Sürekli her yere geç kalmak bir hastalık belirtisi mi? Çevrenizde mutlaka sürekli işe ya da randevularına geç kalan, bunu alışkanlık haline getiren pek çok insan vardır. Hatta belki de o kişi sizsinizdir. 'Bekletme hastalığının' derinliklerine bakmaya çalıştık. Bekleyenlerle, bekletenlerle ve uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis YılmazUzun ömür çalışmaları son dönemde bilim insanlarının gündeminden düşmüyor. Araştırmacılar 100 yaşını aşan kişilerin neler yaptığını mercek altına alıp ipuçları bulmaya çalışıyor. 100 yaşını aşmış, kalp hastalığı, obezite, kanser, diyabet gibi kronik sorunları olmayan insanların yoğun olduğu Mavi Bölgeler de bu çalışmaların odağını oluşturuyor. İşte 10 yılı aşkın süre boyunca dünyayı dolaşan araştırmacının Mavi Bölgelerde yaşayanlardan öğrendiği 6 ders...
#Mavi BölgelerSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuSon dakika haberi... 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremle başta Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep Diyarbakır olmak üzere 10 kent yıkıma uğradı. AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre toplam 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 74.242 vatandaşımız yaralanmıştır. 75.780 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir. " denildi
#DepremHavalar iyiden iyiye soğudu, kış kendini göstermeye başladı. Bu durum sağlığımız için birçok riski beraberinde getiriyor. Bunlar arasında belki de en tehlikelisi soğuğun kalp üzerindeki etkisi. Bilim insanları 3 derecelik değişimin bile çok büyük farklar yaratabileceğine dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkUzaya gitmek için başvuru şartları ve süreci ile ilgili açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından Milli Uzay Programı çerçevesinde ‘Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’ görevini başlattıklarını duyurdu. Bu açıklamanın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı detayları açıkladı. Peki, Uzaya gitmek için başvuru nasıl yapılır, şartları nelerdir?
#Milli Uzay ProgramıBebek sahibi olmak isteyen çiftler, hamilelik şansını artırmak için bazı yöntem arayışlarına girerler. Daha hızlı hamile kalmanın kesin bir yolu olmasa da şansınızı artırabilecek bazı adımları takip etmeniz gerekebilir. Peki, en kolay nasıl hamile kalınır? İşte daha hızlı hamile kalmak için uygulanabilecek yöntemler...
#Nasıl Hamilel KalınırBirçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Kuzey Kore, Kim Jong Un liderliğinde 10 yılını doldurdu. Koltuğa ilk oturduğunda kamuoyunun kötü bir şaka olarak gördüğü Kim, yıllar geçtikçe kendini ülkesine ve dünyaya daha çok kabul ettirdi. Ancak bunu yaparken kullandığı yöntemler gündemden hiç düşmedi. Peki bundan sonra ne olacak? Kuzey Kore'yi, bölgeyi ve dünyanın geri kalanını ne bekliyor?
#Kim Jong UnKanal D’nin sevilen dizisi “Aşkın Tarifi”nde Asuman karakteriyle seyirci karşısına çıkan Beran Özel, kendisiyle ilgili merak edilenleri yanıtladı. Özel, çocukluğundan bu yana hep el üstünde tutulduğunu söyledi ve ekledi: “Özellikle annem tarafından her zaman kendi ayakları üzerinde durabilen bir kadın olma konusunda desteklendim. Hayata karşı ne istediğimi biliyorum.”
#Beran ÖzelDanimarka Futbol Federasyonu, Finlandiya maçında ölümden dönen Christian Eriksen'e ICD (Implante Edilebilir Kardiyoverter Defibrilatör) takılacağını açıkladı. Peki Christian Eriksen'e ICD takılması ne anlama geliyor? Acıbadem Sağlık Grubu'dan Prof. Dr. Ahmet Karabulut, Christian Eriksen'e takılmasına karar verilen ICD isimli cihaza ilişkin tüm detayları ve Danimarkalı futbolcunun kariyerine muhtemel etkilerini Spor Arena'ya anlattı.
#Christian EriksenGünümüzde pek çok farklı nedene bağlı olarak birbirinden farklı hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu hastalıkların nedenleri ise genellikle çeşitli etkenlere dayanıyor. SVO da sağlığı tehdit eden önemli hastalıklardan bir tanesi olarak öne çıkıyor. SVO hastalığı son yıllarda oldukça merak ediliyor. SVO nedir ve nasıl olur? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#SVO Nedir?Prof. Dr. Özalp Karabay, kalp ve damar sistemi hastalıklarının, dünyada ölümlerin en önemli nedeni olduğunu belirterek, Türkiye’de de yüzde 47.7 ile açık ara başı çektiğini açıkladı. Kalbimizi ve damarlarımızı korumanın mümkün olduğunu ifade eden Karabay, yöntemler arasında aşkı da saydı.
#İzmirPfizer-Biontech aşılarının uygulanmasına bugün itibariyle başlandı. Aşı sırası gelen vatandaşlar, MHRS randevu sistemi üzerinden Sinovac veya Biontech arasında seçim yaparak aşıların uygulandığı hastaneler veya aile hekimliklerinden randevularını alarak aşı olmaya gitti. Biontech aşılarının Halk Sağlığı laboratuvarlarından aşı polikliniğinde uygulanmasına kadar yolculuğu, Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından görüntülendi.
#HaberÜlkemizde akciğer kanserinden sonra erkek ve kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan kalınbağırsak ve rektum (kalınbağırsağın son kısmı) kanseri artarken, son yıllarda cerrahi tedavideki gelişmelerle hastalığı iyileştirme şansı da yükseliyor.
#İzmirSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, kısıtlamaların ne zaman gevşetileceği ve okulların açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kısıtlamaların ise ancak Şubat ayından sonra gevşetilmeye başlanabileceğini söyleyen Yavuz, ''Biz öncelikle okulları açmayı hedefliyoruz. Günlük vaka sayıları on binlerden biraz düşüp de test pozitiflik oranlarımız yüzde 5’in altına indiğinde bunu düşünebileceğiz. Bana kalırsa önceliği okullara vermek gerekiyor. Bunun da Şubat'tan sonrası için olabileceğini düşünüyorum'' dedi.
#Serap Şimşek YavuzSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, kısıtlamaların ne zaman gevşetileceği ve okulların açılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kısıtlamaların ise ancak Şubat ayından sonra gevşetilmeye başlanabileceğini söyleyen Yavuz, ''Biz öncelikle okulları açmayı hedefliyoruz. Günlük vaka sayıları onbinlerden biraz düşüp de test pozitiflik oranlarımız yüzde 5’in altına indiğinde bunu düşünebileceğiz. Bana kalırsa önceliği okullara vermek gerekiyor. Bunun da Şubat'tan sonrası için olabileceğini düşünüyorum'' dedi.
#Sağlık Bakanlığı‘Sıcak kemoterapi’ olarak bilinen ‘Hipertermik Intraperitoneal Kemoterapi’ (HİPEK) tedavisinin yumurtalık kanserinde kullanımı hakkında konuşan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Boyraz, “Sıcak kemoterapi yöntemiyle hem hastaların sağ kalma oranını artırıyor hem de hastalığın tekrarlama ihtimalini azaltıyoruz. Bu yöntem hem bizlere hem de yumurtalık kanseri hastalarına umut oluyor” dedi.
#Yumurtalık KanseriAlt göz kapaklarının altındaki koyu halkalar hem erkeklerde hem de kadınlarda oldukça yaygın bir durumdur. Genellikle gözaltı torbalarının eşlik ettiği koyu halkalar, olduğunuzdan daha yaşlı görünmenize neden olabilir. Herkeste görülmeleri mümkün olsa da yaşlılarda, genetik yatkınlığı olanlarda ve daha koyu bir cilt tonuna sahip kişilerde daha sık görülür.
#Gözaltı MorluklarıPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverÖzellikle ileri yaşlarda sık görülen, halk arasında “sarı nokta” olarak bilinen göz problemlerinden biri olan “makula dejenerasyonu” nedir? Kimlerde görülür? Tedavi edilmezse nelere yol açabilir? Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Selim Demir konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#Sarı Nokta Hastalığı