Hamileliğin başlangıcında vücut gebeliğe kendini alıştırırken, bebeğin oluşma döneminde yerleşme kanamaları ve lekelenmeler görülebilmektedir. Peki, hangi kanama durumlarına dikkat edilmeli? Her kanama normal midir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları sizler için anlattı.
#Hamilelikte KanamaEkol Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. H. Gürsoy Pala, riskli gebeliklerin mutlaka bir riskli gebelik uzmanı (perinatolog) tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Riskli gebelik takibinin, normal gebelik takibine göre çok farklı yönler içerdiğini belirten Pala, “Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması (TNSA) verilerine göre Türkiye’de her üç gebeden birinde risk söz konusu. Sıkı takip, planlı gebelik, bahsedilen hastalıkların kontrolü ve bazı önlemlerle bu sayı azaltılabilir” dedi.
#1Hamilelikte karın ağrısı ya da hamilelikte kasık ağrısı şikayeti, hemen hemen her hamilede görülür. Bunun temeli ise, gebeliğin en önemli belirtilerinden birisidir. Genellikle, çok doğal bir durumun aynı şekilde çok doğal bir sonucu olarak bilinir. Hamilelikte sağ kasık ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Hamilelik sürecinde bazı ağrılar birden meydana gelebilir. Özellikle de karın içlerinde yaşanan ağrıların giderilmesi için doğru yöntemler uygulanmalıdır. Hamilelik sırasında karın içi acıması da çok sık yaşanabilir. Hamilelikte karın içi acıması neden olur? Gebelikte karın içi acıması nedenleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Gebelik sırasında çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Özellikle de idrar yolu enfeksiyonları çok sık görünmektedir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu neden olur ve belirtileri nelerdir? Gebelikte nasıl geçer ve ne iyi gelir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hemoroidler, rektumunuzdaki şişmiş damarlar ve anüsteki açıklıklardır. Bu; kaşıntıya, yanmaya, ağrıya veya kanamaya neden olabilir. Hamilelik sırasında, özellikle üçüncü trimesterde görülür. Peki, basur yani Hemoroid bebeğe herhangi bir zarar verir mi detayları ile derledik.
Halk arasında su gebeliği olarak da anılan boş gebelik, hamilelik planları yapan anne adayları tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Boş gebelikte yumurta döllenmez ve rahim duvarına tutunur. Bu durumda gebelik kesesi oluşsa da fetus oluşmaz. Peki, boş gebelik belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte boş gebelik, tedavisi, nedenleri ve merak edilenler...
#Boş GebelikKanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış GebelikAnne adayları özellikle değişik platformlarda plasenta previa hakkında araştırma yapmaktadırlar. İşte plasenta previa nedir, neden olur, plasenta previa teşhisi ne zaman konur gibi ve çok daha geniş bilgileri sizler için hazırladık.
Düşük tehlikesi hamileliğin ilk zamanlarında annelerin en çok korku yaşadığı durumlardan biridir. Düşüğün en belirgin habercisi ise şüphesiz kanamadır. Peki düşükte kanama diğer rahatsızlıklardan nasıl ayırt edilir? Düşükte kanama neden olur? İşte hamilelikte en yaygın ve belirgin düşük belirtileri...
#Düşükte KanamaHalk arasında üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanaması neden olur, ne zaman olur gebelik beklentisi olan kadınlar tarafından araştırılıyor. Anne olmaya hazırlanan anneler tarafından endişeye neden olabilen yerleşme kanaması kimlerde görülür, ne kadar sürer? İşte merak edilen soruların yanıtları…
#Yerleşme KanamasıAnne adayı pek çok kadının karşılaştığı sorunlardan biri olan hamilelikte kanama ilk başlarda paniğe yol açabilir. Ancak hamilelikte hangi kanamaların ciddiye alınması gerektiği ayrı bir önem taşır. Genellikle ilk aylarda meydana gelen hamilelikte kanama normal mi? İşte, hamilelikte kanamanın nedenleri ve merak edilenler…
#Hamilelikte Kanama Olur MuDemir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Bu nedenlerle demir eksikliği durumunda insanda en önemli şikayet enerji yoksunluğu olmaktadır.
#Demir EksikliğiNormal bir hamilelikte yumurta, fallop tüplerinde spermle buluşur ve döllenme tüplerde olur. Döllenmeden sonra 3-5 gün süren bir yolculukla embriyo tüpün içinden geçerek yerleşeceği ve büyüyeceği yere yani anne rahmine iner. Buna “normal gebelik”, yani olması gerektiği gibi rahme tutunmuş gebelik; “iç gebelik” denir. Dış gebelikte ise embriyo rahim dışında bir yere tutunmuştur. Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2'sini dış gebelik oluşturur.
#Dış GebelikAşırı adet kanaması ya da ‘menoraji’, her adet döneminde yaklaşık 80 milimetreden daha fazla kan kaybı olarak tanımlanır. Peki, aşırı adet kanaması bir uyarı olabilir mi? Bu durum mutlaka tedavi edilmeli mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert anlatıyor…
#Aşırı Adet KanamasıHamilelikte kanama neden olur? Hamileliğin ilk üç aylık döneminde kanama olması normal mi? Fazla miktarda olan ve uzun süren kanamaların ciddi problemlerin habercisi olabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman, Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#HamileHer anne adayının en büyük kabusu hiç şüphe yok ki düşüklerdir…Hatta bazen uzun yılların ardından gelen mucize hamileliklerde neredeyse anne adayları nefes almaya korkar hale gelirler. Çevremizden sürekli, kolunu kaldırma, rafdan tabak dahi alma, ağır bir yük kaldırma, araba kullanma gibi öğütleri her gün duyarız. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, "Düşük yapma belirtileri nelerdir? Hamilelikte düşük yapıldığı nasıl anlaşılır? Her kanama düşük belirtisi midir? Düşüğün çözümü var mı?" gibi sorularımıza yanıt veriyor.
#BebekRiskli gebelik, anne veya bebeğin hayatını tehdit eden veya kalıcı sekellere neden olabilecek durumlar ile birlikte olan gebeliklerdir. Aslında her gebelik potansiyel olarak riskli bir durum olup riskli gebeliğe dönüşebilir.
#Riskli Gebelik BelirtileriMiyom, uterusun (rahmin) düz kas hücrelerinden köken alan iyi huylu (kanser olmayan) tümördür. Kadın üreme çağının her döneminde görülebilse de sıklıkla reprodüktif (üreme çağı) döneminde görülmektedir. Görülme sıklığı oldukça fazla olup yaklaşık her üç kadından birinde yaşam boyunca görülebilmektedir. Her ne kadar iyi huylu lezyonlar olmakla birlikte %0.1 (binde bir) oranında malignite potansiyeli mevcuttur.
#Miyom.Miyom TedavisiBebeğini kucağına almaya hazırlanan pek çok anne adayı bel ağrılarından şikayet ediyor. Özellikle karnın ve bebeğin büyüdüğü doğum yaklaşan zamanlarda bu ağrılar dayanılmaz hale gelebiliyor. Anne adayları bazı önemli noktalara dikkat ederek bu süreci konforlu bir şekilde atlatabiliyor.
#HamilelikGebelik döneminde kadınlar cinsel hayata dair endişe ve kaygılar yaşayabilir. Üstelik bu kaygılar tek taraflı olmayabilir. Eşi hamile olan erkeklerde de cinsellikle ilgili kafa karışıklığının olduğu görülür. Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı & Cinsel Terapist Dr. Dilek Öcal, bu kafa karışıklıklarını gidermek adına gebelikte aylara göre cinsel ilişki sıklığı hakkında bilgiler verdi.
#Gebelik