekir. Uzun süre güneşe maruz kalma, kolajen ve elastin adı verilen cilt liflerinin yıkımını hızlandırır. Bu durum cildin sarkmasına, kırışıklıkların oluşmasına ve ciltteki elastikiyet kaybına yol açabilir. Dikkat güneş ışınları cildinizde yaşlanmaya neden olabilir.
Güneşten koruyucular güneş yanığını önlerler, fotoyaşlanma izlerini azaltırlar, UVA’ ya bağlı kronik foto yıkımı azaltır ve deri kanserlerinin oluşumunu önlerler.
Hafif ürünler tercih edin
Yaz aylarında cildiniz her zamankinden daha yağlı olabilir, sivilceler artabilir. Nemlendiriciler, makyaj ve diğer cilt bakım ürünlerini hafif formüllerle değiştirin, böylece cilt daha rahat nefes alır ve sivilce gibi sorunlar azalabilir.
Doğru cilt temizliği
Gün içinde cildinizi temiz tutmak için iki kez yüzünüzü hafif bir temizleyici ile yıkayın. Aşırı terleyen kişilerde ter kanallarının tıkanmasıyla islikler ortaya çıkabilir. Terleme sonrasında da temizleyici mendiller kullanın. Böyle durumlarda cildin maden suyu veya termal sularla temizlenmesi işe yarayacaktır. Yüz temizliği için kolonya veya alkol içeren temizleyiciler kullanılmamalıdır. Bunlar cildin PH dengesini bozar, tahrişe sebep olur. Hatta kolonya veya parfüm içeren temizleyicilerde bulunan bazı maddeler güneşe duyarlılığı artıracağından leke oluşumuna neden olabilir.
CİL TİPİNE GÖRE TEMİZLEME ÖNEMLİDİR
Yazın ve her mevsim cilt bakımında ilk basamak derinin doğru ve derinlemesine temizlenmesidir. Bu amaçla kullanılan temizleyici cilt tipine uygun olmalıdır. Deri PH’ı ile uyumlu olmalı, deriyi kurutmadan temizlemelidir.
Kuru ciltler: Yumuşak yağ bazlı temizleyici kremler seçin, parmak uçlarınızla tüm yüzünüze yayın, makyaj pamuğuyla sildikten sonra ılık suyla durulayın.
Karma ve yağlı ciltler: Cildiniz karma ise yıkanarak temizlenen jel veya kremleri seçin. Yağlı bir cildiniz varsa yumuşak jel ya da köpükler seçebilirsiniz. Yine haftada bir defa uygulanan kil maskeleri yağlı cilt bakımında kullanılır. Kil, cilt bakımında çok yönlü bir maddedir. Cildiniz akneli ise özel üretilmiş temizleyiciler kullanın ve cildinizi ılık suyla iyice temizleyin.
Nemlendirme
Sıcak hava ve güneş nedeniyle cildinizin nemini korumak için su bazlı nemlendiriciler kullanın.
YAZIN EVDE HER ÜRÜNÜKULLANMAYIN
Cildin her mevsim ihtiyacı değişir. O nedenle kışın kullandığınız pek çok ürün yazın cildinize fazla gelebilir. Yazın ev bakım ürünleri kullanırken özellikle soyucu ve peeling özelliği olan ürünlere ara verin. Retinoik asit, salislik asit, glikolik asit gibi meyve asitleri cildinizin güneşe duyarlılığını artırabileceğinden yazın kullanımları tercih edilmez.
Yazın kullandığınız nemlendiricilerin daha çok cilt yenileyici ve bairyer özelliği olduğundan emin olun. Nemendirici seçeken güneş koruycu spf özelliği olan ürünleri tercih edin. Aşırı yağlı tıkayıcı özelliği olan ürünlerden kaçının. Aktif içerikleri daha çok gece kullanmaya dikkat edin.
Serinletici maskeler
Evde doğal malzemelerle yapılan serinletici yüz maskeleri, cildinizi rahatlatabilir ve canlandırabilir. Eau de rose yani ‘gül suyu’; kozmetolojide uzun yıllardır kullanılan bir baz üründür. Sıkılaştırıcı ve temizleyici, yağ dengesini düzenleyici etkisi vardır. Gül suyu; cildin ölü artıklardan temizlenmesi amacıyla tonik olarak da kullanılabilen doğal bir maddedir.
Su tüketimi ve
doğru beslenme
Bol su içmek, cildinizin nemli kalmasına yardımcı olur ve cildinizin daha sağlıklı görünmesini sağlar.
CİLDİNİZİ SUSUZ BIRAKMAYIN
Vücudunuzu nemli tutmak ve hidrasyon seviyenizi korumak için gün boyunca yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Su ihtiyacınızın arttığını idrar renginizin koyulaşmasından, idrar miktarınızın azalmasından, cildinizin kuruması, elastikiyetinin azalmasından anlayabilirsiniz. Gazlı, şekerli ve asitli içeceklerden uzak durun.
Cildin en temel maddesi sudur. Bir doğa mucizesi olan su cildimizin temel yapıtaşlarının korunmasında ve tamirinde rol alır. Yaşlanmayla birlikte deri ve deri altı dokulardan su kaybedilir. Kuruyan cilt kırışır, kırışan cilt de daha çok kurur.
Bu kısır döngüyü kırmak ve cildin nem dengesini sağlamak en etkili anti-aging tedavi yaklaşımıdır. Sağlıklı, sıkı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak için günlük su tüketiminin en az 2 litre olması gerekmektedir.
Sabahları yeşil yapraklı sebzeler özellikle maydanoz, limon içeren karışımların tüketilmesi güne dinç başlatır, ödemi azaltır ve cildinize C vitaminini sağlar.
Yeşil çay, antioksidan etkisi ile yazın güzel bir içecektir. Böğürtlen, kivi, portakal ve mandalina gibi C vitamini açısından zengin meyveler cilt sağlığı için faydalıdır. C vitamini, kolajen üretimini destekler ve cildin elastikiyetini korur.
Paylaş