Hamilelikte kanama olur mu sorusu, anne adaylarının en merak ettiği konuların başında geliyor. Hamilelik süresinde pek çok anne adayı kanama durumu karşılaşabilir ve bu da ilk başlarda paniğe yol açabilir. Ancak gebelikte hangi kanamanın ciddiye alınması gerektiği de ayrı bir önem taşır. Peki hamilelikte kanama olur mu, neden ve ne zaman olur? Hamilelikte kanama ne renk ve nasıl olur? Ne kadar sürer? Gebelikte hangi durumlarda tehlikeli, nasıl durdurulur, ne yapılmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Yalçın Bahat, hamilelikte kanama ile ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
#Hamilelikte Kanama Olur MuHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriBoş gebelik, rahim içinde zar ve plasentanın oluşmasına rağmen kesenin içinde bebek bulunmaması durumudur. Gebeliğin erken dönemlerinde teşhis edilebilir. Ayrıca erken evredeki bir gebelik ve boş gebelik zaman zaman birbiriyle karıştırılabileceğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı M. Bülent Tıraş, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Boş GebelikGebeliğin devam edebilmesi için döllenen yumurtanın rahme inerek yerleşmesi ve gelişimine devam etmesi gerekir. Döllenen yumurta rahim yerine fallop tüplerine, yumurtalıklara ya da farklı bir yere yerleşirse dış gebelik olarak adlandırılan durum meydana gelir. Daha önce dış gebelik yaşanmış olması, cinsel yolla bulaşan birtakım enfeksiyonlar, tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler dış gebelik açısından risk olarak sayabileceğimiz faktörler arasında yer alır. Dış gebelik nedeniyle tüplerden birinin hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması söz konusu olsa da sağlıklı olan diğer tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir. Her iki tüpün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda tüp bebek tedavisi düşünülebilir.
#Dış GebelikKadınlarda döllenme zamanından doğum zamanına kadar giden sürecin sıkıntısız ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması çok önemlidir. Bu da döllenmiş yumurtanın doğru bir şekilde rahim içerisinde yerini alması ile oluşur. Döllenmiş olan yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunmuş ise bu dış gebeliğin oluşmasına neden olmaktadır. Dış gebelik kaçıncı haftada ve ayda belli olur? Dış gebelik ne zaman anlaşılır, sonlanır, kanama yapar ve tehlikeli olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Hamilelikte karın ağrısı ya da hamilelikte kasık ağrısı şikayeti, hemen hemen her hamilede görülür. Bunun temeli ise, gebeliğin en önemli belirtilerinden birisidir. Genellikle, çok doğal bir durumun aynı şekilde çok doğal bir sonucu olarak bilinir. Hamilelikte sağ kasık ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
Hamilelik döneminde sağlık açısından pek çok detaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Anne adaylarının genel olarak her konu hakkında fikir sahibi olmaları lazım. Özellikle hamilelikte rahim açılması hayati önem taşır. Hamilelikte rahim açılması ne zaman ve kaçıncı haftada başlar? Gebelikte rahim açılması belirtileri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Gebelik sırasında çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Özellikle de idrar yolu enfeksiyonları çok sık görünmektedir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu neden olur ve belirtileri nelerdir? Gebelikte nasıl geçer ve ne iyi gelir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hemoroidler, rektumunuzdaki şişmiş damarlar ve anüsteki açıklıklardır. Bu; kaşıntıya, yanmaya, ağrıya veya kanamaya neden olabilir. Hamilelik sırasında, özellikle üçüncü trimesterde görülür. Peki, basur yani Hemoroid bebeğe herhangi bir zarar verir mi detayları ile derledik.
Halk arasında su gebeliği olarak da anılan boş gebelik, hamilelik planları yapan anne adayları tarafından en çok merak edilen konulardan biridir. Boş gebelikte yumurta döllenmez ve rahim duvarına tutunur. Bu durumda gebelik kesesi oluşsa da fetus oluşmaz. Peki, boş gebelik belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte boş gebelik, tedavisi, nedenleri ve merak edilenler...
#Boş GebelikKanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış GebelikHamilelik kadınlar için hormon değişimlerine bağlı farklılıkların en çok görüldüğü dönemlerden biridir. Bu dönem içerisinde adet (regl) dönemi gerçekleşmez. Ancak bazi gebeliklerde adet sancısına benzer ağrılar söz konusu olabilir. Peki, Hamilelikte adet sancısı gibi ağrı neden olur? İşte merak edlenler...
#Hamilelikte Adet SancısıDüşük, genellikle hamileliğin ilk 23 haftası içerisinde yaşanan gebelik kaybıdır. Ancak hafif vajinal kanamanın hamileliğin ilk üç ayında nispeten yaygın olduğunu ve mutlaka düşük yaptığınız anlamına gelmediğini unutmayın. Bunun için aşağıda yer vereceğimiz düşük belirtilerini dikkate alarak doğum uzmanınıza görünmenizi tavsiye ediyoruz. Peki, çocuk düşmesi nasıl, neden olur? İşte düşük belirtileri ve düşüğe neden olan şeyler...
#DüşükDüşük tehlikesi hamileliğin ilk zamanlarında annelerin en çok korku yaşadığı durumlardan biridir. Düşüğün en belirgin habercisi ise şüphesiz kanamadır. Peki düşükte kanama diğer rahatsızlıklardan nasıl ayırt edilir? Düşükte kanama neden olur? İşte hamilelikte en yaygın ve belirgin düşük belirtileri...
#Düşükte Kanamaİstatistiklere göre gebeliklerin % 1 ila 2’sini oluşturan dış gebelik her 84 gebelikten birinin karşılaştığı bir durumdur. Başlangıçta tüm belirtiler gebeliği gösterse de ultrason muayenesine kadar neredeyse anlaşılmıyor. Peki, bu kadar sıklıkla karşılaşılan dış gebelik nedir, neden olur, nasıl anlaşılır? İşte dış gebelik belirtileri ve tedavisi…
#Dış GebelikBoş gebelik, halk arasında su gebeliği olarak da bilinir. Bu durumda döllenen yumurta, rahim duvarına tutunur ve gebelik kesesi oluşturur. Ancak fetus oluşmaz. Peki boş gebelik belirtileri nelerdir, neden olur? Boş gebelik tedavisiyle ilgili merak edilenler...
#Boş GebelikPolikistik over sendromu (PKOS), her 5 kadından birinde görülen karşılaşılabilen hormonal bozukluklardan biri. Bu durum yumurtlayamam sorununun yanı sıra çeşitli rahatsızları da yol açabiliyor. Peki polikistik over sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte polikistik over sendromu hakkında bilgiler...
#Polikistik Over SendromuSürekli değişen hava koşulları ve sağlıksız beslenme haliyle vücudumuzun direncini düşürerek yıl boyunca daha fazla hastalıkla mücadele etmemize neden oluyor. C vitaminin de sağlığımızda büyük bir etkisinin olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, ortaya bu vitamini içeren besin kaynaklarına yönelmemiz gerektiği sonucu çıkıyor. Peki vücudumuzda C vitamini eksikliği olduğunu nasıl anlarız? C vitamini ile ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#C Vitamini Deposu BesinlerHepatit B, cinsel yolla ve aile içi yakın temasla bulaşabilen bir virüs hastalığıdır. Bir aile bireyinde enfeksiyon ya da taşıyıcılık saptandığında, başta eş olmak üzere diğer aile bireyleri de risk altındadır ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra aşılanmalıdır.
#Hepatit BDemir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Bu nedenlerle demir eksikliği durumunda insanda en önemli şikayet enerji yoksunluğu olmaktadır.
#Demir EksikliğiGenellikle östrojen hormonunun neden olduğu ve iyi huylu tümör olarak bilinen miyomlar, üreme dönemindeki her 5 kadından 1’inde görülmektedir. Oldukça yaygın olarak rastlanılan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklı ortaya çıkar. İyi huylu tümör olarak adlandırılır ve çok ender vakalarda kansere dönüştüğü görülmüştür. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, miyom ile ilgili merak edilenleri cevapladı.
#MiyomNormal bir hamilelikte yumurta, fallop tüplerinde spermle buluşur ve döllenme tüplerde olur. Döllenmeden sonra 3-5 gün süren bir yolculukla embriyo tüpün içinden geçerek yerleşeceği ve büyüyeceği yere yani anne rahmine iner. Buna “normal gebelik”, yani olması gerektiği gibi rahme tutunmuş gebelik; “iç gebelik” denir. Dış gebelikte ise embriyo rahim dışında bir yere tutunmuştur. Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2'sini dış gebelik oluşturur.
#Dış GebelikMiyomların rahim ve rahim ağzında görülen anormal boyuttaki düz kas dokusu büyümeleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, kısırlığa ve düşüğe neden olabilen miyomların sağlığı ciddi oranda tehdit ettiğini söyledi.
#Miyom NedirAşırı adet kanaması ya da ‘menoraji’, her adet döneminde yaklaşık 80 milimetreden daha fazla kan kaybı olarak tanımlanır. Peki, aşırı adet kanaması bir uyarı olabilir mi? Bu durum mutlaka tedavi edilmeli mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert anlatıyor…
#Aşırı Adet KanamasıKabızlık, ishal gibi nedenlerden dolayı oluşabilen makat çatlağı; özellikle gebelik döneminde kadınların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Mert Atak, hamilelerde makat çatlağında dikkat edilmesi gerekenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için tüm detaylarıyla açıkladı.
#Makat ÇatlağıGeçtiğimiz günlerde Insider’da yer alan habere göre yenidoğan bir bebeğin ikiz kardeşine hamile olarak doğduğu, minik bebeğe doğumdan hemen sonra acil bir şekilde sezaryen yapıldığı haberi yayınlandı. Ana rahmindeyken embriyoların henüz erken aşamadayken füzyona uğraması sonucu ikizini rahminde taşıyan ve “Itzmara” adı verilen minik kız sezaryenle dünyaya geldi. Doğumdan bir gün sonra doktorlar minik bebeğe de sezaryen yaparak karnından ikizini çıkardılar. 500.000 doğumda bir rastlanan bu durumla ilgili merak ettiklerimizi Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanı Betül Görgen'e sorduk.
#Kayıp İkiz SendromuHer anne adayının en büyük kabusu hiç şüphe yok ki düşüklerdir…Hatta bazen uzun yılların ardından gelen mucize hamileliklerde neredeyse anne adayları nefes almaya korkar hale gelirler. Çevremizden sürekli, kolunu kaldırma, rafdan tabak dahi alma, ağır bir yük kaldırma, araba kullanma gibi öğütleri her gün duyarız. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş, "Düşük yapma belirtileri nelerdir? Hamilelikte düşük yapıldığı nasıl anlaşılır? Her kanama düşük belirtisi midir? Düşüğün çözümü var mı?" gibi sorularımıza yanıt veriyor.
#Bebek